BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pārtika armijai

Santa Logina

2016. gada 19. septembris 00:00

380
Pārtika armijai

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecība un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) noslēgušas līgumu par sausās uzturdevas izstrādi un pilnveidi. Paredzēta sausās uzturdevas realizācijas termiņa pagarināšana, papildu recepšu izstrāde, jauna un vienota iepakojuma izveide, kas būtu tīkamāka funkcionalitātes un dizaina ziņā.

Trim dienām
Pirmo līgumu ar Aizsardzības ministriju par karavīru uzturdevu izstrādi LLU parakstīja 2011. gadā. Kā liecina sargs.lv publicētā informācija, sausās pārtikas pakas Latvijas armijā ieviestas pirms desmit gadiem – 2006. gadā, NATO samita laikā. Toreiz tās iepirktas no lietuviešiem. Pirms tam pakas tapa armijas virtuvēs, liekot plastmasas maisiņos maizi, speķi un citus produktus. Kopš 2008. gada sausās uzturdevas iegāde ir regulārs iepirkums.

Pakās ietilpst noteikti pārtikas produkti un priekšmeti, kas tiek patērēti lauka apstākļos, kad nav iespējams karavīriem nodrošināt virtuvē gatavotu siltu ēdienu. Patlaban LLU izstrādātajā piedāvājumā ir deviņi paku varianti, kas nodrošina dažādu uzturu trim dienām ar trim ēdienreizēm. Pakas izmērs ir tāds, lai to brīvi var ievietot karavīru bruņu uzkabes sistēmas universālajā somā.

Var amerikāņi un arī mēs
Pirmais līgums ar NBS noslēgts pirms pieciem gadiem, taču darbs pie pakas izstrādes sācies krietni agrāk, stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieku grupas vadītāja asociētā profesore Sandra Muižniece-Brasava. Sākums nebija viegls. Uzrunātie uzņēmēji gribēja būt droši, ka produktam būs noiets, savukārt ministrija pirms tālākām sarunām vēlējās redzēt gatavu zinātnieku piedāvājumu. Tad S. Muižniece-Brasava kopā ar kolēģi Valdu Kozuli pēc pašu iniciatīvas sāka izstrādāt savu piedāvājumu, paužot pārliecību, ka pakā jābūt veselīgiem vietējiem produktiem. «Ja var amerikāņi, poļi, lietuvieši, arī mēs varam izveidot paši savas pakas,» teic S. Muižniece-Brasava, piebilstot – tādējādi arī visi nodokļi paliek Latvijā. Sākot komplektēt pakas, zinātnieces mulsināja pārāk īss piedāvāto produktu derīguma termiņš. Vienīgie maizes produkti ar nepieciešamo gandrīz divu gadu derīguma termiņu bija sausmaizītes. Tāpat divi gadi ES netiek doti pat auzu pārslām, kur nu vēl no tām ražotām putrām.

Līdz šim LLU izstrādātas divu veidu pakas. Tagad taps trešais variants, arvien meklējot, ko vēl var uzlabot. Taču zinātniekiem rokas nav pilnīgi brīvas – vienots NATO standarts nosaka gan vēlamās sastāvdaļas, gan pakas izmēru un kaloritātes prasības. Karavīri pauduši vēlmi palielināt pamatēdiena daudzumu, taču tad tiktu pārsniegts kopējais svars. Citus pakas komponentus izņemt nedrīkst, jo uzturam jābūt daudzveidīgam un kalorijām bagātam.

Konservanti pret iepakojumu
Pēc jaunā līguma noslēgšanas tiks strādāts vairākos virzienos. Paplašinās piedāvājumu, deviņu dažādu paku vietā izstrādājot 21 un ieviešot šķiedrvielām bagātinātus produktus, tiks domāts par uzturdevu, kas palīdz ātri atgūt enerģiju. «Skatīsimies, lai ēdiens būtu pēc iespējas veselīgāks un uzturvielām bagātāks. Daži uzskata, ka veselīgs produkts nav baudāms. Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pārstāvjiem ir svarīgi, lai ēdiens būtu arī garšīgs,» teic S. Muižniece-Brasava. Pēc karavīru iniciatīvas pakas plānots papildināt ar košļājamo gumiju. Zinātnieki strādās, lai pašreizējo 20 mēnešu derīguma termiņu pagarinātu līdz pieciem gadiem. Tas tiks darīts nevis pievienojot konservantus vai e-vielas, bet pētot dažādu iepakojuma materiālu iespējas kombinācijā ar apstrādes tehnoloģijām un analizējot to kvalitātes un mikrobioloģiskos aspektus. «Jau vairāk nekā 15 gadu darbojos iepakošanas jomā. Protams, e-vielas un konservanti ir viens no risinājumiem, kas dod lielu derīguma termiņu, bet to var pagarināt, arī izmantojot inovatīvas iepakošanas tehnoloģijas,» tā S. Muižniece-Brasava, piebilstot, ka ievērojams atbalsts šajā ziņā ir pilotražotņu iekārtas fakultātes jaunajā ēkā. Lai gan komplektācijā iekļauto produktu iepakojumi izskatīsies līdzīgi, katrs būs no cita materiāla. «Tas ir būtiski, jo rupjmaizes glabāšanai ir pavisam citi nosacījumi nekā pamatēdienam, tāpat atšķiras putras, ievārījuma vai medus iepakojumi,» stāsta S. Muižniece-Brasava, uzsverot, ka materiāls nedrīkst laist cauri mitrumu, aromātu, tajā pašā laikā tam jāpasargā no mehāniskiem bojājumiem.

Plānots arī mainīt iepakojuma krāsu un noformējumu, samazināt tā izmēru. Svarīgi, lai iepakojums nečaukstētu un neradītu citas liekas skaņas. Jau pašlaik laboratorijas apstākļos gaļas ēdienus nepilda konservu kārbās, tiek strādāts ar mīkstajiem iepakojumiem. Taču Latvijā ir maz uzņēmumu, kas spēj nodrošināt šādu iepakošanu. «Izstrādājot produktus, mums jāizmanto tādas iekārtas, ko uzņēmums pēc tam varēs atļauties. Varam radīt produktus laboratorijas apstākļos, bet, ja tos nespēs ieviest ražošanā, zūd jēga,» tā S. Muižniece-Brasava.

Arī nometnēs un nelaimēs
Līdz ar jauno līgumu LLU turpinās sadarbību ar līdzšinējiem partneriem uzņēmumu vidū, kā arī meklēs jaunus. S. Muižniece-Brasava teic paldies visiem, kas palīdzējuši, sevišķi pašā sākumā, ieguldot laiku, līdzekļus, lai produkti taptu, vēl nezinot, vai darbs vainagosies ar reālu pasūtījumu. Nācās arī konstatēt, ka daudzi uzņēmumi, kaut fiziski vēl atrodas Latvijā, ir pārdoti un faktiski strādā svešam makam. Līdz ar to uzņēmēji, pat zinot, ka produkts top Latvijas karavīru vajadzībām, nav ieinteresēti samazināt pakalpojuma cenu, kas iepirkuma konkursā ļautu cerēt uz priekšrocībām salīdzinājumā ar ārvalstu konkurentiem.

Sausās uzturdevas paku potenciālu S. Muižniece-Brasava saskata ne tikai karavīru pārtikā. Pēc profesores domām, katrā valstī būtu jāveido pārtikas krājumi, kas par finansiāliem līdzekļiem vērtīgāki ir dabas katastrofu gadījumos. Interesi izrādījuši bērnu un jauniešu nometņu rīkotāji – šādas pakas noderētu dodoties pārgājienos.


Sadarbības piemērs
Ingrīda Eidiņa-Mežsēta, NBS Apvienotā štāba Nodrošinājuma departamenta vecākā virsniece, kapteine:
«Sadarbība ar LLU zinātniekiem par nacionālās sausās uzturdevas izstrādi, kas atbilstu NATO standartiem, tika sākta 2008. gadā. Sadarbības mērķis bija radīt sauso uzturdevu Latvijas armijas karavīriem, piesaistot Latvijas pārtikas ražotājus. Zinātnieku uzdevums bija izstrādāt īpašas receptes un tehnoloģijas, kas nodrošinātu ilgstošu pārtikas produktu uzglabāšanu un samazinātu kaitīgo konservantu saturu pamat-ēdienā (konservos), tādējādi veicinot karavīru veselības saglabāšanu, lietojot sauso pārtiku lauka apstākļos.
Ekonomiskā krīze radīja dažas korekcijas, un tās laikā armijas sadarbība ar LLU zinātniekiem balstījās uz abpusēju entuziasmu. Bet mērķis tika sasniegts – LLU izstrādāja jaunas, tikai armijai paredzētas pamatēdiena receptes, kas nesatur konservantus un ir ilgstoši uzglabājamas. Izstrādāta rudzu maizes uzglabāšanas tehnoloģija, kas ļauj papildināt sauso uzturdevu ar nacionālajām tradīcijām atbilstīgu pārtiku. Tika piesaistīti Latvijas pārtikas ražotāji. Līdz ar to Latvijas armijai sadarbībā ar LLU zinātniekiem ir radīta sava nacionālā sausā uzturdeva, kas atbilst NATO standartiem, ir ražota un pakota Latvijā. Pēc krīzes Aizsardzības ministrija noslēdza sadarbības līgumu ar LLU par zinātnisko sadarbību militārajā jomā.
Nacionālie bruņotie spēki ir ļoti gandarīti par sadarbību ar LLU sausās uzturdevas izstrādē un plāno to turpināt ilgstoši. Kā piemēru minēšu Industriālās dienas, kuras vienreiz gadā organizē Aizsardzības ministrija, uzaicinot Latvijas uzņēmējus. Šajā pasākumā LLU sadarbības projekts ar NBS par sausās pārtikas izstrādi tiek prezentēts kā viens no labākajiem sadarbības piemēriem starp Latvijas uzņēmējiem, zinātniekiem un armiju.
Arī karavīri novērtē jaunās sausās uzturdevas kvalitāti un kaloritāti.»


UZZIŅAI

NBS pašreizējais pārtikas paku saturs:
speciāli izstrādāts gaļas ēdiens ar piedevām un rupjmaizes šķēles,
ātri pagatavojama biezputra,
šokolāde vai konfektes, džems vai medus,
rieksti, rozīnes vai citi žāvēti augļi,
šķīstošā kafija, tēja, cukurs,
sērkociņi, mitrā salvete, plastmasas karote, iepakojuma aiztaisītājs un sausais spirts ar metāla sildvirsmu.

Vienas pakas kaloritāte nav mazāka par 1200 kalorijām, tā sver 500 – 750 gramu, un tai jābūt derīgai 20 mēnešu.