BauskasDzive.lv ARHĪVS

Latvijas neatkarības cīnītājus piemin Skaistkalnē

Latvijas neatkarības cīnītājus piemin Skaistkalnē

Novembris ir mēnesis, kad visa Latvija atceras un piemin valsts dzimšanas dienu un cilvēkus, kuri ar savām domām un darbiem kaldinājuši mūsu neatkarību. Tradicionāli Lāčplēša dienu un valsts dibināšanas gadadienu svinam arī mēs – Skaistkalnes vidusskolas saime. Svētkiem gatavojoties, svinīgā rotā ietērpjas skola, Latvijas skaistums saskatāms 11. klases skolnieces Ditas Siliņas fotoizstādē «Mūsmājas», skolas pagalmu pieskandina jaunsargu vienības dalībnieku ierindas solis un dziesmas, tiek organizēts patriotisko dziesmu konkurss, top skolas svētku koncerts.

Šogad gatavošanās valsts svētku norisēm sākās jau krietni iepriekš, apkopojot informāciju par Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Augusta Zvejnieka nopelniem Latvijas neatkarības izcīnīšanā, tiekoties ar viņa attālu radinieci skaistkalnieti Lūciju Kaļķi un sazinoties ar Augusta Zvejnieka dēlu. Kopā ar 6. klases skolēniem Eliasu Bujonoku, Kati Kaļķi, Rodrigo Lapsiņu, Megiju Leiti, Andreju Siliņu un Diānu Romanovsku Skaistkalnes jaunajos kapos sakopām Zvejnieku dzimtas atdusas vietu un iestādījām viršus, lai Lāčplēša dienas rītā jaunsargi un skolas, pagasta pārstāvji noliktu ziedus un svecītes, pieminētu Latvijas Neatkarības kara notikumus un Augustu Zvejnieku.

«Šis notikums ir patiesi emocionāls un pārdomas rosinošs»; «uzzināju par Augusta Zvejnieka ieguldījumu mūsu valsts neatkarības izcīnīšanā»; «es jūtos saviļņoti, tas ir svarīgi neaizmirst savas valsts vēsturi»; «šie cilvēki ir īpaši jāgodina, jo viņi ir tie, kas cēla mūsu valsti,» – savos iespaidos dalās daži 11. un 12. klases skolēni jaunsargi.

Augusts Zvejnieks dienējis Krievijas armijā, Latvijas armijā, piedalījies kaujās pret bermontiešiem un lieliniekiem, 1920. gadā ticis smagi ievainots. Par varonību un ieguldījumu Latvijas Brīvības cīņās Augusts Zvejnieks apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni. No 1932. gada līdz mūža nogalei Augusts Zvejnieks dzīvojis Skaistkalnē.

Lai mums pietiek spēka un iedvesmas mūsu ikdienas darbiem Latvijas labā!