BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Skolēni Misā gatavo videi draudzīgus transportlīdzekļus

Alise Dreimane

2018. gada 24. marts 09:44

1075
FOTO: Skolēni Misā gatavo videi draudzīgus transportlīdzekļus

Vecumnieku novada Misas vidusskolā 22. martā jau piekto gadu tika rīkots ekoskolu draudzības skrējiens «Eko solis», kurā piedalījās arī Vecumnieku vidusskolas un Stelpes pamatskolas audzēkņi. Šoreiz dalībniekus pārsteidza kāds neparasts uzdevums – skolu komandām vajadzēja veidot videi draudzīgu transportlīdzekli.

Tika rādīts arī mājasdarbs – katra komanda iepazīstināja ar skolā rīkotajiem ekoloģijas tēmai veltītajiem pasākumiem. Misas vidusskolas pārstāvis stāstīja par Rīgā rīkoto gājienu «Pārtika nav atkritumi», par ekoskolu ziemas forumu, Miķeļdienas rotaļām svaigā gaisā, Miķeļu mandalu veidošanu no dabas materiāliem. Tika vēstīts par Mārtiņdienas tirgu ar pašu gatavotiem gardumiem, par ekoskolas himnu, sveču liešanu, piparkūku cepšanu, konservēšanu, ābolu žāvēšanu, Olimpisko dienu un citiem pasākumiem. Misas vidusskolas audzēkņi lepojās arī ar 119 kilogramiem savāktu bateriju un 5119 kilogramiem makulatūras, tādējādi no nociršanas izglābjot 70 koku.

Vecumnieku vidusskolas audzēkņi stāstīja par Rīcības dienu Vecumniekos, par organizācijas «Zaļā josta» pārstāvju ciemošanos, par ekoloģisku logu noformējumu Ziemassvētkiem un par PET pudeļu zibakciju, kurā savāktas 14 363 pudeles. Vecumnieku vidusskolas jaunieši ir izglītojuši sabiedrību par atkritumu šķirošanu, ciemojušies Vecumnieku novada domē, diskutējuši par atkritumu problēmām novadā un paveikuši daudz citu darbu. Stelpes pamatskolā pagaidām nav ekoskolas, tās audzēkņi ieinteresēti klausījās runātājos un bija gatavi piedalīties aktivitātēs.

Komandām vajadzēja izveidot videi draudzīgu transportlīdzekli. Stelpes pamatskolas skolēni izgatavoja lidmašīnu, kas darbojas ar saules baterijām, lido ļoti ātri un klusi. Vecumnieku vidusskolas pārstāvji uztaisīja «muģi» – mašīnu-kuģi, kas darbojas ar vēja enerģiju, pārvietojas gan pa zemi, gan ūdeni. Tai ir četras riepas un bura, aizsardzības sistēma, pašattīrīšanās tehnoloģijas un automātiskā pagriezienu sistēma. Misas vidusskolas komanda prezentēja transportlīdzekli ar pedāļiem – jo vairāk cilvēku, jo ātrāk tas pārvietojas. Spēkratu darbina  cilvēku enerģija, un tas ir ļoti kluss.

Pirms došanās āra aktivitātēs jeb fotoorientēšanās spēlē skolēni tika sadalīti jauktās komandās. Katrai tapa nosaukums – «Koka miza», «A.M.A.», «Eko čaļi», «Vienkāršie» un «Ceļmalas». Pasākuma dalībnieki saņēma kartes un lapas ar fotogrāfijām. 60 minūtēs bija jāatrod pēc iespējas vairāk attēlos redzamo vietu.

Noslēgumā dalībnieki ar siltas tējas krūzi rokā cits ar citu apsprieda dienas aktivitātes. Stelpes skolas puiši secināja, ka pasākums ir izdevies un noteikti piedalīsies arī nākamgad. Vecumnieku komanda pakavējās mazliet ilgāk, sarunājoties dzima daudz jauku ideju.

Pasākuma organizatore Misas vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā Iluta Soma pateicās dalībniekiem par aktivitāti un sadarbību.

Fotoorientēšanās spēles rezultāti:
1. vieta «A.M.A.»;
2. vieta «Koka miza»;
3. vieta «Eko čaļi».