BauskasDzive.lv ARHĪVS

Maizes auss jeb pelmenis garšīgāks būs mājās gatavots

Sarmīte Ozola

2017. gada 3. marts 00:00

5
Maizes auss jeb pelmenis garšīgāks būs mājās gatavots

Katram no mums tā vai cita ēdiena iepazīšana un garšas atmiņas noteikti ir atšķirīgas. Pelmeņi nebūs izņēmums. Kādam visgaršīgākie šķiet bērnībā omes gatavotie, citam – veikalā pirktie, vēl citam tās būs atmiņas no ceļojuma, kur baudīta nacionālā virtuve.

Man joprojām šķiet, ka vispiesātinātākā garšas buķete, ko esmu baudījusi, bija tālā bērnībā, kad agri no rīta bija jādodas ceļā pie Rīgas dakteriem. Netālu no Bērnu slimnīcas poliklīnikas Vienības gatvē bija kāda ieslīpa ieliņa ar mazu ūķīti, kura nosaukums manā bērna prātā skanēja pavisam dīvaini – «Peļmeņica».

Brauciens autobusā, kuram bija šauri lodziņi un jokaina pagarināta pakaļpuse, kas ne vien vibrēdama rūca, bet arī izdalīja smirdoņu, kas piepildīja visu salonu. Tālāk grabošs tramvajs ar tikpat maziem lodziņiem. Tad uztraukums pie daktera. Bet noslēgumā – svaigs gaiss, prieks un pelmeņu porcija, kuras pievienotā vērtība bija tā, ka droši vien vienā un tajā pašā ūdenī vai buljonā bija pagatavotas visas tajā dienā pārdotās porcijas. Tāpat studiju gados – līdzīgi kā mūsu bērni steidzas uz «hesīšiem», mēs iestiprinājāmies Rīgas «peļmeņicās» vai «pirožnajās».

Tāpēc nav nekāds brīnums, ka dažreiz gribas sajust to – īsto – pelmeņu garšu. Diemžēl mēģinājumi atrast ko līdzīgu veikalu plauktos lielākoties ir neveiksmīgi, jo parasti apetīte pazūd divos brīžos – pirmais, kad ieraugi cenu, otrais – kad izlasi sastāvu.

Kāds risinājums? Jāgatavo mājās.

Mājās gatavotu pelmeni var ne vien vārīt, bet arī cept, ko diezgan grūti būs paveikt ar veikalā nopērkamajiem, kuriem mīklas apvalks ir tik dīvaini apvirpināts ap mazo gaļas knibucīti, ka brīžiem māc šaubas, vai ir ievērots šī izstrādājuma pamatnosacījums – gaļai un apvalkam jābūt proporcijās 50/50.

Visērtāk pelmeņu izgatavošanai ir izmantot speciālu veidni, ko var nopirkt saimniecības preču veikalos, bet tikpat labi var izmantot parastu glāzi un gatavot līdzīgi, kā veido speķa raušus.

Ideālajā variantā pildījuma pagatavošanai jāņem liellopa gaļa un taukāka cūkgaļa attiecībās 1:3. Ar garšvielām nav jāaizraujas – pilnīgi pietiks, ja būs sīpols, ķiploks, maltie melnie pipari un sāls. Ļoti interesantu garšu pelmeņiem dod pildījums, kuram pievienots žāvējums. Tikpat labi liellopa gaļu var aizstāt ar medījuma gaļu. Interesanti ir arī sēņu pelmeņi.

Arī mīklas pagatavošanai katrai saimniecei ir savi knifiņi. Dažās receptēs izmanto skābo krējumu, citās – ūdeni. Tomēr visparastākā, kas neradīs nekādus pārsteigumus, jāgatavo šādi. Bļodā vai uz galda virsmas ber glāzi miltu, pievieno vienu olu un, mīcot pa daļām, lej klāt glāzi piena. Ja nepieciešams, mīcot vēl pievieno nedaudz miltu. Ja ēdāju vairāk – attiecīgi divas glāzes miltu utt. Mīca, kamēr mīkla kļūst viendabīga un elastīga. Noslēgumā pievieno tējkaroti sāls un nedaudz cukura. Vēl pamīca. Pirms pelmeņu pagatavošanas ļauj mīklai mazliet atpūsties. Tieši tāpat dara ar sagatavoto pildījuma masu – kad visu samaļ un samīca, ļauj garšām nedaudz savilkties. Vēl jāatceras, ka pelmeņu pildījums nav jāmīca tik rūpīgi, kā, piemēram, kotlešu masa, jo gaļu kopā saturēs mīklas «austiņa».

Te jāpiebilst, ka pelmenis jeb «пельнянь» senajā komiešu valodā nozīmē ‘maizes auss’.

Protams, ka izgatavoto porciju var tūlīt likt katlā (vārošā ūdenī vai buljonā!) vai uz pannas, bet aromātiskāki pelmeņi būs, ja tos vispirms paturēs «Sibīrijā» jeb uz nakti atstās saldētavā. Tā tiek pagatavoti Sibīrijas pelmeņi, kuru galvenā atšķirība ir tā, ka tūlīt pēc pagatavošanas sasaldē. Šajā variantā noteikti jāatceras, ka no rīta pelmeņi, kas saldējas izklāti uz lielāka šķīvja vai paplātes, jāieliek polietilēna maisiņā, ja tos neizlieto uzreiz.

Gatavojot šo materiālu, ņēmu palīgā kalkulatoru, lai pārliecinātos, cik maksā mājās gatavots īsts pelmenis, kura pildījumā ir izmantota jau iepriekšminētā salīdzinoši dārgā liellopa gaļa un cūkgaļa. Sanāca tieši 2,30 eiro kilogramā. Tāpēc, ja veikalā pievēršat uzmanību tam, kas rakstīts uz iepakojumiem un cenu zīmēm, parēķiniet, vai izdevīgāk nav noziedot nedaudz mazāk kā divas stundas un iegūt par ļoti draudzīgu cenu kvalitatīvu pusdienu maltītes pamatēdienu. Var jau, protams, gatavot par identisku cenu veikalā pirktu izstrādājumu, ja apmierina sastāvdaļa, kuru dēvē par mehāniski atdalītu vistas vai, labākajā gadījumā, tītara gaļu.


IZMĒĢINI!

Pelmeņu zupa
Ja aukstumā nācies ilgāku laiku uzturēties ārā, turklāt nodoties fiziskām aktivitātēm, atgriežoties mājās, lieti noderēs karsta un sātīga zupa, kuru turklāt var ātri pagatavot.

Rīkojas šādi – nomizo un sīkos kubiciņos sagriež kartupeļus. Liek vārīties. Uz pannas margarīnā vai sviestā apcep sīpolus, sarīvētus burkānus un pelmeņus. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno pannas saturu un sīkos kubiciņos sagrieztus marinētus gurķus. Pievieno buljona kubiņu. Maisot uz lēnas uguns vāra, līdz pelmeņi gatavi. Noslēgumā pievieno kausēto sieru. Kad siers izkusis, zupai pieber sagrieztus lociņus.
Labu apetīti!