BauskasDzive.lv ARHĪVS

Lai pašai un draugiem garšotu

Ligita Asare

2016. gada 9. septembris 00:00

1115
Lai pašai un draugiem garšotu

Dārzeņu konservēšana ziemai. Novērtēsim kabačus!

Plašajos dārzeņu konservēšanas «labirintos» šoreiz akcentēšu kabačus. Pēdējos gados esam iemācījušies no kabačiem un cukīni pagatavot dažādus sezonas ēdienus, jo īpaši ēst tos arī svaigā veidā, kas ir ļoti veselīgi. Tomēr visu patērēt, kas parasti izaug piemājas dārzos, ir gandrīz neiespējami, pat dāsni daloties ar tiem, kuriem nav dārzu. Savukārt ziemā svaigais cukīni kļūst par gana dārgu dārzeni lielveikala plauktā.

Man ir paveicies, jo radiem un draugiem ir bagātas dārzeņu ražas, un manā virtuvē nonāk daudz vairāk, nekā spēju pagatavot sezonas maltītēm. Kabačus esmu ļoti iecienījusi arī konservēšanai.

Kas ir cukīni?
Ar ko kabacis atšķiras no cukīni? Patiesībā tas ir viens un tas pats ķirbju dzimtas dārzenis. Divi nosaukumi tam radušies itāliešu valodas ietekmē. Itālijā galvenokārt izplatītas kabaču šķirnes ar tumši zaļu mizu. Ķirbis itāliešu valodā ir «zuccha», bet kabacis vai mazs, vēl neizaudzis ķirbis – «zucchini». Cukīni ieņem pirmo vietu Itālijas dārzeņu eksportā, tādēļ pasaulē izplatījās uzskats, ka tumši zaļš kabacis saucams par cukīni. Bet sastopami arī dzelteni, gaiši zaļi, svītraini un pelēki kabači.

Kabaču dzimtene ir Meksika. Nereti Eiropā par kabaču jauno dzimteni uzskata Vidusjūras reģionu, jo tur tie ir ļoti iecienīti. Jā, kad papētu Vidusjūras zemju mūsdienu virtuvi un noskaidroju, no kurienes nākuši tās populārākie dārzeņi, šķiet, ka pirms Amerikas kontinenta atklāšanas tur dārzeņus nemaz nav ēduši.

Paši vērtīgākie ir mazie kabacīši, kas garumā nepārsniedz 30 cm. Tiem ir maigāka garša un sēklas nav nogatavojušās. Kabači ir vieni no retajiem dārzeņiem, kas izmantojami pilnībā. Labi pagatavots, kabacis ir ne tikai gards, bet satur arī veselībai noderīgas vielas – ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, C vitamīnu, B2 vitamīnu, PP vitamīnu, šķiedrvielas, arī minerālvielas, kā varš, magnijs, kālijs, fosfors, kalcijs. Šie dārzeņi īpaši ieteicami cilvēkiem ar lieko svaru, arī tiem, kam untumains kuņģis un zarnu trakts. Kabacis palīdz izvadīt lieko ūdeni no organisma.

Aizguvumi un dāvanas
Nemēdzu izmēģināt daudz un dažādas receptes, kādas vien pieejamas, bet gatavoju tikai tādus konservus, kas man ļoti garšo un par kuriem zinu, ka līdz nākamajai sezonai tos kāds patiešām būs apēdis. Ziemas salātu burciņas mēdzu dāvināt arī draugiem, un tad konservēšanas priekam pievienojas vēl dāvināšanas prieks.

Manām ēdienu receptēm bieži vien nosaukumus veido tās saimnieces vārds, no kuras recepti esmu noskatījusi vai izprasījusi. Zinu, ka neesmu vienīgā, kas tā dara. Tāpēc ļoti iespējams, ka viena un tā pati recepte dažādās mājās pieņem dažādus vārdus. Esmu ļoti iecienījusi, piemēram, vienkārši pagatavojamu kabaču salātu recepti, kuru nosaucu: «Mudītes kabaču gardums». Savukārt no Ievas esmu aizguvusi  gurķu salātu recepti, lai arī šķiet, ka latviešu virtuvēs par gurķu konservēšanu jau sen viss ir pateikts. Salātu veidā no gurķiem gatavoju divu veidu konservus, kas garšo pašai un mēdzu dāvināt arī draugiem – gardēžiem.


Biešu un kabaču salāti
Ik gadu manos ziemas krājumos neiztrūkstoši ir arī biešu-kabaču salāti:
1,5 kg vārītu, nomizotu galda biešu, 1,5 kg nomizotu kabaču (lielie), 1,5 kg nomizotu sīpolu.
Marinādei: 1 gl. 9% etiķa, 1 gl. cukura, 1 gl. eļļas, 2 ēdamkarotes sāls.
Bietes un kabačus sarīvē uz rupjās rīves, sīpolus sagriež pusgredzenos vai ceturtdaļgredzenos. Liek katlā, sajauc ar marinādi un atstāj, lai marinējas apmēram 2 stundas. Der ik pa laikam apmaisīt. Maisot uzvāra, pēc tam vāra 5 – 10 min. Verdošu pilda tīrās burkās, aizvāko, silti sasedz. Kad atdzisis, salāti ir gatavi.
Salātos ļoti labi izlīdzinās stiprā biešu garša ar mazāk izteiksmīgo kabaču garšu un krāsu.
No receptē dotā daudzuma iznāk apmēram 4 litri gatavo salātu.
Labāk izmantot lielos kabačus, lai kopējā masa nav pārāk mīksta.
Noderēs gan kā piedeva pie pamatēdiena, gan kā priekšēdiens, kad lielā maltīte vēl tikai gatavojas.

Gurķu salāti «no Ievas»
2,5 kg nomizotu gurķu, 150 g ķiploku, 150 g tomātu pastas, 100 ml 9% etiķa, 100 ml eļļas,
100 g cukura, 1 ēdamkarote sāls.
Gurķus sagriez šķēlītēs, ķiplokus – plānās šķēlītēs. Visu sajauc katlā, patur 3 – 5 min. Masu uzvāra, lēnām maisot, lai viss uzkarst vienmērīgi. Vāra 5 – 8 minūtes. Kad gurķi maina krāsu, salāti ir gatavi. Vārošu pilda tīrās burkās, aizvāko, apgāž otrādi un atstāj, līdz atdzisis, un liek krājumu plauktā.
No 2,5 kg gurķu iznāk apmēram 2,8 litri salātu.
Ja ir lielāks katls, var gatavot uzreiz lielāku daudzumu, piemēram, ņemot 5 kg gurķu, attiecīgi pievienot pārējās sastāvdaļas.

Ķiploku gurķi «no Mudītes»
4 kg nomizotu gurķu, 1 – 2 lieli ķiploki.
Marinādei: 1 gl. eļļas, 1 gl. cukura, 1 gl. 9% etiķa, 100 g sāls, 2 tējk. maltu melno piparu.
Nomizotus gurķus sagriež garenās daiviņās, mazākus griežot 4 daļās, lielākus – 6. Ķiplokus sablenderē vai saspiež ar ķiploku spiedi. Tad tos sajauc ar marinādi un visu pārlej gurķiem, vienmērīgi izmaisa. Atstāj uz 3 stundām, lai atsulojas, ik pa laikam apmaisot. Pilda gurķu daiviņas tīrās burkās, pārlej ar marinādi, kas palika traukā. Ja pēdējai burciņai pietrūkst marinādes, tas nozīmē, ka vajadzēja gurķu daiviņas salikt burciņās nedaudz blīvāk, tātad papildina pārējās burkas. Pārklāj burkām vāciņus, liek karstā ūdens katlā. 0,5 litru burkas karsē 10 – 15 min  80o temperatūrā apmēram 8 – 10 minūtes. Tad aizvāko, apgāž otrādi, atstāj, līdz atdziest. Vēl viena garda uzkoda pie gaļas ēdieniem ir gatava!
Šiem salātiem vispiemērotākās ir garenās 0,5 litru burciņas, kuras mājās «savairojas», pērkot tomātu mērces un pastas.

«Mudītes kabaču gardums»
2 kg kabaču, 10 vidēju sīpolu, 5 gab. paprikas (sarkana/dzeltena).
Marinādei: 1 glāze (gl.) 9%  etiķa, 1 gl. cukura (var likt nedaudz mazāk), 1 gl. eļļas, 1,5 ēd. karotes sāls, 250 g tomātu pastas, malti melnie pipari – apmēram 1/2 tējk.
Kabačus, sīpolus, papriku sagriež kubiņos. Marinādi uzvāra, tad ieber kabačus, vāra
10 min, pēc tam pievieno papriku un vāra 10 min, tad – sīpolus, visu kopā vāra vēl apmēram 1 stundu. Vārošu pilda tīrās burkās, aizvāko, apgāž otrādi. Pēc pāris stundām burkas pieceļ un nes uz «noliktavu».
No receptē dotā daudzuma iznāk apmēram 4,5 litri gatavo salātu.
Man šie salāti gana labi garšo arī bez paprikas. Ja tās nav pie rokas, paredzēto daudzumu receptē aizvietoju ar kabačiem un sīpoliem. Ar papriku salāti izskatās krāsaināki.
Ja gatavo no jauniem kabačiem, tad griež ar visu mizu un sēklotni neizņem.
Var gatavot arī no pāraugušiem kabačiem, tie iznāk kraukšķīgi un arī ir ļoti garšīgi. Tikai tad tie jānomizo un jāizņem sēklotne.
Salātus var izmantot kā piedevu pie gaļas pamatēdiena. Taču tie ir ļoti sātīgi un noder arī kā uzkoda neatliekamai izsalkuma remdēšanai.

Paldies Mudītei un Ievai par atklātajām receptēm!