BauskasDzive.lv ARHĪVS

Rāda zināšanas izvēlētajā profesijā

Kristīne Straujā

2009. gada 26. jūnijs 16:02

1953
Rāda zināšanas izvēlētajā profesijā

Saulaines profesionālajā vidusskolā šodien, 26. jūnijā, notika kvalifikācijas eksāmens. Vērtējumam jābūt vismaz piecām ballēm. Tikai tad varēs saņemt izglītību apliecinošu dokumentu mācību iestādes izlaidumā rīt, 27. jūnijā.Tā informēja izglītības iestādes direktora vietniece mācību darbā Iveta Marušēna. Šogad kvalifikācijas eksāmenu kārto piecu specialitāšu audzēkņi – agrouzņēmuma komercdarbinieki (seši), automehāniķi (14), ēdināšanas pakalpojumu speciālisti (15), sekretāri (17) un ar pamata izglītību pavāra palīgi (astoņi).Agrouzņēmuma komercdarbinieki nozīmīgāko mācību pārbaudījumu kārtoja jau vakar, 25. jūnijā, bet pārējo specialitāšu studenti gūto zināšanu kvalitāti rāda šodien. Kvalifikācijas eksāmenam ir teorētiskā un praktiskā daļa. Ēdināšanas pakalpojumu speciālisti klāj galdu un gatavo ēdienu, arī pavāru palīgi gatavo maltīti, automehāniķi veido detaļas pēc rasējuma, regulē dažādus automašīnu mezglus, bet sekretāri formē dokumentus. «Esam ļoti nobijušies, bet arī labi sagatavojušies. Nesen beidzās prakse, tajā veicās ļoti labi. Ieguvām praktiskas zināšanas,» pirms eksāmena laikrakstam atzina sekretāru grupas audzēkņi. Automehāniķu pārbaudījumu vadīja komisija trīs cilvēku sastāvā: priekšsēdētājs Aivars Gausis un locekļi Intars Blaudums un Aivars Pundurs. «Visi esam automobilisti praktiķi, strādājam savā nozarē. Studentiem teorētiskā daļa ilgs 100 minūtes. Kopā bija sagatavoti 80 jautājumi. Pašlaik visi strādā,» sacīja komisijas priekšsēdētājs Aivars Gausis. Ieva Pluce, viesu un viesmīlības apkalpošanas skolotāja, stāstīja par ēdināšanas pakalpojumu speciālistu eksāmena praktisko daļu: «Katrs izlozēja tēmu ar noteiktu apkalpojamo cilvēku skaitu. Audzēkņiem jāizskaitļo izmaksas, jāizvēlas ēdieni, ko gatavos, un dzērieni, ko pasniegs. Noslēgumā jāklāj galds, jāgatavo maltīte un jāapkalpo komisija pie galdiņa. To studenti veic, pārģērbušies īpašās formās.» Baušķeniece Laura Braže noformēja kāzu galdu: «Nav satraukuma, jo tas ir radošs darbs. Gatavošu saldo – tumšās šokolādes fondī.» Jauniete pēc profesionālās vidusskolas pabeigšanas plāno turpināt izglītoties, bet pagaidām palikšot strādāt prakses vietā – kafejnīcā «Bambaleo» Ķekavas pagastā.