BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Rolands Kovaļevskis gūst izlases pirmos vārtus un atzīts par labāko spēlētāju pasaules čempionāta pirmajā mačā

Artūrs Dulbe, Elīna Gruncka

2016. gada 4. decembris 14:26

15296
FOTO: Rolands Kovaļevskis gūst izlases pirmos vārtus un atzīts par labāko spēlētāju pasaules čempionāta pirmajā mačā

Lai arī Latvijas florbola izlase pasaules čempionāta pirmajā spēlē 3. decembrī ar 2:7 piekāpās čempioniem zviedriem, zaudējumā meklējams vairāk pozitīvā nekā negatīvā.

Ir uzstādīts sacīkšu apmeklētības rekords, mūsējie spēlēja kvalitatīvi, un pats svarīgākais – pirmos vārtus Latvijas izlases labā pasaules čempionātā guva baušķenieks Rolands Kovaļevskis.

Florbola svētki Latvijas galvaspilsētā, «Arēnā Rīga», sākās grandiozi – spēli apmeklēja 8011 skatītāju, līdz ar to izdevies labot pasaules čempionātu atklāšanas spēļu apmeklējumu rekordu par vairāk nekā 400 līdzjutējiem. Atbalstītāji bija galvenais Latvijas izlases dzinējspēks, to pēc spēles sacīja gan komandas galvenais treneris baušķenieks Normunds Grunckis, gan Latvijas vienības labākais spēlētājs Rolands Kovaļevskis.

Bauskas bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēknis baušķenieks Rolands Kovaļevskis atklāja izlases vārtu rēķinu čempionātā. Pēc Arta Raituma lieliskas divcīņas pie borta mūsējie ieguva bumbiņu, kas veiksmīgi tika nogādāta pie R. Kovaļevska. Baušķenieks nevilcinājās, uzreiz izdarīja metienu, un bumbiņa ietriecās vārtu devītniekā.

Rolands Kovaļevskis spēli lieliski sāka jau pirmajā uznācienā, kad viņa raidītais metiens aizlidoja nedaudz gar vārtiem. Baušķenieks meta arī spēles 12. minūtē, bet šoreiz virsū vārtsargam. Laba izdevība Rolandam bija arī spēles 19. minūtē, kad reidā pa labo malu Rolanda metiens atkal pavisam nedaudz lidoja secen vārtiem. Vēl viena lieliska vārtu gūšanas iespēja Rolandam bija spēles 37. minūtē, kad izrāvienā no labās malas Rolands veica māņkustības, noguldot vārtsargu uz dēļiem, bet metienu tā arī neizdevās izdarīt.

Lai arī piedzīvots zaudējums, līdzjutēji un paši spēlētāji ir apmierināti ar sniegumu. Spēle aizvadīta pret meistarīgāko pretinieku – astoņkārtēju pasaules čempionu, komandu, kuras rindās ir teju visi planētas labākie florbolisti (izņemot pārīti somu). Latvieši guva pārliecību par saviem spēkiem un veiksmīgi tika galā ar atklāšanas spēles mandrāžu.

Dārgākais spēlētājs, kura vērtība ir 150 tūkstoši eiro, pēdējo divu pasaules čempionātu vērtīgākais spēlētājs, pašlaik planētasTOP3 florbolists zviedrs Kims Nilsons pēc mača sarunā ar «Bauskas Dzīvi» atzinīgi vērtēja Latvijas komandas sniegumu, viņš sacīja:  «Latvieši spēlēja lieliski, ļoti gudri. Mājiniekiem palīdzēja fantastiskais atbalstītāju pulks. Gaisotne arēnā bija fenomenāla. Mums grūtības sagādāja latviešu ciešā spēle aizsardzībā. Nebija pietiekami daudz brīvas vietas, kur izpausties uzbrukumā un apdraudēt pretinieku vārtus, tāpēc nācās izdarīt vairāk metienu no distances.»

Rolands Kovaļevskis pēc spēles neslēpa prieku par iemestiem vārtiem un netaupīja komplimentus komandas biedriem: «No sākuma centāmies tikt galā ar satraukumu, fenomenālo skatītāju atbalstu. Kad pirmās emocijās pārvarējām, varējām sākt domāt par spēli. Treneris Normunds Grunckis nepārtraukti atgādināja, lai domājam līdzi tam, ko darām laukumā. Mūsu spēle bija pārdomāta, ļoti kvalitatīva. Dažbrīd likās, ka kājās iemetas nogurums, bet patiesībā tas rodas tikai domās. Pateicoties treneru motivācijai, sakārtoju galvu, un pietika spēka visam mačam. Katrs komandas biedrs cīnījās nesavtīgi. Pieļāvām divas muļķīgas kļūdas, pēc kurām ielaidām vārtus, neko darīt, tāds ir sports.»

Baušķenieks neslēpa prieku par iespēju spēlēt pret florbolistiem, ko viņš ilgus gadus vērojis TV ekrānos. R. Kovaļevskis atzina, ka ir liels gods un prieks iemest vārtus pasaules čempioniem.

«Vienā spēles pauzītē treneris Normunds sasauca mazu sapulcīti. Troksnis arēnā bija tik skaļš, ka mēs viņu tikpat kā nedzirdējām. Tad Normunds pasmaidīja un teica: «Veči, izbaudiet!»,» fantastisko gaisotni arēnā raksturo Rolands.

Zviedrijas izlases galvenais treneris Jans Ēriks Vāra pēc spēles runāja īsi un slavēja latviešu spēli: «Nebijām gaidījuši no pretiniekiem tik labu spēli. Šis mums bija grūtākais mačs, kādu jebkad esam aizvadījuši pret Latvijas izlasi.»

Latvijas izlases treneris Normunds Grunckis pēc spēles pastāstīja, ka izlase iet pareizā virzienā: «Skatītāji mums deva enerģiju un spēku cīnīties pret zviedriem. Vēlējāmies gūt vairāk vārtu un nospēlēt labāk aizsardzībā, bet sportā ne vienmēr izdodas realizēt savus momentus, tāpat neiztikt bez kļūdām. Bijām gatavojušies zviedru presingam. Mums trūka pacietības un aukstasinības, lai pilnībā realizētu  plānu. Mēs ļoti labi apzinājāmies abu komandu atšķirīgo meistarību, tāpēc galvenais bija gūt emocijas. Esmu apmierināts ar spēli, jo mēs ejam pareizā virzienā, lai gūtu uzvaras nākamajos mačos.»

Nākamā spēle Latvijas izlasei jau šovakar plkst. 18.15 pret Čehiju.

Latvija un Zviedrija – 2:7 (1:3; 1:2; 0:2).

Rezultatīvākie spēlētāji Latvijas izlasē: Rolands Kovaļevskis – 1 (1+0), Atis Blinds – 1 (1+0), Artis Raitums – 1 (0+1), Toms Akmeņlauks – 1 (0+1).
Labākais spēlētājs Latvijas Izlasē – Rolands Kovaļevskis.