BauskasDzive.lv ARHĪVS

Saules un dzīvības zīmē

Ligita Asare

2017. gada 13. aprīlis 00:00

6
Saules un dzīvības zīmē

Katrā mājā Lieldienu maltītes goda vietā ir raibi un koši krāsotas olas. Taču citi šo svētku tradicionālie ēdieni mēdz būt ļoti atšķirīgi gan tautām, gan ģimenēm.

Jāsvētī baznīcā
Īslīciete Marija ir pareizticīgā no Aizkarpatiem, viņas ģimenē Lieldienas ir nozīmīgi svētki, kad allaž gatavo bagātīgu mielastu, aicinot cienāties radus un draugus. Ēdienkarte svētkiem ir plaša. Pēc septiņu nedēļu ilgā gavēņa galdā dominē olas un gaļa.

Daļu ēdiena Lieldienu priekšvakarā nes uz baznīcu, lai to svētītu. Grezni noformētā ovālā grozā, ko aizkarpatieši sauc par košiku, liek olas, īpaši gatavotu sieru, Lieldienu šķiņķi, visu papildinot ar kādu krāsainu dārzeni. Allaž tur ir tradicionālā Lieldienu maize – pasha.
Marija stāsta, ka Latvijas baznīcās viņa pēc košika pazīst savus tautiešus – grozs izceļas ar noteikto formu un greznu noformējumu.

Apliecina atmodu
Pasha ir baltmaize apaļā forma, kas simbolizē sauli, un Lieldienām raksturīgs rotājums – no mīklas veidoti ziedi un putniņi kā atgādinājums par dzīvību dabā. Pashu parasti cep ceturtdienā pirms Lieldienām.

Cepšanai izmanto dziļas apaļās formas, lai maizīte iznāktu pēc iespējas augstāka. Formu piepilda līdz pusei, lai mīklai ir, kur uzrūgt. No receptē norādītā mīklas daudzuma iznāk divas maizes, ja izmanto formu 18 cm diametrā un 10 cm augstumā. Var ņemt lielāku formu, variējot mīklas daudzumu.

Marija atceras, ka viņas dzimtenē katra saimniece gatavoja vairākas pashas. No tās pašas mīklas cepa mazus kukulīšus jeb kukuci ar pavisam nelielu rotājumu vai bez tā. Tos izdalīja lūdzējiem pie baznīcas. Arī tagad Marija Lieldienām cep vairākas pashas. Tās dāvina radiem, draugiem un svētku mielasta viesiem, mājup dodoties.


Pasha aizkarpatiešu gaumē

Sastāvdaļas:
1 kg miltu
300 ml biezpiena sūkalu
150 ml svaiga piena
2 olas
1 aprīvēta citrona miziņa
2 ēdamkarotes cukura
šķipsna sāls
15 ml degvīna
5 g saulespuķu eļļas
50 g sviesta
50 – 60 g rauga
ūdens rauga izšķīdināšanai
saulespuķu eļļa mīklas pārziešanai
2 olu dzeltenumi maizes pārsmērēšanai pirms cepšanas.

Sagatavošana:
Mīklai sajauc miltus ar biezpiena sūkalām, siltu pienu un olām. Pievieno rīvētu citrona miziņu, cukuru, sāli, degvīnu, saulespuķu eļļu un nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu raugu, kas saldināts ar šķipsniņu cukura.
Mīklu rūpīgi izmīca, līdz tā nelīp pie rokām un virsmas. Pievieno izkausētu sviestu un izmīca mīklu vēlreiz. Gatavu mīklu pārziež ar nelielu daudzumu eļļas, lai rūgšanas laikā neveidotos garoziņa. Pārklāj ar dvieli, siltā vietā raudzē aptuveni pusotru stundu. Kad mīkla labi uzrūgusi, to saplacina un gaida, līdz uzrūgst no jauna. Saplacināšanu un uzraudzēšanu atkārto vēl vienu reizi.
Virspusē veido rotājumus. Vispirms pa perimetru no divām izrullētām mīklas «desiņām» savij bizīti. Ar divām bizītēm veido krustu maizes centrā, sadalot virsmu četros sektoros. Krusta centrā uzliek no plāni izrullētas mīklas veidotu rozīti. Pa rozītei uzliek katrā sektorā, tām pievieno mīklas lapiņas. Uz malas bizītes var simetriski uzsēdināt četrus putniņus.
Kad rotāšana pabeigta, virsmu pārziež ar sakultu olas dzeltenumu, kas atšķaidīts ar nedaudz ūdens. Ļauj pashai formā uzrūgt aptuveni 15 min, pēc tam liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādu temperatūrā 40 – 45 minūtes. Pēc tam maizi apslacina ar ūdeni un pārklāj ar auduma dvielīti.