BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pilsrundāles vidusskolā malko svaigi spiestu sulu

Artūrs Dulbe

2016. gada 9. decembris 00:00

57
Pilsrundāles vidusskolā malko svaigi spiestu sulu

Tradicionālā svaigi spiestas sulas baudīšanas diena Rundāles novada Pilsrundāles vidusskolā notika 6. decembrī, kad pirmklasnieki, malkojot četras dažādas tikko spiestas sulas, jau no rīta uzņēma vitamīnus.

Viena no pavārēm Anita Leitlante pastāstīja, ka sulā spiestie augļi un dārzeņi vākti no viņas un kolēģu dārziem. «Cik iespējams, cenšamies bērniem piedāvāt veselīgus un organismu stiprinošus produktus. Šodien skolēni baudīja burkānu, ķirbju, ābolu un ķiploku sulu,» stāsta Anita. Bērni pēc degustācijas minēja, no kā ir sula. Daudzi audzēkņi «šāva garām», pieminot bumbierus, citronus un pat mandarīnus, bet citu teiktais bija precīzs visas četras reizes. Kāds pirmklasnieks sulu baudīja ar smaidu sejā, bet citi šķobījās. «Bērniem ikdienā trūkst vitamīnu. Problēma ir tā, ka vecāki mājās negatavo ēst, tādējādi nav iespējas atvasēm nodrošināt organismu stiprinošus produktus katrā ēdienreizē. Bērni maz ēd zupas, priekšroku dod saldajam,» savos novērojumos dalījās pavāre ar 35 gadu stāžu. Viņa piebilda: «Saldais, manuprāt, nav ēdiens, bet gan maltītes noslēgums. Lai saldo ēdienu padarītu veselīgāku, pievienojam žāvētus augļus vai svaigi spiestu sulu.»

Pirmās klases audzinātāja Antra Zelmene uzteica pavāru iniciatīvu: «Ir tikai pozitīvi, ja skolas virtuves saimnieces domā par bērnu veselību ne tikai noteiktās ēdienreizēs, bet arī ārpus grafika maltītēm. Pateicoties šādām aktivitātēm, bērni uzņem nepieciešamus vitamīnus.»

Martins Kraukmanis priekšroku deva ābolu sulai, bet pie dūšas negāja ķirbju dzēriens. Tomēr puika novērtē sulu nepieciešamību: «Zinu, ja dzeršu daudz tikko svaigi spiestas sulas, mazāk slimošu. Lai arī dažas sulas negaršoja, izdzēru glāzi tukšu, lai saņemtu vitamīnus.»
Vikija Auziņa domā līdzīgi kā klasesbiedrs: «Man ļoti garšo burkānu sula. Zinu, ka sulas jādzer, lai mazāk slimotu.»

Šāda Rundāles novada skolas virtuves iniciatīva varētu iedvesmot pavārus arī citu novadu izglītības iestādēs.