Zirņu maize un dārzeņu kūkas

Celiakija jeb kviešu glutēna nepanesība ir iedzimta organisma īpatnība, kas var izpausties ar dažādiem simptomiem, arī tādiem, kas nopietni traucē dzīvot. Lai no tā izvairītos, cilvēks nedrīkst ēst latviešiem tik ierasto kviešu vai rudzu maizi, miltus, makaronus, un tie jāaizvieto ar citiem graudaugiem, pākšaugiem un dārzeņiem.
Atklāj nejauši
Agnese Mora Iecavas novadā glutēna nepanesību atklājusi nejauši, apmeklējot ārstus it kā kosmētiska simptoma dēļ. Taču viņai nav raksturīgo slimības pazīmju, un mediķi atzīst – īsti nezina, ko sievietes organismam tā nodara, kaut arī analīzes to uzrāda. Agnese ir trīsdesmitgadniece ar ģimeni un bērniem, pirms tam visu mūžu bija ēdusi parasto maizi un kviešu miltus, bet nu jau četrus piecus gadus viņas ēdienkarte un ieradumi ir stipri mainījušies.
Agnese pērk speciālo maizi, miltus, makaronus, lasa etiķetes arī pārtikas piedevām un citiem produktiem, jo kviešu milti var būt pievienoti dažādiem ēdamajiem. No svara arī tas, vai kviešu un bezglutēna produktus gatavo tajās pašās iekārtās – tad arī rīsu vai kukurūzas miltu analogam var būt kaitīgie piemaisījumi. Šī iemesla dēļ cilvēki ar smagāku situāciju kviešu miltu daļiņas nedrīkst pat ieelpot, maizes kukulīši jātur atsevišķos plauktos.
Iecavniecei gan glutēns ļoti krasus veselības traucējumus nerada, tāpēc dažreiz Agnese «sagrēko» ar kādu šokolādi – esot saldummīle. Glutēns var būt arī gaļas produktos, kečupos, krēmos, jogurtos, saldējumā utt.
Izvēle vēl neliela
Diagnozes noteikšana sākumā mainījusi Agneses ikdienu – viņa nederīgos produktus nogriezusi kā ar nazi, un citu mudinājumiem pagaršot kviešu miltu bulciņu vai kūciņu viņa nav piekritusi. Ģimene ir pielāgojusies: «Mājās plātsmaizes un biskvītu cepam ar maniem miltiem – tie ir no rīsiem, kukurūzas, griķiem. «Baltic-ovo» ir bezglutēna pankūku mīkla, ļoti labs produkts. Pirms dažiem gadiem speciālos produktus bija daudz grūtāk nopirkt, tagad tie ir pieejamāki. Iecavā gan vēl izvēle veikalos ir niecīga, ilgākam laikam iepirkties jābrauc uz Bausku, Jelgavu vai Rīgu. Var produktus pasūtināt internetā, tur izvēle ir liela. Anglijā jutos līdzvērtīga, jo ikvienā kafejnīcā piedāvājumā bija maizīte, burgers vai kūciņa bez glutēna. Veikalos varēja izvēlēties gandrīz no tikpat plaša klāsta kā parastos produktus.»
Agnese uzsver – kaut arī glutēna neēšana pašlaik ir modes lieta, diez vai veselam cilvēkam tas der, jo organismam vajag enerģiju un šķiedrvielas. Viņa gan atzīst – šī diēta ir veselīga, un nebūt nav bezgaršīga, īpaši, gatavojot mājās.
Gan pieaugušajiem, gan bērniem ar glutēna nepanesību pienākas valsts atbalsts speciālajiem produktiem, jo tie ir dārgāki nekā parastie. Bērnudārzā un skolā nodrošina arī atsevišķi pielāgotu ēdienkarti. Iecavniece stāsta – speciālās maizes kukulītis gandrīz «ķieģelīša» izmērā maksā 2,36 eiro. Ir lētāka maize par 1,80 eiro, bet tā Agnesei negaršo. Celiakijas pacientiem der sausmaizītes, tomēr, ilgstoši ēdot, tās sāk atgādināt putuplastu, smaida iecavniece. Viņa gan atradusi konkrētas firmas ražojumus, kas ir gana gardi.
Pēc klienta izvēles
Ilze Skrastiņa, Iecavas kroga «Viestarti» saimniece:
– Bezglutēna ēdienus regulāri prasa gan ārzemnieki, gan vietējie klienti. Ēdienkartē to nav, bet pēc pieprasījuma virtuvē visu pagatavo atsevišķi. Sakombinējam arī salātus un piedevas, lai cilvēks būtu apmierināts. Ēdienkartē ir norādīti alergēni, un viesmīles paskaidro, ja klienti vēlas zināt ko tuvāk par izmantotajiem produktiem. Alerģijas tagad ir dažādas, citi neēd arī piena produktus, olas vai riekstus, bet cilvēkam ar labu veselību tie nekaitē. Ir klienti, īpaši vīrieši, kas prasa – neberiet man ēdienā ne dilles, ne lokus, ne citus zaļumus! Lietišķi tērpti cilvēki lūdz gatavot bez ķiplokiem – ikvienam cenšamies pakalpot.
Laura Breidaka no «Gardumu avēnijas» Iecavā:
– Ceptuvē un kafejnīcā pašlaik pastāvīgā piedāvājumā ir riekstu un sēklu muslis bez piena, olām, cukura un sviesta, ko pērk ne tikai celiakijas vai diabēta pacienti, bet arī klienti, kas cenšas ēst veselīgi. Pēc pieprasījuma varam pagatavot saldus vai sāļus konditorejas produktus ar speciālajiem miltiem, kas piemēroti bezglutēna diētai. Cepam arī vegānu kūku un citus speciālos gardumus atkarībā no cilvēku pieprasījuma.
Anita Leitlante, Rundāles pils kroga vadītāja:
– Veģetārā vai bezglutēna ēdienkarte bieži vajadzīga ārzemju tūristu grupām. Šonedēļ gatavojām 100 ceļotājiem musulmaņiem tikai veģetāros ēdienus. Jau tradicionāli rīkojam Ziemassvētku ballīti vegānu domubiedru grupai. Jāatzīst, ka gatavot speciālos ēdienus ir grūti, jo mūsu pavāri nav pie tiem vēl pieraduši, paši neprotam tos īsti izgaršot. Citādā ēdienā jāieliek daudz vairāk mīlestības, lai tas izdotos. Ir arī kuriozas situācijas – daži cilvēki, te viesojoties, reizēm aizmirst, ko neēd, bet priecājas par visu, ko var pagaršot, jo dažas lietas nekad nav ēduši, un galu galā pat maina gaumi. Pilsrundāles skolas ēdnīcā līdz šim speciālos ēdienus nevienam nav nācies gatavot.
Edgars Kozlovskis, Bauskas pils kroga vadītājs:
– Pēc pieprasījuma varam pagatavot visu, tikai vēlams iepriekš saskaņot ēdienkarti, lai varam pasūtināt speciālos produktus vajadzīgajā daudzumā. Ēdāju grupām bieži piesaka laktozes nepanesību, veģetāros vai diabētiķu ēdienus, mēs tam pielāgojamies. Ēdienkartēs ir norādīti alergēni, un paši klienti pasaka, ja ko nevēlas vai nevar ēst. Bezglutēna ēdienus varam pagatavot jebkurā brīdī, ja klients to vēlas, jo virtuvē vienmēr kaut ko var pielāgot, tomēr labāk sagatavoties iepriekš.
Turku zirņu maize
Sastāvdaļas: 2,5 glāzes turku zirņu miltu, 3,5 glāzes auksta ūdens, 1 tējkarote sāls un melnie pipari, ¼ glāzes «extra virgin» olīveļļas.
Pagatavošana: Lielā bļodā ieber miltus. Pakāpeniski pievieno ūdeni un maisa, lai neizveidotos kunkuļi, līdz iegūst vienmērīgu, šķidru masu. Pievieno nedaudz sāli un piparus. Atstāj bļodu uz trim stundām ievilkties. Iesilda cepeškrāsni līdz
175 grādiem. Ar putu karoti nokāš visu, kas pacēlies bļodas augšpusē. Pannu bagātīgi ieeļļo, ielej mīklu. Cep apmēram
30 minūtes, kamēr maize zeltaini brūna. Pirms sagriešanas nedaudz atdzesē, var pārkaisīt ar sieru. To var ilgi glabāt un pievienot zupai vai sautējumam, jo gabaliņi neizšķīdīs.
Saldo kartupeļu, burkānu un sarkano lēcu zupa
Sastāvdaļas: 1 ēdamkarote Gī sviesta, kokosriekstu eļļas vai olīveļļas, 1 liels sīpols, 2 saldie kartupeļi,
4 burkāni, 4 svaiga timiāna zariņi vai 1 tējkarote žāvēta timiāna, 1 krūze jeb 250 ml nevārītu sarkano lēcu, 4 krūzes jeb litrs ūdens, jūras sāls un svaigi malti melnie pipari.
Pagatavošana: Uzsilda katliņā eļļu. Pievieno sīpolus un sautē, līdz tie caurspīdīgi. Pievieno saldo kartupeli, burkānus un timiānu, sautē aptuveni minūti, turpina maisīt. Pievieno noskalotas lēcas, ūdeni, jūras sāli un piparus. Uzliek vāku un ļauj vārīties 20 – 25 minūtes, līdz dārzeņi un lēcas ir gatavi. Ar rokas blenderi samaļ, līdz iegūst biezzupu. Pievieno sāli un melnos piparus pēc garšas. Pasniedzot uzpilina mazliet olīveļļas. Dekorē ar svaiga timiāna lapiņām.
Auzu cepumi bez glutēna, olām, sviesta
Sastāvdaļas: 190 g auzu pārslu bez glutēna, 50 g ķirbju sēklu, 20 g ne-maltu linsēklu un 9 ēdamkarotes maltu linsēklu, cukurs pēc garšas, šķipsna sāls, 2 ēdamkarotes medus vai vegāniskais sīrups – dateļu, kļavu utt., 4 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas.
Pagatavošana: Uz pannas liek auzu pārslas, ķirbju sēklas un linsēklas. Kad masa uzsildījusies, pievieno sāli un pamazām pieliek cukuru. Grauzdē tik ilgi, līdz masa kļuvusi viegli brūna un sasmaržinājusi visu virtuvi. Karsto masu ieber bļodā, pievieno kokoseļļu un medu, kā arī «linsēklu olas». Tās iepriekš pagatavo, 1 ēdamkaroti maltu linsēklu izšķīdinot 3 ēdamkarotēs ūdens. Kārtīgi ar plaukstām samaisa masu. Kad tā kļuvusi ķepīga un viendabīga, mīklu cieši saspiež plaukstā garenā bumbiņā un saplacina. Liek uz plāts, cep 180°C 15 minūtes, ļauj krāsnī atdzist. No šīs receptes var smelties ideju, kā aizvietot olas citās receptēs.
Burkānu kūka ar mandelēm
Sastāvdaļas: 300 g burkānu, 300 g mandeļu, 4 ēdamkarotes kartupeļu miltu, 7 – 8 olas, 100 g kanēļa cukura, 100 g baltā smalkā cukura, rīvēta citrona miziņa, sula no 1 citrona.
Rotājumam: 40 g pūdercukura, 150 g marcipāna burkānu.
Pagatavošana: Burkānus notīra un sīki sarīvē. Mandeles ar visām mizām sasmalcina un sajauc ar kartupeļu miltiem. Olas saputo ar cukuru un kanēļa cukuru, pievieno rīvētos burkānus, sasmalcinātās mandeles, citronu sulu, rīvētas citrona miziņas. Mīklu lej uz plāts un cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes 180 grādos. Kūku atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru. Dekorē ar marcipāna burkāniņiem un pūdercukuru.
Avots: dzivebezglutena.lv.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»