BauskasDzive.lv ARHĪVS

FOTO: Izstādē Rīgā uzņēmuma «Bauskas alus» produkcija saņem visu kalumu medaļas

Vilnis Auzāns, Ingrīda Punka

2016. gada 11. septembris 18:26

27828
FOTO: Izstādē Rīgā uzņēmuma «Bauskas alus» produkcija saņem visu kalumu medaļas

«Bauskas Dzīve» ar Latvijas un ārzemju ražotāju piedāvājumu starptautiskajā pārtikas izstādē «Riga food 2016» iepazinās otrajā dienā, 8. septembrī. Pārtikas produktu ražotāju skati lietderīgi apmeklēt, lai konstatētu jaunas tendences nozarē, novērtētu, kā izdodas noturēt ierasto kvalitāti jau labi zināmu uzņēmumu produktiem.

Pirms pāris gadiem izstādē uzkrītošā pārākumā sevi pieteica dažādi mājas vīnu ražotāji, bitenieki, taču šogad šo piedāvājumu klāsts kļuvis samērīgāks. Šoruden iezīmējās kāds jaunums – augļu un dārzeņu čipsi.

Neparastāko garšu cienītājiem ražo biešu, sīpolu un seleriju čipsus. Dažādās variācijās tiek piedāvāti ābolu, bumbieru, cidoniju čipsi un sukādes. Arī no cūku pupām top oriģināli produkti, sākot ar čipsiem un beidzot ar kraukšķiem. Meklējot piekļuvi pircēju maciņiem, Latvijas mājražotāji piedāvāja arī tādus pirmajā brīdī šķietami neiespējamus produktu kā nātru marmelādi un kūpinātas paipalas. Daudzveidīgs bija maizes un konditorejas izstrādājumu klāsts. Latgales stendā neiztrūkstošs bija kūpināts speķis, šmakovka, Aglonā cepta maize. Kurzemnieki piedāvāja dažādus vīnus un sklandraušus vairākās variācijās.

Mūsu četri novadi bija pārstāvēti kopējā Zemgales mājražotāju stendā. Jaunumu šogad nebija, ar produktu atraktīvu piedāvājumu neviens netika īpaši pārsteigts. No pārtikas ražotājiem «Bauskas Dzīve» uzrunāja SIA «Iecavnieks&Co» biroja vadītāju Leldi Blaževicu. Viņa iepazīstināja ar jaunumiem – rapšu eļļu ar seleriju un apelsīnu piedevu. Sekojot pircēju vēlmēm, jaunie produkti tiek pildīti mazāka tilpuma stikla pudelēs. Savukārt uzņēmuma grafiskā dizainere Lāsma Sondore atklāja jaunas tendences produkcijas noformējumā. Eļļas pudelēm uzlīmes radītas mūsdienīgos toņos, dizainā saskatāms askētisms, kas palīdz izcelt būtiskāko, ļaujot pircējam plauktā starp daudziem produktiem pamanīt Iecavā ražoto.

Par iepakojuma nozīmi produkta veiksmīgā pārdošanā «Bauskas Dzīvei» pastāstīja Bauskas uzņēmuma «Luxprint» direktore Dace Mašale. Kopā ar pasūtītāju izstrādājot produkta iepakojuma dizainu, galvenā prasība – lai prece būtu labāk pamanāma. Krievijas uzņēmumiem joprojām svarīgs ir košums, krāsu spilgtums. Skandināvi lielu uzmanību pievērš tam, lai iepakojums būtu dabai draudzīgs. Lūdzot raksturot uzņēmējdarbības vidi Bauskā, D. Mašale atzīst, ka pašvaldība darbam netraucē. Kā pozitīvu piemēru viņa nosauca atjaunoto konkursu par labāko uzņēmēju. Dalība šajā aktivitātē, tā noslēguma pasākumā ļauj tikties neformālā gaisotnē, savstarpējās sarunās rast jaunas ierosmes darbam.

Regulāri apmeklējot izstādi Rīgā, «Bauskas Dzīve» novērojusi, ka vienots stends «Ražots Madonā» jau ilgus gadus ir Madonas novada uzņēmējiem. Tas plašajā izstāžu telpā ir labi pamanāms un apmeklētājiem sniedz iespēju iepazīt konkrēta novada produkciju.

Atzinīgi to novērtēja SIA «Madonas alus» valdes loceklis Rolands Zaharovs. Viņa ražotne ir pavisam jauna, darbojas tikai gadu. Tādēļ ir svarīgi iepazīstināt pircējus ar sevi, atrast savu vietu jau tā piesātinātajā tirgū. «Es viens kā jaunais uzņēmējs nespētu segt visas izmaksas dalībai šajā izstādē. Tādēļ pašvaldības atbalsts ir svarīgs. Man grūti konkurēt ar tādiem populāriem un pircēju iecienītiem alus ražotājiem kā «Valmiermuižas alus» vai «Bauskas alus». Tādēļ pircējus es uzrunāju ar sava produkta oriģinālo kvalitāti. Ceru, ka dalība šajā izstādē būs man sekmīga,» tā R. Zaharovs.

Izstādē «Riga food» jau vairākus gadus piedalās uzņēmums «Bauskas alus», piedāvājot savu produkciju dažādiem konkursiem. Šogad konkursā «Baltic Beer 2016» par labākajiem atzīti Igaunijā ražotais alus «Top Fuel» un Bauskā tapušais iesala dzēriens «Veselība». Šie produkti saņēma konkursa zelta medaļas. Sudraba godalgu izpelnījās Bauskas tumšais alus «Premium», savukārt bronzas medaļu žūrija piešķīra Bauskā tapušajam «Meistara gaišajam alum». Sudraba godalgu izpelnījās arī Bauskā šogad ražotais jaunais produkts – dzēriens «Kombucha», kas dabīgi raudzēts no tējas sēnes.

Konkursa ekspertu žūrija vērtēja paraugus no vairāk nekā 20 alus darītavām Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā un Baltkrievijā. Žūrijā bija 12 pārstāvji no Baltijas valstīm un Vācijas, komisiju vadīja ilggadējā alus eksperte Astrīda Ruško no biedrības «Alus brālība».

SIA «Bauskas alus» komercdirektore Daiga Solzemniece «Bauskas Dzīvei» pauda gandarījumu par žūrijas vērtējumu, piebilstot, ka līdzās žūrijas domām svarīgākais tomēr ir pircēju viedoklis. Ja Bauskā ražoto produktu pērk, tātad tas ir labs un tīkams. D. Solzemniece pauda apņemšanos turpināt uzlabot dzērienu kvalitāti, jo bronzas un sudraba godalgas nebūt nav augstākā virsotne. Uzņēmēja bija gandarīta par jaunā produkta – dzēriena «Kombucha» – augsto novērtējumu.