Ēdienkartē – lēcu putra

Gatavojoties septembrī Bauskā paredzētajiem pagalmu svētkiem un putras godēšanai, noderēs dažas latviešu garšas kārpiņām neierastākas putras receptes. Lēcas var saukt par delikatesi uzturā lietojamo pākšaugu grupā. Lai gan mūsdienās tās ir plaši pieejamas pārtikas veikalu plauktos, ne visās virtuvēs ieguvušas pastāvīgas maltītes lomu.
Sens kultūraugs
Lēcas ir ne tikai vērtīgs pākšaugs, bet viens no senākajiem zināmajiem kultūraugiem. Tās pat pieminētas Bībelē. Pieejamas ļoti dažādas lēcas – lielsēklu un sīksēklu, gaišas un tumšas, dažādās krāsās – zaļas, dzeltenbrūnas, dūmu krāsas, sarkanbrūnas u. c. Izvēloties dažādu krāsu lēcas receptei, var variēt ar ēdiena izskatu.
Lēcas vāra vai sautē, tās labi iederas dārzeņu un gaļas sautējumos, lieliski piemērotas gatavošanai podiņā cepeškrāsnī. Uzturvērtība tām ir lielāka nekā zirņiem, sēklas satur vairāk nekā 30% olbaltumvielu, apmēram 5% šķiedrvielu. Lēcas izvārās ātrāk nekā citi pākšaugi, mazāks laiks vajadzīgs to mērcēšanai – pietiek ar vienu stundu.
Ar dārzeņiem un garšvielām
Manai lēcu ēdienkartei pievienojās jauni atklājumi, kad pirms Lieldienām ciemojos pie krustmeitas Kiprā. Pareizticīgo gavēņa laikā lēcu ēdieni, gatavoti pēc dažādām receptēm, tur ir ļoti iecienīti. Tā nu iznāca piedzīvot īstu meistarklasi lēcu putras gatavošanā. Tas ir populārs kipriešu un grieķu ēdiens, kura pamatā ir lēcas un rīsi. Putrai ir daudz līdzīgu un atšķirīgu nosaukumu, ko pierakstīju nelatviskojot, – «mujaddara», «moutzentra», «moujadara», «mejadra», «mudardara». Virtuvē, kur pirmoreiz gatavoju, to sauca «mudžendra». Vismaz tā to ar latvietes ausi sadzirdēju. Tikpat daudz ir dažādu šīs putras recepšu variantu, kuru atšķirību nosaka lēcām un rīsiem pievienotais dārzeņu vai garšvielu salikums.
Gatavojām «mudžendras» variantu, kuram piešķīrām tādu kā austrumeiropeisku noti, jo kipriešu receptei pievienojām garšvielu maisījumu «Vegeta». Tas Latvijā ir ļoti populārs, bet Kiprā nav iegādājams, lai arī maisījuma garšvielas neviena nav sveša Vidusjūras zemju virtuvēs. Dodoties uz Kipru, vienmēr «Vegetu» ņemu līdz ciemakukulī, bet ne to, kas ar sāls piedevu, bet bez sāls, kas nopērkama pie vairumtirgotāja «Gemoss».
Katram sava
Pavisam citas garšas putru var iegūt, «mudžendrai» skābenuma niansi piešķirot ar citronu, kā arī pievienojot citas garšvielas. Jāņem vērā daži padomi. Lēcas un rīsus var vārīt kopā vienā katlā, bet tad ir risks, ka neizdosies izvārīt reizē, lai abi vienlaikus sasniegtu labāko gatavību. Taču tas vairāk ietekmē ēdiena izskatu, nevis garšu.
Putrai labāk izmantot apaļos, nevis garenos rīsus. Nedrīkst pārsālīt, tāpēc kārtīgi jāpagaršo – kā ir ar sāli? Te jāuzmanās – lielveikalos nopērkamā «Vegeta» visbiežāk ir ar augstu sāls saturu, līdz pat 80%! Var izmantot garšvielu maisījumus, kur sāls nav pievienots. Ja kādam netīk putrā veselas ķimeņu sēklas, tās droši var aizvietot ar maltām ķimenēm. Kad putra tuvu gatavībai, var pēc vajadzības pievienot papildu ūdeni, ja vēlas šķidrāku konsistenci.
Kiprā pārliecinājos, ka putra ir ne tikai garšīga un veselīga, bet arī brīnišķīgi aromātiska un izsmalcināta, ja to pasniedz skaisti noformētu. Ikviens var pamēģināt lēcu putru papildināt ar citām garšvielām vai to maisījumiem – tā var atrast savu īsto «mudžendru».
Lēcu un rīsu putra «mudžendra»
1 glāze brūno vai zaļo lēcu, 1 glāze rīsu, 3 vidēji lieli sīpoli, 3 vidēji tomāti, 2 ēdamkarotes «Vegetas» bez sāls, eļļa sīpolu apcepšanai, sāls pēc garšas, pētersīļu zariņi.
Lēcas izmērcē ūdenī vienu stundu. Pārlej 2 – 3 glāzes ūdens, uzvāra, pievieno garšvielu maisījumu «Vegeta», vāra 15 – 20 minūtes. Noskalotus rīsus pārlej ar divām glāzēm ūdens, uzvāra un vāra 10 – 15 minūtes. Rīsus mērcē pusstundu un vāra, līdz tie gandrīz gatavi. Var pievienot nedaudz sāls vārīšanas sākumā, lai gan kopējo daudzumu labāk regulēt gatavošanas beigās, kad visas sastāvdaļas jau kopā.
Kamēr lēcas un rīsi vārās, apcep uz pannas sagrieztus sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Tomātus noplaucē verdošā ūdenī un novelk mizu. Tas labāk padodas, ja tomāta virspusē pirms plaucēšanas ar asu vai robainu nazi iegriež krustiņu un iedur kātiņa vietā. Nomizotus sagriež palielos kubiņos.
Saliek vienā katlā rīsus, lēcas, sagrieztos tomātus, apceptos sīpolus. Sīpolus var arī uzbērt uz putras, kad to servē šķīvī pasniegšanai. Dažas minūtes maisot pasautē, lai garšas «sadraudzējas».
Šķīvī putru rotā ar pētersīļu zaļumiem.
«Mudžendra» ar citronu un ķimenēm
1 glāze brūno vai zaļo lēcu, 1 glāze rīsu, 2 lieli sīpoli, 1 šalotes sīpols, 1 tējkarote ķimeņu, 1 stienītis kanēļa miziņas, 1 citrona sarīvēta miziņa un svaigi izspiesta sula, pētersīļa zariņi, eļļa sīpolu apcepšanai, sāls pēc garšas.
Ar lēcām un rīsiem sākumā rīkojas līdzīgi kā iepriekšējā receptē. Rīsiem vāroties, pievieno kanēļa miziņu. Kamēr lēcas un rīsi vārās, apcep uz pannas sīpolus, sagrieztus gredzenos, līdz tie kļūst zeltaini. Tajā pašā pannā atkal uzlej nedaudz eļļas, uzber sasmalcinātu šalotes jeb Askalonijas sīpolu, pievieno pavisam nedaudz sāls, apcep apmēram minūti. Šalotes sīpolu var aizvietot ar zilo vai balto sīpolu.
Kad rīsi un lēcas gandrīz gatavi, tos saliek vienā katlā, pievieno apcepto šalotes sīpolu, garšvielas – ķimenes, sarīvētu citrona miziņu, citrona sulu, sāli. Dažas minūtes maisot, pasautē visu kopā. Putru rotā ar apceptiem sīpola gredzeniem un pētersīļu zaļumiem.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»