BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas baseins – vai kārtējais «slazds» iedzīvotāju maciņam?

Bauskas baseins – vai kārtējais «slazds» iedzīvotāju maciņam?

No Bauskas pilsētas domes laikiem ar deputātu solījumiem apaugušais iedzīvotāju sapnis, kas apvijies ar neskaitāmiem skandāliem – sākot no publiskās apspriešanas, līdz pat ieceres kritizētāju „paraugprāvām”, no vairākiem projekta risinājumiem sasniedzot megabūves apmērus par neticami zemām cenām, ko “pēdējā” brīdī atklāja projekta pārraugi, līdz zema energopatēriņa peldbaseina iepirkumam, kur būvnieku izvēlē bija lemts piedzīvot gan pārsūdzības, gan tiesvedību.

Gadiem ilgi tērēts speciālistu laiks un uz nebēdu izšķērdēta nauda – tā varētu nosaukt procesu, kura gaitā tapa Bauskas peldbaseina projekts. Tāpat var nosaukt arī ļoti ilgo un „rūpīgo” baseina celtniecības iepirkuma procesu.

Vērojot pašlaik notiekošo būvlaukumā rodas pamatots jautājums - vai būvniecības gala rezultātā novada iedzīvotāji iegūs tautas kalpu piesolīto zema energopatēriņa Daudzfunkcionālo sporta un atpūtas centru, par cenu un termiņā, kā sākotnēji bija iecerēts izsludinot iepirkumu un noslēdzot līgumu ar būvnieku?  

Projekta „brīnumainās pārvērtības”


Būvniecības iepirkumā izvēlētā būvfirma SIA „ABORA” mērķtiecīgi uzsākusi būvprojekta „Daudzfunkcionālā sporta un atpūtas centra būvniecība” būvkonstrukciju un arhitektūras sadaļu kardinālu pārprojektēšanu, ko veic būvnieka nolīgts apakšuzņēmējs SIA „KasunK.Studija” – šādi atzinumi sabiedrībai netiek atklāti.

Rakstveidā sniedzot skaidrojumu uz domes deputātu uzdotajiem jautājumiem, BJSS direktore B.Grantiņa apgalvo: „SIA „REM PRO” būvprojekta risinājumus koriģējusi, nepazeminot plānotos ēkas ekspluatācijas, stiprības un ugunsdrošības rādītājus. Projekta risinājumi koriģēti, it kā lai efektīvāk nodrošinātu ēkas telpisko noturību. Lai nodrošinātu nepieciešamos ēkas noturības rādītājus, kā arī slodžu uzņemšanu no fasādes konstrukcijām, atsevišķas pašnesošās gāzbetona sienas aizstātas ar monolītā dzelzsbetona konstrukcijām”.

Vai tas nozīmē, ka pašvaldības divkārt apmaksātais, domes būvniecības ekspertu desmitkārt vētītais, divreiz sludinātā publiskā iepirkumā precizētais un neskaitāmas ekspertīzes izturējušais projekts ir kļuvis neatbilstošs spēkā esošajiem būvnormatīviem?

„Perfektā” iepirkuma procedūra

Eksperti norāda – reizēm, lai uzvarētu iepirkumos, būvnieks piedāvā atsevišķas līguma tāmes pozīcijas nesamērīgi zemas, kas vēlāk rada ievērojamu finansiālo risku saistību izpildei. Vienā no domes sēdēm projektu uzraugošais administrācijas Saimnieciskās nodaļas speciālists A.Šņepsts skaidroja: „Nav noslēpums, ka būvnieki pielieto vispārzināmu shēmu, lai ar izmaiņām tehniskajā projektā panāktu būvniecības sadārdzinājumu”.

Vai šajā gadījumā bez dokumentāliem pierādījumiem panāks būvprojekta pārprojektēšanu, ko veic būvnieka nolīgts projektēšanas birojs, automātiski ļaujot palielināt izmaksu tāmi? Tādā gadījumā, kāda jēga bija no ilgās un „rūpīgās” iepirkuma konkursa izvērtēšanas pusgada garumā? Par ko iepirkuma nodaļa Bauskas novadā saņem savu atalgojumu?

Nav saprotams projekta izmaiņu juridiskais pamatojums. Kāds tiesiskais pamats ir šādām izmaiņām un kurš no novada domes projekta uzraugiem ir saskaņojis šādas izmaiņas? Cik zināms, SIA „ABORA” rakstiskā veidā nav iesniegusi pašvaldībā esošajā būvprojektā konstatētos būvnormatīvu pārkāpumus un neatbilstības būvniecības standartiem. Nav apstrīdēta esošā būvprojekta ekspertīze, kas kā vienīgais likumīgais veids varēja būt par iemeslu pārprojektēšanai. Arī no būvniecību uzraugošās iestādes Būvniecības valsts kontroles biroja pašvaldībā nav saņemtas pretenzijas par būvprojektu! Pēc rīcībā esošas informācijas peldbaseina būvuzraudzības veicējs SIA „FIRMA L4” rakstveidā arī nav iesniegusi nekādas būvuzņēmēja sūdzības par projektu. Tajā pašā laikā nekur netiek sniegts pamatojums – kāpēc izmaiņas veiktas. Tikai un vienīgi būvprojekta ekspertīze ir pamats būvprojekta derīguma novērtēšanai! Vai arī pretenzijas eksistē, bet tiek turētas stingrā slepenībā?

Cik izmaksās Bauskas baseins nodokļu maksātājiem?

Starptautiskie eksperti norādījuši uz Latvijā aktuālo korupciju iepirkumos būvniecībā¹. Par politisko korupciju nodēvēts Saeimas varas politiķu „deputātu kvotu” sadalījums no valsts budžeta,tajā skaitā 300tūkstošu eiro apmērā Bauskas baseina būvniecībai, kas varētu samazināt maksājumu no pašvaldības budžeta par šo summu. Taču rūgtā pieredze ar iepriekš izšķērdētiem līdzekļiem pašvaldības „veiksmīgi” realizētajos projektos liek uzdot jautājumu, vai piešķīrums būs pietiekams, lai apmierinātu pieaugušo izmaksu „apetīti”?

Būvnieka iebildumi pret projekta uzraugu personālijām, nevēlēšanās ievērot sākotnējā projekta risinājumus, liek nojaust, ka papildus izmaiņas projektā un Saeimas 300 tūkstošus prasīs ne tik daudz būvniecības darbi, cik kādas partijas vēlme ievilkt ķeksīti „sasniegumu” sarakstā un iespējams, sarūpēt līdzekļus priekšvēlēšanu kampaņai. Ja nebūtu noslēpumainības plīvura, kas saistīts ar Bauskas peldbaseina būvdarbiem, šādas domas varētu atmest. Tomēr iepriekš pieredzētās „dīvainības”, uzsākot peldbaseina būvniecību, projekta politisko, ar partijām saistīto uzraugu pretrunīgie skaidrojumi par peldbaseina būvniecības norisi rada bažas, ka tiek gatavots kārtējais pārsteigums Bauskas novada nodokļu maksātājiem.

¹http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/597981-ek_latvija_korupcija_ir_ipasi_aktuala_iepirkumos_buvnieciba_un_veselibas_aprupe