Līgo mielasts senlaiku stilā

Līdzīgi kā jāņuzāļu modē atgriežas piemirstas ieražas, arī Līgo svētku mielastu var gatavot seno saimnieču stilā, iesaka Pilsrundāles kafejnīcas un restorāna «Grāfs» saimniece Iveta Leitlante.
Rundāliešu ģimenē svētkiem gatavo pīrāgus un rabarberu rausi, kā arī Zemgalei ne tik ierasto skābputru. Nevar iztikt bez ķimeņu siera un alus.
Veselīgs strēbeklis
«Zāļu dienas vakarā meitas grūda labi izkaltētus miežus, no tiem Jāņu dienā vārīja biezputru,» Iveta citē rindas no seno padomu krājuma. Miežu putraimi arvien augošo diabēta draudu laikmetā ir veselīgs vietējais produkts, turklāt ir patiešām gardi un pēc uzturvērtības līdzinās citur pasaulē iecienītiem graudaugiem.
Skābputru Zemgales gaumē Iveta iemācījusies no 80 gadus vecās Ainas Skujiņas Pilsrundālē. Viņas bērnībā tā gatavota 15 un 20 litru spaiņos divas vai trīs dienas, jo piens bija jāsaraudzē, vira jāsavāra un jāatdzesē. To turēja pagrabā aukstu, un katrs gāja iestrēbt, kad vien vēlējās. Bērniem darīja rupjmaizes galiņu kvasu, lielajiem – miežu alu. Vēsa skābputra ar miežu putraimiem bija vasaras galvenais ēdiens, jo biešu aukstās zupas vēl nebija modē. Skābputrai jābūt pašķidrai, lai to varētu dzert, tā labi der gan svētku dienā, gan nākamajā rītā.
Sataupīta gaļa
Rundālietes radiniece Irma Diknere no Šķibes Dobeles pusē, kurai šogad svinēs 100 gadu jubileju, kā tradicionālu Jāņu ēdienu atminas piena zupu ar kartupeļiem, miežu putraimiem un balandām. Cita radusieva Lūcija Salna no Eglaines Latgalē atklāj, ka Jāņos ēsti arī salāti un redīsi, žāvētā gaļa, kas vēl bija palikusi no cūku kaušanas rudenī. Bieži galdā celtas zivis, jo tās bija noķeramas ezeros un upēs.
Rabarberu rauša recepti Ivetas māsa Valda Gercāne mantojusi no vīra vecmāmiņas, pati to nedaudz papildinot. Senos laikos tie bija pēdējie ēdamie rabarberi, jo saldētavu glabāšanai nebija. Tagad rabarberu plātsmaize vai pīrāgs var būt lielisks, viegls deserts no vietējiem produktiem.
Namamāte steidzīgiem līgotājiem iesaka «Grāfa» ēdienkartē pārbaudītos sierus no Bauskas novada Codes pagasta ražotnes «Celmi», kūpinātu gaļu no Brunavas pagasta «Krišjāņiem», pīrāgus no Rundāles novada SIA «Kommats» virtuves.
RECEPTES
Jāņu skābputra
Izvāra miežu putraimu viru no 1 l ūdens, 100 g miežu putraimu, 1 l piena un nedaudz sāls. Atdzesētai pievieno rūgušpienu, saglabājot konsistenci ar kunkulīšiem. Strēbj ar pīrāgiem vai grauzdiņiem. Otrajā dienā svaigumam var pievienot rīvētu svaigo gurķi, dilles un pētersīļus. Biezāka, ko ēd ar karoti, labi der lielākas maltītes uzkodai vai veselīgām brokastīm.
Miežu biezputra
Sastāvdaļas: 0,5 kg miežu putraimu, 1 karote sviesta, sāls.
Miežu putraimus noskalo aukstā ūdenī, liek katlā ar 2 l auksta ūdens vārīties, pievieno sviestu un sāli. Maisot vāra mīkstu. Ja kļūst bieza, bet putraimi vēl cieti, pievieno vārītu ūdeni. Ja vēlas putru pagatavot bez maisīšanas, pēc uzvārīšanās katliņam cieši uzliek vāku un novieto to siltā krāsnī un ļauj lēni izsust. Pasniedz ar pienu, krējuma mērci vai sabrūnētu sviestu. Miežu putru var vārīt arī pienā, kas uz pusi sajaukts ar ūdeni.
Rabarberu rausis
Mīklai: 300 g miltu, 150 g sviesta, 100 g cukura, vaniļas cukurs, šķipsniņa sāls.
Pildījumam: 400 g rabarberu, 3 olas, 200 ml saldā krējuma, 1 citrona miziņa, 100 g cukura.
Bļodā samaisa cukuru, šķipsniņu sāls, vaniļas cukuru. Uz rupjās rīves sarīvētu aukstu sviestu sajauc ar miltiem un olu, samīca mīklu. Trešdaļu mīklas ieliek saldētavā, pārējo izrullē un ieklāj cepamtraukā, uzlokot malas. Olas sakuļ ar cukuru, pieliek saldo krējumu un rīvētu citrona miziņu. Sagrieztus rabarberus kārto uz mīklas un pārlej ar olu maisījumu. Uzrīvē auksto mīklu no saldētavas, cep cepeškrāsnī 200 grādos 30 – 45 minūtes. Pasniedz siltu vai atdzesētu ar saldo krējumu vai svaigām zemenēm.
Sīpolu-speķa rausis
Uzraudzētu rauga mīklu 0,5 kg liek uz ietaukotas plāts un vēlreiz uzraudzē. Plānās šķēlītēs sagrieztus 6 sīpolus sautē kopā ar 200 g gabaliņos sagriezta kūpināta speķa, pieliek ķimenes, 1 glāzi ar 4 olām sakulta piena. Ar maisījumu pārlej mīklu un cep cepeškrāsnī vidējā siltumā 30 – 40 minūtes.
Mīlestības plācenīši
Saputo 2 olas ar pusglāzi cukura, pieliek vanilīnu, pusglāzi izsijātu miltu, samaisa. Uz ieziestas plāts liek mazas mīklas piciņas, mērenā siltumā cep gaiši brūnas.
No Ainas Skujiņas, Leitlantu ģimenes un Ņinas Masiļūnes krājumiem.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»