Kad gribas teikt – mēli var norīt!

Atkal nomizoti par daudz! Gan jau šādas un tamlīdzīgas nopūtas var
dzirdēt ne vienā vien ģimenē, kad paēstas pusdienas vai vakariņas un
pāri palikuši vārīti kartupeļi.
Taču to iespējamais ceļš uz
atkritumu kasti nav vienīgais. No vakardienas kartupeļiem var pagatavot
dažādas sātīgas, gardas, pat karaliskas maltītes, un ēdot prātā
neienāks, ka to sastāvdaļas ir tas, kas mājās palicis pāri neapēsts. Arī
kāda kastītē «aizsēdējusies» ola (protams, ar derīguma termiņu),
ledusskapja plauktā novārtā palicis vēl ēdams desas vai žāvētas gaļas
gabaliņš, kāds burkāns vai cits dārzenis.
Ar padomu, kā ēdiena
pagatavošanā racionāli izmantot šādus aizstāvējušos produktus, akcentu
liekot uz vārītiem kartupeļiem, dalās trīs bērnu māmiņa un pavāre Eva
Atslēga. Pārbaudot praksē abas viņas ieteiktās receptes, jāteic – cepuri
nost Evas priekšā, jo šie ēdieni ir tik gardi, ka manas mājas
ēdienkartē tie nostiprinājušies uz simtprocentīgu palikšanu.
Kā pagatavot sātīgus viltotos cepelīnus
Sāksim
ar ēdienu, ko Eva sauc par viltotajiem cepelīniem un kas viņas ģimenē
ir cieņā jau vairākus gadus, – neapnīk un tiek pieprasīts atkal un
atkal.
Viltotie tāpēc, ka īsto cepelīnu sastāvdaļa ir svaigi
rīvēti kartupeļi. Savukārt Eva izmanto vārītus tupeņus, kas palikuši
pāri no iepriekšējās dienas maltītes.
Tātad – kas ir vajadzīgs
šādu cepelīnu pagatavošanai uz vienu kilogramu vārītu kartupeļu (tik
daudz pāri, ļoti iespējams, nepaliks, taču var pievārīt klāt, un tad
vēlams gatavos tupeņus jau apzināti nokāst minimāli, lai tie nav pavisam
sausi, jo masa, veidojot cepelīnus, labāk turēsies kopā)?
Ņemam
kilogramu vārītu kartupeļu, trīs olas, aptuveni 300 gramu žāvētas gaļas
vai desas, 300 gramu šampinjonu, vienu sīpolu, nedaudz miltu un
garšvielas.
Vispirms kartupeļus saspaida ar stampiņu (var
piepalīdzēt ar rokām). Eva izmēģinājusi arī blendēt, taču secinājusi, ka
tas neder, jo masa par daudz saputojas. Sāli piebērt nevajag, jo
kartupeļi jau ir vārīti sālsūdenī. Saspaidītajiem tupeņiem klāt piesit
olas, kārtīgi izmaisa, pēc vajadzības pieliek miltus, lai masa labāk
turētos kopā, un tad bļodu ar viltoto cepelīnu mīklu ieliek ledusskapī
uz aptuveni desmit minūtēm.
Tikmēr sīkos gabaliņos sagriež žāvētu
gaļu, sīpolu un šampinjonus. Vispirms uz pannas eļļā (Evas izvēle ir
nerafinētās augu eļļas vai augstākā labuma olīveļļa) apcep gaļu, līdz tā
nedaudz apbrūnē, tad pieliek sagriezto sīpolu un turpina cept. To
darot, ēdiens jāpagaršo. Ja vēlas pikantumu, var pielikt piparus –
vislabāk svaigi maltu piecu piparu maisījumu – un garšvielu sajaukumu
(Eva par labiem atzīst Latvijas mājražotāju gatavotos dabisko garšvielu
maisījumus, piemēram, no ķiplokiem, pētersīļiem un dillēm). Beigās
pievieno sagrieztos šampinjonus un vēl kādu brīdi visu pacep. Pēc tam
sastāvdaļas liek uz sietiņa, notecina lieko eļļu un nedaudz atdzesē.
Masu
ņem laukā no ledusskapja. Veido cepelīnus (plaukstas vēlams apkaisīt ar
miltiem), vidū liekot aptuveni ēdamkaroti gaļas, sīpolu un šampinjonu
pildījuma. Cepelīnam aizspiež galus, lai pildījums «neaizbēg».
Papētot
sīkāk, kas tad internetā tiek rakstīts par Lietuvas nacionālo ēdienu –
īstajiem cepelīniem –, izrādās, ka nosaukums «cepelīns» radies no tā
formas, kas atgādina dirižabļu konstruktora Ferdinanda fon Cepelīna
konstruētos cigārveida dirižabļus. Kartupeļu cepelīni parasti ir
aptuveni 10 – 20 centimetru gari, taču tas nav akmenī iecirsts
standarts.
Kad cepelīns jeb lielā klimpa pēc Evas receptes ir
uzmeistarots, to no abām pusēm apviļā rīvmaizē un cep uz pannas karstā
eļļā, līdz no abām pusēm ir brūns. Eļļu vajag diezgan daudz. Šādus
cepelīnus var pat fritēt.
Eva ir gatavojusi arī veģetāros
viltotos cepelīnus, pildot tos tikai ar šampinjoniem un (vai) dārzeņiem,
piemēram, eļļā kopā ar sīpoliem un sēnēm saceptu papriku. Klāt var
pielikt arī rīvētu burkānu. Katra saimniece var brīvi improvizēt,
skatoties, kas aizķēries pagrabā, ledusskapī vai pieliekamajā kambarī.
Viltotos
cepelīnus ēd, aizdarot ar zaļumu mērcīti. Vienādā daudzumā ņem krējumu
un majonēzi, pierīvē vai piespiež ķiploku, pieliek sāli, cukuru, nedaudz
etiķa un smalki sagrieztas dilles.
Vārītu kartupeļu sacepums
Vēl
viens ļoti gards ēdiens no Evas recepšu krājumiem ir vārītu kartupeļu
sacepums (pagaidām nezinu nevienu, kurš to ēdis un kuram nav garšojis).
Arī
šī ēdiena pamatā ir iepriekšējā dienā sālsūdenī vārīti un pāri palikuši
kartupeļi (ja iegaršojas un sacepumu gribas ēst atkal un atkal, var
dienu iepriekš izvārīt tupeņus speciāli šim sacepumam).
Vārītos kartupeļus sagriež šķēlītēs. Daudzumu sadala uz pusēm – apakšējai un virsējai kārtai.
Stikla cepamtrauku nedaudz ieziež ar eļļu. Pusi no šķēlītēs sagrieztajiem kartupeļiem izliek cepamtraukā.
Uz
pannas karstā eļļā cep gabaliņos sagrieztu žāvētu gaļu vai desu
(aptuveni 300 gramu uz kilogramu kartupeļu). Pēc brīža, kad gaļiņa sāk
apbrūnēt, pieliek sasmalcinātu sīpolu un pacep vēl. Ja vēlas, var
pievienot arī šampinjonus. Kad viss sacepts, masu liek sietiņā un
notecina eļļu.
Pildījumu kārto uz cepamtraukā saliktajām kartupeļu šķēlītēm.
Sakuļ
piecas olas ar 150 gramiem saldā krējuma un garšvielām (sāli, pipariem,
dabisko garšvielu maisījumu). Pati neesmu pārbaudījusi, taču Eva teic,
ka mēli var norīt, ja olu maisījumam pieliek «Maggi Idea» četru sieru
mērcē.
Sakulto olu un saldā krējuma masu pārlej kartupeļiem.
Cepamtrauku liek cepeškrāsnī. Sacepumu cep 180 grādu temperatūrā 20 – 30
minūtes, līdz kartupeļu virsējā kārtiņa kļūst brūna. Tad pārkaisa
rīvētu sieru, kas sajaukts ar dažām karotēm majonēzes, un cep vēl
aptuveni 10 – 15 minūtes.
Kad sacepums gatavs, tam ļauj nedaudz atdzist, jo tad būs vieglāk sagriezt.
Pasniedz
ar aukstajām mērcītēm, piemēram, krējuma, ķiploku un diļļu, vai arī
krējumam pierīvē marinētu gurķi un pieliek smalki sagrieztas dilles
(nekādas citas garšvielas tad nevajag).
No šāda ēdiena sāta
sajūta būs ilgi, priecāsies garšas kārpiņas, un vēl būs iemesls iepriekš
parevidēt ledusskapi, jo reizēm gadās, ka ideju trūkuma dēļ paliek
pāris olas, līdz tām derīguma termiņš jau beidzies, iesāktais siera
gabals ir apkaltis, bet veikalā pirktās žāvētās gaļiņas pārpalikums
kļuvis aizdomīgs. Tad jau labāk laikus salikt to visu kopā vienā gardā
ēdienā par prieku pašiem un ciemiņiem.
Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»