«Krišjāņus» uzteic konkursā

Bauskas novada Brunavas pagasta saimniecības «Krišjāņi» biznesa plāns par aitu piena pārstrādi dažādos produktos uzteikts konkursā «Laukiem būt!».
Saimnieces Ilutas Straģes biznesa plāns novērtēts ar 3. vietu konkursa nominācijā par pievienotās vērtības produktu ražošanu. Viņa saņems 1000 eiro naudas balvu.
Labāko biznesa ideju prezentācija no visas valsts lauksaimniekiem otrdien, 11. aprīlī, Jelgavā noslēdza šīs sezonas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotās lauku jauniešu uzņēmējdarbības mācības, informē centra pārstāve Ilze Rūtenberga-Bērziņa. Tās notika 25 SIA LLKC reģionālo nodaļu pārraudzības teritorijās.
Jaunu lauku uzņēmēju biznesa ideju konkursā iesniegtas kopumā 64 biznesa idejas no visas Latvijas. Līdz finālam nonāca 15. «Krišjāņu» saimniece Iluta Straģe mācībās piedalījās LLKC Dobeles biroja grupā, informē konsultante Raimonda Ribikauska. Viņas vadītās grupas pārstāves – Dace Trupāne no Tērvetes un Ilva Kavicka no Auces – tajā pašā pārstrādes produktu nominācijā ieguvušas pirmās vietas.
I. Straģe «Bauskas Dzīvei» pauž gandarījumu par panākumu, piebilstot – žūrija nedaudz samazinājusi vērtējumu, jo brunaviete ir saimniece ar pieredzi, nevis biznesa sācēja. «Par to nebēdāju, jo priekšrocība ir fakts, ka produkti – aitas siers un saldējums – ir pieteikti tirgū un jau diezgan populāri,» stāsta ražotāja, «lielākais ieguvums no mācībām bija sīka biznesa plāna izveide, novērtējot izmaksas, ienākumus, ieguldījumus, attīstību, finanses, tirgus apstākļus, vērtības. Iepriekš vairāk strādāju pēc intuīcijas, bet tagad uzņēmumam ir stabils pamatojums, savienojot teoriju ar praksi.»
Iluta atzīst – uzslava konkursā ceļ pašapziņu, un naudas balva kalpos par pirmo iemaksu jaunai iekārtai – «šoka» jeb ātrajai saldētavai, kas ļaus aitas piena saldējumu piedāvāt veikaliem. «Krišjāņu» aitas piena saldējums, siers, bezpiedevu jogurts ir veselīgi nišas produkti, un konkursā Iluta tiem atradusi arī reklāmas saukli.
«Mans nākamais mērķis – LEADER programmā saņemt finansējumu iekārtu iegādei,» atklāj saimniece, «apguvu kursu par piena suliņu pārstrādi, plānoju ražot arī suliņu dzērienus ar augļu piedevām, suliņu sieru un saldējumu. Vērtētājiem jau piedāvāju degustēt aitas piena «panna cotta» ar suliņu ķīseli, atsauksmes bija ļoti labas.»
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»