BauskasDzive.lv ARHĪVS

Smaržo visa skola

Antra Ērgle

2017. gada 4. aprīlis 00:00

45
Smaržo visa skola

Rundāles novadā, Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Saulaines struktūrvienībā, sestdien, 1. aprīlī, akcijas «Satiec savu meistaru!» sarīkojumā «Neba maize pati nāca» pulcējās ap 100 cilvēku.

Satikt maizes cepējus un meistarus, nogaršot maizi bija sabraukuši gan pašu ļaudis, gan kaimiņi no Bauskas, Iecavas, Jelgavas, Tērvetes un Dobeles novada.

Pirmo reizi
Saulaines skolas viesnīcu un ēdināšanas mācību grupas audzēkņi pedagoģes Ināras Pluces vadībā pirmo reizi paši mīcīja un cepa maizi pēc senās Kaucmindes mājturības skolas receptēm. I. Pluce pastāstīja, ka maizīte iemīcīta no rīta, sākoties koncertam, šauta krāsnī, un jau pēc pāris stundām visā skolā izplatījās garda smarža.

Saulaines skolas audzēknes Viktorija Zeņuka un Adrija Sovāne «Bauskas Dzīvei» atklāja, ka maizes cepšana bijusi vieglāka, nekā gaidīts. «Ātri samīcījām, ātri uzrūga, ātri izcepās,» smaida meitenes. Viņas maizi cepušas pirmo reizi un turpmāk to plāno darīt regulāri.
«Cepot vairāk no sevis atdodu maizītei, vairāk mīlestības ielieku tajā, tāpēc arī tā ir tik mīksta un garšīga,» saka Adrija. «Tā kā pašas esam maizi cepušas, tai ir lielāks spēks un nozīme,» teic Viktorija.

Degustē un slavē
Andrejs Borisenkovs atzīst – nemaz nav bijis grūti mīcīt: «Mīkla sākumā līp, bet diezgan ātri saveidojas un atlec no rokām. Labprāt to darīšu atkal.» Cepēju komandā bija arī Agrita Skuja, Juris Bojārs, Gerda Ilgavīze. Kristīne Kirčenko, Dita Skujevska un Sveta Gušča. Virtuvē jauniešiem padomu deva skolotāja Solvita Šteinberga.

Garšotāji saulainiešu cepto saldskābo, sēkliņu un baltmaizi slavēja. Pedagoģe Ināra Pluce stāsta: «Kaucmindes receptes esam nedaudz modernizējuši, taču saglabājam principu – vienkārši, viegli izmantojami produkti. Cepām no rudzu un kviešu miltiem ar ieraugu, viss gatavošanas laiks aizņēma vairākas stundas.» Maizes cepšanu Saulainē turpinās, izmēģinot dažādus ieraugus un metodes, saka skolotāja.

Darbnīcās maizes svētību apmeklētāji varēja izjust pašu rokām. Sarīkojumā varēja nogaršot maizi un uzzināt stāstus par Ināras Mālkalnes, «Lāču», «Tērvetes maiznieka» pieredzi, degustēt «Jersikas čipsus». Skolas muzejā varēja apskatīt fotoattēlus no Saulaines tehnikuma dzīves padomju laikā, kā arī kaucmindiešu bildes. Ciemiņus un bijušos audzēkņus sagaidīja muzeja vadītāja Marina Kazanceva.

Tēmu turpina
Notikuma režisore Lilita Lauskiniece atklāj: «Pirms trim gadiem aizsākām Kaucmindes tēmu, jo tā ir mūsu vēsture un mantojums. Saulainē pirmais notika atmiņu sarīkojums. Otrais pasākums notika Baltajā mājā, kur gatavoja Kaucmindes ēdienus. Saulainieši pērn uzņēma Kaucmindes saimniekus un grāmatas autoru. Šogad rīkojām Maizes dienu. Ļoti aktīvas bija skolotājas Sanita Collenkopfa un Ināra Pluce, kā arī audzēkņi. Mūs atbal-stīja maiznieki, kā arī uzņēmums «Iecavnieks» ar eļļu un sēkliņām. Jaunie Kaucmindes saimnieki ir gatavi sadarboties, plānojam kādu notikumu rudenī Eiropas kultūras dienu laikā. Tēmu turpināsim arī nākamgad.»

L. Lauskiniece vēsta, ka pirmdien, 3. aprīlī, meistaru akcija Rundāles novadā noslēgsies ar ziepju vārīšanas darbnīcu Svitenes māk-slas skolā. Meistarus šogad varēja satikt arī Bauskas bērnu un jauniešu centrā, Vecumniekos un Bārbelē.