Ceturtdienas – zivju dienas...

Vecāka gadagājuma ļaudis droši vien atceras padomijas nerakstīto likumu, ka ikvienā sevi cienošā sabiedriskajā ēstuvē viena diena nedēļā bija jāatvēl zivju ēdieniem. Kāpēc tieši ceturtdiena, nezinu, bet tas savdabīgais aromāts, kas piepildīja telpas šajā dienā, jau pa gabalu signalizēja, ko pavārs cels galdā.
Doma pievērsties šai tēmai radās, kad pārlapoju pavārgrāmatu «Zivju ēdieni. Izvēle, apstrāde, receptes» («Zvaigzne ABC», 2014). Tajā apkopotas zivju ēdienu zinātāju receptes no visas Latvijas, un ar savām virtuves gudrībām dalās arī latgalieši Jānis un Anna Macāni, kuru prasmīgi žāvētās zivis un vārīto zivju zupu slavē tuvi un tāli ciemiņi. Viens no padomiem, ar kuru viņi dalās, ir plaužu pagatavošana.
Lielākās zivis žāvē, bet mazākās izmanto kotlešu un frikadeļu pagatavošanai. Nav nekāda noslēpuma, ka daudzās ģimenēs saldūdens zivis nepatīk tikai tādēļ, ka tajās ir daudz asaku. Tad nu latgalieši iesaka savu gudrību – viņi mazajiem plaužiem nogriež galvu un asti, ko izmanto zivju buljona pagatavošanai, visu pārējo samaļ, arī centrālo lielo asaku. No iegūtās masas sanāk garšīgas kotletes.
Lai izmēģinātu šo ieteikumu, izmantoju gadījumu, kad no copes atgriezos ne vien ar mazajiem plaužiem jeb brekšiem, kā šīs zivis mēdz dēvēt mūsu pusē, bet arī laimējās noķert nelielu līdaku. Zināms, ka pagatavota līdaka ir daudz sausāka, tāpēc komplekts ar brekšiem šo problēmu atrisina.
Sākotnēji asaku, lai arī samaltu, ēšanu uzskatīju par avantūru, bet, baudot rezultātu, jāatzīst – nebija ne vainas! Galvenais ieguvums – zivis pie mana pusdienu galda ēda arī tie, kurus līdz tam nevarēju pierunāt nogaršot ierastā veidā izceptu asakaino sīkzivi. Drošības labad masu caur gaļas mašīnu laidu trīs reizes, un tiešām gatavā kotletē no asakām nebija ne miņas.
Tālāk seko mana improvizācija par tēmu – zivju kotletes ar bērnības garšu. Pirmais un galvenais nosacījums – nedrīkst aizrauties ar garšvielām. Pipari, sāls un sīpols uzlabo garšu, ar citu var eksperimentēt, bet pastāv iespēja pazaudēt specifisko un maigo saldūdens zivs garšu.
Samaltajai masai pievienoju olu, saldajā krējumā izmērcētu baltmaizi, ļoti smalki sagrieztu sīpolu (ja nav pacietības griezt, var samalt, bet garšas nianse vairs nebūs tik laba). Iegūto masu kārtīgi samīca. Ja ir sajūta, ka masa nav pietiekami stingra, var pievienot nedaudz rīvmaizes. Tāpat kotletes var panēt rīvmaizē. Tad sakarsē uz pannas eļļu un cep no abām pusēm viegli brūnas.
Var pasniegt ar kartupeļiem un maigu skābā krējuma mērci, bet jāatzīst, ka visgaršīgāk ir ēst tāpat – cik vēlas un bez piedevām.
Iespējams, ka jūsu virtuvē mazās saldūdens zivtiņas šādi tiek pagatavotas jau sen, bet mums tas bija jaunatklājums. Katrā gadījumā iesaku vismaz reizi nedēļā rīkot zivju dienu – būs garšīgi un veselīgi.
Uz 100 g produkta Olbaltumvielas Ogļhidrāti Tauki
Asaris 18 0 2
Bute 19 0 1
Forele 20 0 7
Garneles 20 0 6
Karpa 18 0 6
Lasis 20 0 6
Līdaka 19 0 1
Plekste 19 0 1
Tuncis 23 0 5
Vēzis 16 0 1
Zutis 17 0 11
Ierosmei dažas receptes no grāmatas «Zivju ēdieni»
Līdaku zupa ar dārzeņiem
700 g zivju, 4 kartupeļi, 1 biete, 1 burkāns, 1 sīpols, 1 pētersīļa sakne, sāls un sviests pēc garšas.
Zivis notīra, izķidā un sagriež porciju gabalos. Galvas (bez žaunām), astes, ikrus un pieņus liek katlā, pievieno šķēlītēs sagrieztas bietes, burkānus, sīpolus, pētersīļa sakni un sāli. Pārlej ar aukstu ūdeni. Vāra vismaz stundu, līdz zivju atliekas pilnīgi savārās. Gatavo buljonu izkāš, vēlreiz uzvāra, ieliek tajā kartupeļus un zivju gabalus.
Vāra aptuveni 20 minūšu. Zupai pievieno sviestu un pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļu zaļumiem.
Ar rīvmaizi un citronu sacepta līdaka
1 kg zivju, 1 glāze rīvmaizes, 1/2 citrona, naža gals rīvēta muskatrieksta, 3 ēd. karotes sviesta, sāls un malti pipari pēc garšas. Novārījumam – 2 lauru lapas, 3 smaržīgie pipari.
Zivīm izgriež fileju bez asakām, bet ar ādu. Sagriež porciju gabalos. Uzber sāli. No zivju atliekām izvāra mazliet buljona (ne vairāk kā 3/4 glāzes). Izkāš. Sautēšanas katlu ieziež ar sviestu, liek vienu kārtu zivju, uzkaisa piparus, malto muskatriekstu, virsū liek plāni sagrieztas citrona ripiņas. Pārkaisa ar rīvmaizi. Pēc tam tādā pašā secībā liek otru kārtu produktu. Pielej 6 – 7 ēdamkarotes zivju buljona, pieliek pāris gabaliņu sviesta. Sacep cepeškrāsnī. Piedevās svaigu gurķu salāti.
Ar griķu biezputru sacepta karpa
800 g zivju, 1 glāze griķu putraimu, 2 vai 3 cieti vārītas olas, 2 ēd. karotes sviesta, 1 ēd. karote rīvēta siera, milti, sāls.
Sagatavotas zivis bez asakām sagriež porciju gabalos, uzkaisa sāli, apviļā miltos. Apcep sviestā, līdz zivis pusgatavas. Izvāra irdenu griķu putraimu biezputru, pieliek sviestu. Noloba olas un sagriež tās ripiņās. Pannu vai sautēšanas katlu ieziež ar sviestu. Biezputru liek traukā, virsū kārto zivis, uz katra gabala liek olas ripiņu, uzkaisa sāli, pārlej ar krējumu, pārkaisa ar sarīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī.
Šo ēdienu vislabāk gatavot no lielām zivīm.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»