BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pārstrādātājiem nepietiek pašmāju gurķu

Vilnis Auzāns

2016. gada 3. augusts 00:00

10
Pārstrādātājiem nepietiek  pašmāju gurķu

Gurķi un kabači no Latvijas dārziem un ārzemēm trīs Bauskas novada uzņēmumos tiek apstrādāti un likti stikla burkās ziemas krājumiem.

Daudzveidīgākais un apjomīgākais produkcijas klāsts top Bauskas pievārtē esošajā SIA «Kronis». Šogad te plānots pārstrādāt ap 100 tonnām gurķu.

Izejvielas jāgādā ārzemēs
Ražošanas vadītāja Valentīna Kučmasova «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka visu plānoto izejvielu apjomu vietējie zemnieki nespēj nodrošināt. Tādēļ daļu burkās liekamo gurķu, kā ierasts, nāksies iepirkt ārzemēs.

Līdzīgu atziņu pauda dārzeņu konservu ražotājas SIA «Esa» valdes loceklis Edgars Roze, «Bauskas Dzīvei» atzīstot – daļu gurķu konservēšanai nāksies importēt. Vietējie audzētāji nespējot nodrošināt ne tikai apjomu, bet arī regulāru dārzeņu piegādi, tādēļ jāizlīdzas ar ārzemēs izaugušajiem. Šajā dārzeņu pārstrādes uzņēmumā gurķus konservē trīslitru burkās.

SIA «Pils K» pārstāvis Imants Selans «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka šogad plānots pārstrādāt līdz 200 tonnām gurķu un kabaču. Šos dārzeņus konservēs dažādu tilpumu burciņās. Pārstrādei plānots izmantot tikai pašu laukos izaudzēto. Uzņēmumā gan vēl konservēšana nav sākusies, līniju plāno iedarbināt tuvāko dienu laikā.

Mērces ēdinātājam
Dārzeņu konservu ražotājs «Kronis» pērn strādājis ar 2,14 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4% mazāk nekā 2014. gadā, ziņo aģentūra LETA. Uzņēmuma peļņa pērn bijusi 3512 eiro, un visa summa ieguldīta ražotnes attīstībā.

Paplašinot eksporta tirgus un dažādojot produkcijas klāstu, atrasti jauni sadarbības partneri. Veiksmīga sadarbība šogad izveidojusies ar ēdināšanas uzņēmumu «Lido». No ražotnes Bauskā uz «Lido» ēstuvēm Baltijas valstīs ceļo diļļu un gurķu mērces. Ēdināšanas uzņēmuma izvēlē noteicošais bija produkcijas ražošana, neizmantojot konservantus.

Pircēju iecienītas ir SIA «Kronis» gatavotās dzērvenes pūdercukurā. To ražošanai izmanto vietējos purvos lasītas ogas. Šogad plānots pārstrādāt 15 tonnu dzērveņu. Pērn uzņēmums tirgotājiem nelielā daudzumā piedāvāja jaunu produktu – dzērvenes dažādu krāsu cukura apvalkā. Tomēr pieprasītākā joprojām ir klasiskā versija – ogas baltā pūdercukurā.

Meklē zirnīšu audzētājus
SIA «Kronis» bija pēdējais uzņēmums, kurš ražoja zaļo zirnīšu konservus, izmantojot vietējās izejvielas. Ilgus gadus vienīgie Latvijā zirnīšus audzēja Codes pagasta zemnieki Litiņi saimniecībā «Zeltkalniņi». 2013. gada pavasarī šī kultūra netika iesēta, galvenokārt tādēļ, ka nolietojusies novākšanas tehnika un audzēšanas izmaksas ir kāpušas.

Pārstrādes uzņēmums vairākkārt mudinājis zemniekus dažādos Latvijas novados atsākt šīs kultūras audzēšanu. Diemžēl visi aicinājumi palikuši bez atsaucības. Iemesls – dārgā novākšanas tehnika, kas saimniecībai būtu jāiegādājas no jauna. Zirņu kulšanai izmanto speciālu kombainu, kas nav pielāgojams citām kultūrām. Eiropā šādus kombainus nelielā daudzumā ražo Holandē un Lielbritānijā. Niecīgā konkurence ļauj ražotājiem uzturēt kombaina cenu ap 200 000 eiro. Latvijas zemnieki neesot gatavi par tehniku maksāt tādu summu.

UZZIŅAI

SIA «Kronis» dibināta 1996. gadā, izmantojot bijušā kolhoza «Code» palīgražotnes bāzes.
Uzņēmuma pamatkapitāls ir 678 198 eiro, nodarbināto skaits – 36.

Avots: firmas.lv.