BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gardi gan ar gaļu, gan bez tās

Antra Ērgle

2017. gada 11. aprīlis 00:00

2
Gardi gan ar gaļu, gan bez tās

Svētku brīvdienas lieti noder, lai ģimene un draugi virtuvē pamēģinātu ko neparastu. Zemgaliešu pūrā ir gan senas receptes, iedzīvinot vecvecmāmiņu mantojumu, gan jaunas tradicionālo ēdienu un produktu kombinācijas.

Apaļos traukos
Iecavniece Aija Štrausa prasmi gatavot mantojusi no ģimenes, ikdienas darbu ritmā izvēloties ērti un ātri pagatavojamus, taču ne mazāk gardus ēdienus. Viņa prasmīgi izmanto veikalā nopērkamo saldēto kārtaino mīklu daudzveidīgu uzkodu – sāļu un saldu cepumu – pagatavošanai.

«Reiz ar māsu Astru dienas laikā izcepām 12 iepakojumus, cepumi bija uzkoda 100 viesiem kāzās,» atklāj Aija, «visiem ļoti garšoja. Es ar gatavo mīklu cepu arī pīrādziņus, pildot ar speķi un sīpoliem vai malto gaļu.» Aijas pieredze rāda – labāks cepums izdodas ar bezrauga kārtaino mīklu. Savukārt saldajam Aija iesaka aromātiski gaisīgu ābolkūku.

Pilsrundāles kroga «Grāfs» vadītāja Iveta Leitlante svētkiem iesaka Kaucmindes saimnieču recepti – olu kobleru, ko bauda arī ģimenes lokā. «Svarīgākais – Lieldienās visi ēdieni jāpasniedz apaļos šķīvjos, jo tas simbolizē sauli un dod svētību,» piesaka Iveta.

Jaunas kombinācijas
Kopēja gatavošana ir cieņā Vācijas pilsētā Štutgartē pašlaik dzīvojošo jauniešu kompānijā, stāsta iecavniece Ieva Elizabete Ērgle. Patlaban populārākā ir «lavaša pica», kuras pildījumā pavāri ļauj vaļu fantāzijai. «Es gatavoju veģetāro variantu, paturot krāsnī minūti ilgāk, lai maliņas kļūst kraukšķīgas,» atklāj Ieva, «lavašam nav jāliek tik daudz pildījuma, tomēr pica ir sātīga.»

Rīgā pavāra prasmi apgūst iecavnieks Jānis, kurš iesaka vieglu pildīto olu recepti. Tā īpaši noderēs, ja pēc ripināšanas, sišanas un ēšanas vārītās olas vēl būs palikušas pāri. Vērtīgi padomi par olu izmantošanu pēc svētkiem ir Ivetai Leitlantei: «Kaucmindes pavāres izmantoja vienkāršus produktus, ko prata kombinēt un saimniekot gudri, tāpēc ir vērts ieskatīties senajās grāmatās.»


PADOMI

Ar vārītām sarīvētām olām uzlabo kartupeļu biezputru.

Sakapātas olas iejauc maltajā gaļā frikadelēm vai kotletēm.

Sakapātas olas der kā piedeva dārzeņu un buljona zupai.

Ar sakapātu baltumu un dzeltenumu rotā sviestmaizes.

Sasmalcinātu dzeltenumu pievieno salātu mērcei.


Olu koblers jeb olu un maizes sacepums
Sastāvdaļas: šķēlēs sagriezts baltmaizes klaipiņš vai franču bagete, 5 olas, 3 tomāti, 500 g šķiņķa, 200 g siera, 120 g istabas temperatūrā turēta sviesta, 150 ml piena, sāls, pipari, muskatrieksts pēc garšas.
Pagatavošana. Maizes šķēles noziež ar plānu sviesta kārtiņu un sāniski izkārto ietaukotā veidnē, vēlams zemā un apaļā. Tomātus un šķiņķi sagriež šķēlītēs, liek starp maizes šķēlēm. Olas sakuļ ar pienu, pievieno sāli, piparus, muskatriekstu. Olu maisījumu pārlej baltmaizes šķēlēm, pārkaisa ar rīvētu sieru. Cep
180 grādos cepeškrāsnī, kamēr olas sabiezējušas un parādās garoziņa.

Ātrā ābolu biskvītkūka
Saputo 3 olas, pieber glāzi cukura un glāzi miltu, kārtīgi izmaisa. Uz cepampapīra 4 – 5 cm dziļā pannā ieber nomizotus un kubiciņos sagrieztus ābolus 1,5  – 2 cm biezumā. Uzlej mīklu un izlīdzina, cep cepeškrāsnī apmēram pusstundu 180 grādu temperatūrā. Kūkai jāpaceļas, virsmai jābūt viegli brūnai, tad tā ir gatava.
Cepumu nedaudz atdzesē un uz servējamā trauka apgāž uz mutes, lai ābolu kārta ir augšpusē. Noņem cepampapīru, pārlej ar nedaudz saldinātu skābo krējumu, uzber kanēli.
Ābolu vietā var izmantot rabarberus, arī saldētus, var pievienot kādas ogas, lai izceltu saldā un skābenā kontrastu.

Pildītas olas
Vārītas olas pārgriež, izņem dzeltenumu. To samaisa ar jebkuru krēmsieru, nedaudz sinepju un piparu. Liek pildījumu baltuma pusītēs, pasniedz ar gabaliņu siļkes vai laša, ķirštomātu pusītēm. Tomātiņus var pusminūti uzgrillēt. Pārber zaļumus.

Sliņķu pica
Lavaša šķēli pārsmērē ar tomātu mērci, kam var piejaukt pesto, sasmalcina pildījuma sastāvdaļas. Veģetārajai picai uzliek tomātu šķēles, papriku, sēnes, marinētus gurķus, olīvas, sīpolus, tofu vai mocarellas gabaliņus. Obligātā garšviela – raudene jeb oregano, lieliski der dilles.
Pildījumam var izmantot arī vistas gaļu, maztauku sieru un citus produktus, kas garšos ēdājiem. Cep cepeškrāsnī 180 –
200 grādu karstumā 7 – 8 minūtes.

Kārtainie cepumi
Atkausē un izveltnē plānāk veikalā nopērkamās kārtainās bezrauga mīklas plāksnes. Pārsmērē ar sakultu olu. Sāļajiem cepumiem pārkaisa rīvēta cietā siera un ķimeņu vai sezama sēkliņu maisījumu, saldajiem – magones vai kanēli ar cukuru.
Sagriež ar ritenīti, lai ir robotas malas. Uz cepampapīra cep cepeškrāsnī 10 – 15 min 180 grādu karstumā.