BauskasDzive.lv ARHĪVS

Piedāvā lietuviešu un igauņu maltītes

Vilnis Auzāns

2017. gada 21. februāris 00:00

16
Piedāvā lietuviešu un igauņu maltītes

Gardi lietuviešu ēdieni, oriģinālas maltītes no igauņu virtuves nobaudāmi Bauskas un kaimiņu novadu patriotiskajā kafejnīcu nedēļā.

Apmeklētāji aizvadītajās brīvdienās labprāt iepazina patriotiskās kafejnīcu nedēļas piedāvājumu Iecavā un Skaistkalnē.

Smalkas variācijas
Iecavas parkā gaumīgi iekārtotajā kafejnīcā «Upene» «Bauskas Dzīves» apmeklējuma laikā cilvēku nav daudz. Saimniece Līga Rupule atklāj, ka nobaudīt īpašos ēdienus ierodas apmeklētāji no Bauskas, atnāk arī pa kādam iecavniekam. Saimniece atzinīgi vērtē patriotiskās nedēļas ideju, jo ļaužu ne tik pilnajā sezonā jāpriecājas par katru viesi.

Ideja par desertu igauņu stilā te īstenota, «panna cotta» jeb saldkrējuma krēmam pievienojot kaimiņvalsts zīmola dzērienu – liķieri «Vana Tallinn». Grūtāk bijis izdomāt ko Lietuvai piemērotu, tādēļ nolemts visiem zināmos cepelīnus un virteņus uzlabot. «Upene» piedāvā virteņus ar maigu biezpiena krēma pildījumu. Tiem pievienota spinātu mērce, daudz zaļumu. 

Uzkoda lietuviešu gaumē ir baltmaizes grauzdiņš ar aknu pastēti un «ābolu sieru» – kausētu sieru ar ābolu ievārījumu un sarkano sīpolu ievārījumu. Tā izrādās lieliska garšu kombinācija. «Mēs nepretendējam uz autentiskiem lietuviešu vai igauņu ēdieniem. Tās ir mūsu variācijas par tiem,» stāsta L. Rupule.

Ar bērnības garšu
Ja izdodas pa kritiski sliktajiem zemesceļiem nokļūt Vecumnieku novada Skaistkalnē, maltīte ciema centra kafejnīcā «Pie Mēmeles» ļaus aizmirst grambas un kratīšanos. Kafejnīcas skatlogs liecina, ka te godā celti igauņu un lietuviešu ēdieni.

Saimniecei lietuvietei Regīnai Ukriņienei par piedāvājumu nebija ilgi jādomā. Viņas cepelīni ir ne tikai Skaistkalnes ļaužu, bet arī Lietuvas kaimiņu iecienīti.

Dzelzceļniece no Valles Ilona Idere-Bankava «Bauskas Dzīvei» apliecina: «Kad dodamies iepirkties uz Lietuvu, cepelīnu nogaršošana ir obligāta lieta. Šodien bijām Biržos, cepelīnu ēstuvi neatradām, tādēļ atceļā piestājām Skaistkalnē. Tiešām garšīgi!»

R. Ukriņiene stāsta, ka cepelīni ir ļoti pieprasīti. Sestdien pasniegtas ap pussimts porciju. «Gatavoju tāpat kā senos laikos bez garšas pastiprinātājiem. Svarīgi ir labi kartupeļi. Man tos piegādā no vietējās zemnieku saimniecības «Baltiņi»,» saka saimniece.

Kafejnīcā «Pie Mēmeles» cepelīni pildīti ar gardu cauraudzi. Īpaši smeķīga ir mērce no saldā krējuma ar čurkstinātiem gaļas gabaliņiem. Komplektā ietilpst biešu zupa, maiga un ļoti veselīga, kā arī saldais. Skaistkalnes kafejnīcas ēdienam ir bērnībā mammas gatavotās maltītes garša.

R. Ukriņieni īpaši iepriecinājis kāds Skaistkalnē iebraucis igaunis. Viņam piedāvāts pēc igauņu receptes gatavots ar burkāniem un malto gaļu pildīts cūkas stilbiņš ar sautētiem kāpostiem. Viesis skaistkalnietes pasniegto maltīti ļoti slavējis.