BauskasDzive.lv ARHĪVS

Hibrīda kases aparātu vajag pat publiskajā tualetē

Latvijas Tirgotāju asociācija

2016. gada 17. novembris 15:04

2024
Hibrīda kases aparātu vajag pat publiskajā tualetē

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par jaunajiem kases aparātiem uzņēmumiem atkarībā no uzņēmuma apgrozījuma nākošajā gadā jāsāk lietot jaunie hibrīda kases aparāti vai kasu sistēmas. Mazliet absurdā situācijā šīs prasības nostāda daudzus mazos un vidējos uzņēmējus.

Viens piemērs - neliels Jelgavas uzņēmums ar trīs kases aparātiem iekļuvis tajā barjeras pusē (gada apgrozījums no 200 000 eiro), kas paredz nepieciešamību sākt lietot hibrīda kases aparātu vai sistēmu. Tas nozīmē, ka publiskajā tualetē, ko apsaimnieko konkrētais uzņēmums, jāpērk jauns kases aparāts, kas varētu maksāt vairākus tūkstošus eiro (pagaidām vēl aizvien nav zināmi precīzi izcenojumi, jo Latvijā šobrīd nav neviena sertificēta kases aparāta, kas atbilstu jaunajām prasībām). Summas, kas tiks iztērētas par jaunā kases aparāta iegādi un uzstādīšanu, nav iespējams atpelnīt. Tādos un līdzīgos gadījumos uzņēmēji vēlētos valsts atbalstu, lai spētu turpināt uzņēmuma darbību.

Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) iniciatīvas Valsts Ieņēmumu dienestā (VID) notika seminārs, kura laikā Nodokļu kontroles pārvaldes Elektronisko kases aparātu kontroles daļas galvenais nodokļu inspektors Jānis Skulte un Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane informēja par aktualitātēm elektronisko ierīču un iekārtu jomā. Tikšanās deva derīgas atziņas arī VID ierēdņiem par to, kas iestādes darbībā būtu jāuzlabo, piemēram, informatīvā tālruņa darbs.

Uzņēmēji apliecināja, ka netiek sniegta jaunākā informācija par aktuālajiem jautājumiem kases aparātu jomā, bet gan tiek “malts viens un tas pats” nedodot uzņēmējiem skaidrību un neinformējot par izmaiņām, piemēram, ka nevis no 2017.gada 1.janvāra jau visiem jālieto jaunie kases aparāti un sistēmas, bet būs sešu mēnešu pārejas periods un tā laikā VID sniegs nepieciešamās konsultācijas. VID izmantojot EDS, informēs nodokļu maksātājus – pārejas periodā, sešu mēnešu laikā, lietotājam būs jāveic tā lietošanā esošo, normatīvajos aktos noteiktajām prasībām neatbilstošo, ierīču nomaiņa. Ar video tiešraides palīdzību pasākuma norisei Rīgā, VID ēkā Talejas ielā 1, sekoja arī tirdzniecības darbinieki no Daugavpils, Jelgavas, Kuldīgas un Valmieras. Gaidāmie izdevumi liek raizēties visiem.

VID izteiktajam argumentam, ka tirgotāji varēs ietaupīt uz kases žurnāla aizpildīšanas un kases papīra lentu rēķina, nozarē strādājošie tomēr nepiekrīt. Kāda Kuldīgas uzņēmēja uzsvēra, ka tieši vairāk izdevumu un laika prasīšot visu pavadzīmju ievadīšana kases sistēmā, lai vispār varētu strādāt ar kases aparātu. Sakarā ar to katrā tirdzniecības struktūrvienībā palielināsies izdevumi. Tuvojas izdevumu lavīna, kas  gāzīsies pār visiem tirgotājiem.

Tirgotāji jau gandrīz gadu nevar sagaidīt atbildi, kāpēc jāmaina uzreiz visi elektroniskie kases aparāti (EKA), tā vietā lai nomaiņu veiktu pakāpeniski, aizliedzot turpmāk reģistrēt vecā tipa EKA!? Finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai atrodas laiks tikties darba pusdienās ar dažādiem ārvalstu lobijiem, taču loģiski - kā šahistei - sniegt atbildi vietējiem uzņēmējiem un pašvaldībām laika nav sanācis.