Palutināsim sevi šosezon ar vasarīgiem našķiem

Gardais ezis
Vasara ir ne tikai koku un puķu ziedēšanas laiks, bet arī laiks, kad pamodusies dažādā dzīvnieku valsts, tajā skaitā arī eži. Laiks, kad tējas un siltie ēdieni tiek aizstāti ar kaut ko vēsu, atsvaidzinošu un gardu.
Arī manās mājās atdzīvojas sen aizmirstas gardumu receptes, viena no tām – eža kūka – nākusi jau no mammas bērnības un mīļi gaidīta katru vasaru. Pagatavošana ir pavisam vienkārša un nepieciešamas tikai pāris sastāvdaļas.
Izmantotās sastāvdaļas:
400 g iebiezinātā piena (klasiskais);
400 g iebiezinātā piena (kakao vai kafijas);
2 pakas cepumu «Selga»;
rozīnes (pēc paša izvēles).
Dekorēšanai:
kakao rullīši ar krējuma garšu;
mellenes.
Pagatavošana:
Cepumus rūpīgi sadrumstalo un pievieno abus iebiezinātos pienus, visu kārtīgi samaisa, pēc tam pieber rozīnes tik, cik pašam tīk. Ja rozīnes neiet pie sirds, to vietā var izmantot arī riekstus, mazākiem ēdājiem varētu garšot arī ar marmelādi vai želejkonfektēm. Kad viss ir samaisīts, uztaisa vēlamo formu un liek ledusskapī uz nakti. Kad gardums ir sacietējis, laiks dekorēšanai. No kakao rullīšiem uztaisa eža adatas un deguna vietā izmanto mellenes. Dekorēt var arī ar produktiem, kuri pašam labāk patīk.
Saldums ir gatavs, labu apetīti!
Zemeņu gardums
Lai arī vasara mūs nelutina ar saules siltumu, tomēr, neskatoties ne uz ko, zemenes sārtojas, tāpēc piedāvāšu kādu pavisam vienkāršu, bet mūsmājās iecienītu recepti zemeņu laikam.
Jāatzīst, ka citos gados to iznācis gatavot krietni biežāk, bet arī šovasar jau pāris reizes esam baudījuši. Pirmais un galvenais nosacījums – jābūt savai kūtiņai ar laimīgajām vistām vai jāmeklē iespēja iegādāties vistu olas pie kādiem lauku radiem vai draugiem. Drosmīgākie, protams, var mēģināt izmantot veikalā pirktās, bet es neesmu to darījusi, tāpēc tas pašu ziņā. Jāatzīst, ka arī ogu izcelsmei ir būtiska loma – Latvijā augušās tomēr ir garšīgākas. Esmu novērojusi, ka mūsu audzētāji izvēlas šķirnes, kas labāk garšo pircējam, kā saldo ‘Polku’ un līdzīgas, savukārt poļu zemenes audzētas ar aprēķinu, lai labāk saglabātos tālai transportēšanai un ilgai uzglabāšanai, tāpēc nereti ir skābākas.
Ķeramies klāt!
500 gramiem zemeņu pievieno trīs ēdamkarotes cukura un rūpīgi samīca ar karoti vai stampiņu. Atdala piecām olām dzeltenumus no baltuma. Dzeltenumus saputo ar divām ēdamkarotēm cukura. (Baltumus var izmantot pēc saviem ieskatiem – pievienot nedaudz garšvielu un sanāks lieliska omlete. )
Visbeidzot 400 gramiem saldā krējuma (visdrošāk ņemt «Smiltenes piena», jo ar citu ražotāju piedāvātajiem ir gadījušies pārsteigumi, ka krējums saiet graudos) pievieno trīs paciņas (8 g) vaniļas cukura. Puto stingrās putās, piejauc zemeņu masu, turpina putot, beigās pievieno olas un vēl kārtīgi saputo.
Gatavo masu lej traukā un liek saldētavā. Pēc apmēram piecām sešām stundām saldējums būs gatavs. Ja mājās saglabājušās četrstūru plastmasas kastītes no veikalā pirktajiem saldējumiem, sanāks tieši diviem trauciņiem.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»