BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Lai tā putra, kur tā putra!»

Daira Jātniece, Antra Ērgle

2016. gada 2. septembris 00:00

1098
«Lai tā putra, kur tā putra!»

Karotes nākamās nedēļas Pagalmu svētkiem ar putras godēšanu jau sagatavojuši Bauskas un kaimiņu novadu gardēži, jo putra sensenis bijusi latviešu ikdienas un svētku ēdienkartē.

Mazgā tīru
Putras vārds un misija skandēta tautas dainās – graudaugu putras ir labs organisma «tīrītājs», un tā liek turēt tīrus traukus, proti, pēc tās gatavošanas centīgi jāizberž trauks, lai nākamo ēdienu nepierauj pie dibena. Te piemērs: «Putra, kājas apāvusi,/ Uz bērniem sērsti gāja;/ Piesacīja bērniņiem/ Mazgāt baltas karotītes.»

Biedrības «Apvārsnis» tikšanās reizē Codes pagasta «Vaidelotēs» dāmas atminējās savas bērnības putras, stāstot, ka visbiežāk ēsta miežu biezputra, mūsdienās labākais graudaugu ēdiens cukura diabēta riska grupas ļaudīm. Laukos to baudīja ar dažādiem aizdariem – brūninātu sviestu, speķa čurkstiņiem. Tai pievienoti arī kartupeļi un zaļie zirnīši.

Jaunais kā vecais
«Bērniņ’, mani kokālīši,/ Visiem pliki vēderiņi;/ Uz ceplīša sasēduši,/ Rudzu putras piestrēbuši.» Rudzu putra tagad skan kā eksotika, taču atkal novērtēta kādu laiciņu piemirstā prosa. Tā organismam sniedz ne tikai sātu, bet arī vairāk balastvielu nekā citi graudaugi, bagātīgu dzelzs devu un vērtīgas taukskābes. Pēdējo dēļ prosai jāievēro lietošanas termiņš, citādi var rasties rūgtena piegarša.

Kāda «apvārsniete» atceras, cik gardu prosas putru reiz gatavojusi viņas māte, vispirms putraimus apcepot sviestā vai eļļā, aplejot ar verdošu ūdeni un pēc tam teju stundu sautējot čuguna podā cepeškrāsnī. Tā vērtīgie graudi neizjūk un nesalīp, ļaujot izbaudīt raksturīgo garšu, aromātu un struktūru. Prosu var pasniegt ar apceptiem sīpoliem un kūpinātu gaļu, un atdzisuši putraimi noderēs salātiem kopā ar svaigiem dārzeņiem, zaļumiem un krējuma vai jogurta mērci.

Modes lieta ir polenta jeb kukurūzas putraimu ēdiens, ko piedāvā pat restorānos. Lai to pagatavotu pareizi, galvenais ir čakli maisīt. Polentu atdzesētu var griezt dažādās formās, izmantojot par glītu piedevu pamatēdienā, pirms tam apcepot, grilējot vai fritējot.

Piedevas maina garšu
«Tprunda, tprunda, jandālīt,/ Suns pie putras kambarī!/ Lai tā putra, kur tā putra,/ Kur tie piena kunkulīši!». Daina rāda, ka putra garšo ne tikai «pieciem kaķiem», kam pietrūka tikai piena, kas kalpo par lielisku piedevu.

Codiete Raimonda Ribikauska stāsta, ka viņas vīramāte lietuviete vārījusi kartupeļu putru – no cepelīnu gatavošanas atlikušo masu sasautējot ar pienu. Līdzīgi var vārīt sarīvētus kartupeļus, tikai tie pirms piena pieliešanas jāpavāra ūdenī, lai mīksti.

Mežotniece Anita Vismane gatavo dzimtā mantotu zemgaliešu ēdienu – «desu putru»: «Putraimus vai grūbas nomazgā, liek ūdenī ar pipariem, garšvielām un cauraudzi ūdenī taukumam, uzvāra. Līdz ar pirmo burbuli noņem, ietin vilnas segā, uzbriedina 2 – 3 stundas. Ēdiens ir irdens un garšo pēc kūpinājuma, tāpēc desa nosaukumā. Variants ir pievienot sīki sagrieztus kartupeļus, kuri briestot piešķir tumīgumu. Putra ir irdena, un otrajā dienā to var apcept uz pannas. Pasniedz ar sīpolu un krējuma mērci vai sviestu, der skābs krējums ar dillēm vai arī čirpuļi – apcepti speķa gabaliņi, brūkleņu zapte, kā arī rūgušpiens vai kefīrs.»

Pagalmu svētkos 10. septembrī īpaši gaidītas Kaucmindes meistares, kam krājumā varētu būt vēl nezināmas putras receptes. Datoru lietotāji putras aicināti ēst ar irbulīšiem, jo tas lieliski trenē plaukstu muskuļus.


Receptes no senām pavārgrāmatām

Sārtā mannas biezputra
Sagatavotai padzisušai mannas putrai pielej svaigu burkānu vai tomātu sulu.

Miežu biezputra ar zirņiem
Nomazgā 150 g zirņu, dažas stundas mērcē. Tai pašā ūdenī vāra pusmīkstus, pievieno sāli un 200 g noskalotu miežu putraimu. Vāra, kamēr putraimi un zirņi mīksti. Ēd ar speķa mērci vai kausētu sviestu.

Griķu un biezpiena sacepums
Noskalotus 75 g griķu liek 120 g verdoša ūdens un vāra maisot, līdz mīksti. 10 g sviesta saputo ar 25 g cukura, pievieno 1 olu, sarīvētu citrona miziņu vai vanilīnu, puto, līdz cukurs izkusis. Pievieno 100 g izmalta biezpiena, atdzesēto biezputru. Visu labi izmaisa, liek ar sviestu ieziestā un rīvmaizi izkaisītā veidnē, cep cepeškrāsnī 35 – 45 min. Pasniedz karstu ar kausētu sviestu vai skābu krējumu vai arī atdzesētu ar augļu un ogu mērci.

Sausiņu putra
Applaucē 3 – 4 baltmaizes sausiņus ar verdošu ūdeni, kur 1 glāzē izšķīdinātas 2 tējkarotes cukura, piebriedušus izberž caur sietu. Var pievienot sviestu.

Gurjevskaja putra no 1908. gada pavārgrāmatas
Ņem 1 funti jeb 450 g mannas putraimu un 4 glāzes salda krējuma, savāra šķidru putru, pievieno pusglāzi smalka cukura, pusi funtes jeb 225 g lobītu saldo mandeļu, tējkaroti vaniļas. Samaisa, uzvāra un pārlej akmens tasē vai čuguna podā. Apber ar cukuru, liek cepeškrāsnī. Kad izcepies, pasniedz galdā.