BauskasDzive.lv ARHĪVS

Divas receptes iebojātiem banāniem

Divas receptes iebojātiem banāniem

Rūpējoties par saprātīgu planētas resursu izmantošanu, mūsdienās par vienu no būtiskākajām problēmām tiek nosaukta tieši cilvēku jūtīgā attieksme pret pārtikas produktu izskatu. Nereti miskastē tiek izmesti produkti, kas vienkārši zaudējuši vizuālo pievilcību – savītuši, nobrūnējuši vai apkaltuši. Tomēr nereti šādi produkti vēl visai veiksmīgi izmantojami. Tos, dažādos veidos pagatavotus, var pārvērst ne vien vienkārši apēdamā, bet pat greznā maltītē.

Noteikti vieni no tipiskākajiem produktiem, kas mēdz samērā ātri zaudēt vizuālo pievilcību, ir banāni. Kurš gan nezina, cik ātri tie, ja nedaudz vairāk saspiesti, iegūst brūnas švīkas un plankumus. Dažkārt, pāris dienu pavītuši augļu traukā, tie nonāk miskastē. Bet –
stop! Tieši no labi gataviem un viegli apbrūnējušā mizā «tērptiem» banāniem sanāk visgaršīgākie konditorejas izstrādājumi.


Banānmaize

Nepieciešams:
100 g brūno vai dzelteno rozīņu;
75 ml ananasu sulas;
175 g kviešu miltu;
2 tējk. cepamā pulvera;
1/2 tējk. sāls;
125 g nesālīta sviesta;
150 g pūdercukura;
2 lielas olas;
4 ļoti gatavi banāni;
60 g sasmalcinātu valriekstu;
tējk. vaniļas ekstrakta;
50 g sasmalcinātas šokolādes.

Nelielā katliņā ielej ananasu sulu un ieber rozīnes. Piecas minūtes uz lēnas uguns pavāra. Noņem katlu no uguns, uzliek vāku un ļauj stundu ievilkties. Rozīnes uzsūks lielāko daļu šķidruma. Atlikušo sulu nokāš. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Maizes veidnē ieklāj cepamo papīru.

Lielā bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri, sāli un samaisa. Noliek bļodu malā uz 30 minūtēm.

Tikmēr pannā izkausē sviestu, neļaujot tam sabrūnēt. Tiklīdz sviests izkusis, noņem pannu no uguns. Bļodā rūpīgi sajauc izkausēto sviestu ar cukuru, līdz tas pilnībā izšķīst. Pa vienai pievieno olas, nemitīgi kuļot. Ar dakšiņu samīca banānus un kopā ar valriekstiem, nokāstām rozīnēm un vaniļas ekstraktu pieliek sakultajām olām, labi samaisa. Pakāpeniski pievieno miltus, ikreiz visu sajaucot vienmērīgā masā. Ielej mīklu maizes veidnē.

Cep vismaz stundu. Izņem maizi no cepeškrāsns un noliek dzesēties ar visu veidni. Kad maize atdzisusi, izceļ no veidnes un sagriež šķēlēs.


Banānu un auzu pārslu cepumi

Nepieciešams:
4 ļoti gatavi banāni;
2 glāzes auzu pārslu (aptuveni 250 ml).

Banānus bļodā saspaida ar dakšiņu un sajauc ar auzu pārslām. Uz cepamās plāts izklāj cepamo papīru un uz tā ar tējkaroti liek nelielus mīklas plācenīšus. Jāatceras, ka šajā receptē nav sastāvdaļu, kas veicinātu cepumu uzpūšanos, līdz ar to tie sanāks tādi, kā uz pannas būsit uzlikuši.

Plāti ievieto līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 – 15 minūtes. Kad cepumi gatavi, tos atstāj padzist uz plāts.

Šie ir ārkārtīgi vienkārši cepumi, kas izdosies jebkuram. Tomēr, gatavojot mīklu, mazliet jāseko arī savai izjūtai (banāni mēdz būt dažāda lieluma), un, ja mīkla šķiet pārāk šķidra, tai jāpievieno vēl pārslas vai ēdamkarote miltu. Tāpat, ja vēlme pēc salduma ir nepārvarama, var pielikt nedaudz cukura, kas varētu būt īpaši aktuāli, ja banāni nav ļoti gatavi. Man garšo, ja daļu auzu pārslu aizstāj ar sadrupinātiem riekstiem un sasmalcinātiem žāvētiem augļiem. Var pielikt arī mazos gabaliņos sasmalcinātu šokolādi. Šeit nu reiz ir brīva vieta improvizācijai.




20180424-1752-latvijas-vides-aizsardziba

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.