Divas receptes iebojātiem banāniem

Rūpējoties par saprātīgu planētas resursu izmantošanu, mūsdienās par
vienu no būtiskākajām problēmām tiek nosaukta tieši cilvēku jūtīgā
attieksme pret pārtikas produktu izskatu. Nereti miskastē tiek izmesti
produkti, kas vienkārši zaudējuši vizuālo pievilcību – savītuši,
nobrūnējuši vai apkaltuši. Tomēr nereti šādi produkti vēl visai
veiksmīgi izmantojami. Tos, dažādos veidos pagatavotus, var pārvērst ne
vien vienkārši apēdamā, bet pat greznā maltītē.
Noteikti vieni
no tipiskākajiem produktiem, kas mēdz samērā ātri zaudēt vizuālo
pievilcību, ir banāni. Kurš gan nezina, cik ātri tie, ja nedaudz vairāk
saspiesti, iegūst brūnas švīkas un plankumus. Dažkārt, pāris dienu
pavītuši augļu traukā, tie nonāk miskastē. Bet –
stop! Tieši no labi gataviem un viegli apbrūnējušā mizā «tērptiem» banāniem sanāk visgaršīgākie konditorejas izstrādājumi.
Banānmaize
Nepieciešams:
100 g brūno vai dzelteno rozīņu;
75 ml ananasu sulas;
175 g kviešu miltu;
2 tējk. cepamā pulvera;
1/2 tējk. sāls;
125 g nesālīta sviesta;
150 g pūdercukura;
2 lielas olas;
4 ļoti gatavi banāni;
60 g sasmalcinātu valriekstu;
tējk. vaniļas ekstrakta;
50 g sasmalcinātas šokolādes.
Nelielā
katliņā ielej ananasu sulu un ieber rozīnes. Piecas minūtes uz lēnas
uguns pavāra. Noņem katlu no uguns, uzliek vāku un ļauj stundu
ievilkties. Rozīnes uzsūks lielāko daļu šķidruma. Atlikušo sulu nokāš.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Maizes veidnē ieklāj cepamo
papīru.
Lielā bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri, sāli un samaisa. Noliek bļodu malā uz 30 minūtēm.
Tikmēr
pannā izkausē sviestu, neļaujot tam sabrūnēt. Tiklīdz sviests izkusis,
noņem pannu no uguns. Bļodā rūpīgi sajauc izkausēto sviestu ar cukuru,
līdz tas pilnībā izšķīst. Pa vienai pievieno olas, nemitīgi kuļot. Ar
dakšiņu samīca banānus un kopā ar valriekstiem, nokāstām rozīnēm un
vaniļas ekstraktu pieliek sakultajām olām, labi samaisa. Pakāpeniski
pievieno miltus, ikreiz visu sajaucot vienmērīgā masā. Ielej mīklu
maizes veidnē.
Cep vismaz stundu. Izņem maizi no cepeškrāsns un
noliek dzesēties ar visu veidni. Kad maize atdzisusi, izceļ no veidnes
un sagriež šķēlēs.
Banānu un auzu pārslu cepumi
Nepieciešams:
4 ļoti gatavi banāni;
2 glāzes auzu pārslu (aptuveni 250 ml).
Banānus
bļodā saspaida ar dakšiņu un sajauc ar auzu pārslām. Uz cepamās plāts
izklāj cepamo papīru un uz tā ar tējkaroti liek nelielus mīklas
plācenīšus. Jāatceras, ka šajā receptē nav sastāvdaļu, kas veicinātu
cepumu uzpūšanos, līdz ar to tie sanāks tādi, kā uz pannas būsit
uzlikuši.
Plāti ievieto līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 – 15 minūtes. Kad cepumi gatavi, tos atstāj padzist uz plāts.
Šie
ir ārkārtīgi vienkārši cepumi, kas izdosies jebkuram. Tomēr, gatavojot
mīklu, mazliet jāseko arī savai izjūtai (banāni mēdz būt dažāda
lieluma), un, ja mīkla šķiet pārāk šķidra, tai jāpievieno vēl pārslas
vai ēdamkarote miltu. Tāpat, ja vēlme pēc salduma ir nepārvarama, var
pielikt nedaudz cukura, kas varētu būt īpaši aktuāli, ja banāni nav ļoti
gatavi. Man garšo, ja daļu auzu pārslu aizstāj ar sadrupinātiem
riekstiem un sasmalcinātiem žāvētiem augļiem. Var pielikt arī mazos
gabaliņos sasmalcinātu šokolādi. Šeit nu reiz ir brīva vieta
improvizācijai.
Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»