Neaizmirsti uzlikt maltītei «cepurīti»!
Teju katrai namamātei noteikti bijis brīdis, kad ledusskapja tālākajā
stūrī atrodas piemirsts siera gabaliņš. Nevērīgākā apkaltušo šķēlīti,
iespējams, metīs atkritumu spainī, bet taupīgākā apsvērs vairākas
iespējas, kā šo kļūmi pārvērst baudāmā cienastā.
Siers nebūt nav no
lētākajiem produktiem, īpaši tad, ja pievēršam uzmanību tā izcelsmei un
veikala plauktā izvēlamies kvalitatīvu pašmāju ražojumu. Tāpēc vispirms
daži padomi, kā pareizi izvēlēties un uzglabāt šo vērtīgo un garšīgo
produktu.
Svarīgi ir uzglabāšanas apstākļi
Lai siers
pāris dienu pēc iegādāšanās nesabojātos, ļoti svarīgi ir zināt katra tā
veida un šķirnes uzglabāšanas prasības. Siers ir dzīvs produkts. Tas
nepārtraukti nogatavojas, un no tā, kādos apstākļos sieru turat, ir
atkarīga tā garša.
Siera pazinēji uzsver, ka neiesākts gabals
uzglabāsies ilgāk nekā nogriezta tā daļiņa. Lai tas nezaudētu savas
vislabākās īpašības, ieteicams turēt vēsā, bet ne mitrā pagrabā, kurā
nav caurvēja. Ne visiem ir šāda iespēja, tāpēc liela daļa cilvēku sieru,
tāpat kā citus pārtikas produktus, iegādājas nelielā daudzumā un ieliek
ledusskapī.
Siera pazinēji atklājuši, ka tas vislabāk saglabā
garšu, ja katru siera šķirnes gabaliņu ietin polietilēna plēvē vai
pergamentā vai ieliek atsevišķā siera traukā. Tie var būt dažādi –
stikla, plastmasas, keramikas. Ieteicami ir trauki ar koka pamatni un
stikla kupolu. Svarīgi – ledusskapī siers nedrīkst sakalst, tādēļ
uzglabāšanai piemērotākā temperatūra ir pieci līdz astoņi grādi. Sevišķi
aukstums nepatīk zilajiem sieriem, jo bojājas pelējums, kas ir šī
produkta visgardākais komponents.
Tāpat katram siera veidam ir
savs uzglabāšanas laiks, kas norādīts uz iepakojuma. Cieto sieru
ledusskapī, iztītu no iepakojuma, var turēt no septiņām līdz desmit
dienām, pat ilgāk, taču jāņem vērā, ka tam nav miziņas, tādēļ kvalitāte
mēdz pasliktināties. Savukārt mīksto sieru uzglabāšanas termiņš ir daudz
īsāks ‒ to ledusskapī iespējams turēt aptuveni līdz trim dienām.
Iepakojumā – līdz desmit dienām. Ja siers aukstumā atradīsies ilgāk, var
pārgatavoties.
Siera speciālisti uzskata, ka sālījuma siers jeb
brinza nav obligāti jātur ledusskapī. Tas var atrasties arī sālsūdenī.
Taču pirms uzglabāšanas nevajadzētu pārliet sieru ar verdošu ūdeni. Lai
panāktu maigāku garšu, brinzas gabaliņu labāk iemērkt pienā un atstāt 12
stundas. Tāpat arī kausētos sierus nav nepieciešams glabāt ledusskapī.
Lai
būtu iespējams sajust siera garšu pilnībā, pēc turēšanas aukstumā tas
uz divām līdz trim stundām jānovieto istabas temperatūrā, bet Rokforas
sieru var turēt pat ilgāk – no sešām līdz astoņām stundām.
Vasara
ir dažādu svētku un gadatirgu laiks, kad siera ražotāji piedāvā to ne
vien iegādāties, bet arī degustēt. Tas nozīmē, ka nevajadzētu steigties,
pērkot sieru, bet gan novērtēt tā garšu, smaržu un izskatu. Uzmanīgi
apskatiet siera gabalu! Puscietajiem un cietajiem jāizskatās
viendabīgiem. Mīksto sieru garozai vai miziņai labi jāpiegulst, tā
nedrīkst būt ieplaisājusi. Visi augstas kvalitātes sieri jūsu mutē
sadrups jeb «paši izkusīs». Jo smalkāks siers, jo ilgāk mutē saglabāsies
tā pēcgarša. Ja nogaršotais siers līp pie aukslējām, šķiet nenobriedis,
labāk to atstājiet uz tirgotāja letes.
Produkts, kas raisa fantāziju
Ja
nu tomēr saldējamā skapja plauktā «skumst» pussakaltis siera kuncītis,
nevajag ļauties pirmajai domai, ka tas vairs nav lietojams. Tas noteikti
ļaus papildināt pusdienas ar interesantu un garšīgu akcentu.
Kotletes ar rīvētu sieru
Nepieciešams:
• malta cūkgaļa;
• vistas vai tītara maltā gaļa
vienādās attiecībās;
• olas;
• sīpols vai zaļie lociņi;
• burkāns;
• ķiploks;
• dilles;
• rīvēts siers;
• vīns;
• sāls;
• pipari;
• ķimenes un citas garšvielas pēc izvēles.
Traukā
liek malto gaļu, pievieno kubiņos sagrieztus sīpolus vai lociņus,
saspiestus un sasmalcinātus ķiplokus, piesit olu (uz kilogramu maltās
gaļas – divas), rīvētu sieru, uz smalkās rīves sarīvētus burkānus,
smalki sagrieztas dilles, ķimenes, piparus un sāli pēc garšas. Masai
pievieno uz kilogramu
100 gramu sarkanvīna.
Visu kārtīgi samīca, noslēgumā masu pamatīgi «sadauza» – ņem rokās un ar spēku met atpakaļ traukā.
Veido
kotletes, vēlams apviļāt rīvmaizē, jo siers kūstot var iztecēt no
kotletes. Iespējams iztikt arī bez apviļāšanas, tikai jāuzmana, lai nav
pārāk liela uguns un kotletes nepiedeg.
Vistas fileja ar «cepurīti»
Nepieciešams:
• vistas fileja;
• malta cūkgaļa;
• sīpols;
• rīvēts siers;
• ola un milti panēšanai;
• eļļa cepšanai;
• garšvielas.
Sagriež
vistas fileju, apbārsta ar sāli un maltajiem pipariem un viegli
izklapē. Katru gabaliņu iesmērē ar sinepēm un liek uz 20 minūtēm
ievilkties. Pa to laiku pannā sacep kubiņos sagrieztus sīpolus un malto
gaļu, pievieno garšvielas pēc savas izvēles.
Filejas gabaliņus
apvārta miltos un olā, cep no abām pusēm zeltainas. Kad visi izcepti,
kārto citu pie citas uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru.
Katrai filejai uzliek pāris ēdamkarotes maltās gaļas, izlīdzina un
pārkaisa ar sieru. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādos apcep, kamēr
veidojas glīta zeltaini brūnganīga siera «cepurīte».
Līdzīgi var
cept arī cūkgaļas karbonādi, kurai «cepurītes» pildījumu pagatavo no
vistas vai tītara maltās gaļas. Ja ēdienu vēlas vēl sulīgāku, «cepurītē»
var paslēpt arī tomāta šķēlīti vai pavisam drīz jau būs kabaču laiks –
arī šis dārzenis labi papildinās garšas buķeti.
Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»