BauskasDzive.lv ARHĪVS

Jaunsargi dodas pārgājienā pie Jāņa Zemtauta

Jaunsargi dodas pārgājienā pie Jāņa Zemtauta

Maijā Bauskas jaunsargi devās divu dienu pārgājienā uz represēto kluba «Rēta» dalībnieka Jāņa Zemtauta dzimtajām mājām «Maizītes». 
Pārgājienā piedalījās 40 jaunsargu un divi instruktori. Pusaudži tika sadalīti sešās komandās, kuras vadīja un komandēja paši jaunsargi, attīstot līdera dotības. Pirmajā dienā Bauskas, Īslīces un Mežotnes jaunsargi aizbrauca līdz Pilsrundālei, kur tos sagaidīja vietējās skolas audzēkņi. Līdz Jāņa Zemtauta mājām bija jānoiet aptuveni 20 kilometru. Ceļā bija jāveic dažādi uzdevumi. Visiem komandas biedriem bija aizsietas acis, izņemot kapteini. Nedrīkstēja sarunāties, par katru pateikto vārdu piesprieda soda sekundes, runāt drīkstēja tikai kapteinis. Neaiztiekot komandas biedrus, no virves, kas atradās uz zemes, viņam bija jāizliek trijstūris, iesaistot visus dalībniekus.

Ierodoties dislokācijas vietā, jaunsargi sāka celt teltis un kurt ugunskuru. Vakars bija ļoti interesants – ciemos atnāca Jānis Zemtautis. Viņš stāstīja  par pretošanos padomju varai, par savām aktivitātēm, arestu un nometnēs izciesto soda. J. Zemtautis par pretošanos padomju varai 15 gadus pavadījis ieslodzījumā Gulaga nometnēs un izdzīvojis. Viņa brālis, Latvijas Valsts universitātes studentu pretošanās grupas «Brīvās Latvijas Atjaunotāji» vadītājs Gunārs Zemtautis (1929–1951), arestēts 1950. gada 23. jūnijā. Gunārs Zemtautis vadīja cīnītāju grupu pret padomju varu. Viņu apcietināja skolas izlaiduma dienā – izveda no zāles svinīgā pasākuma laikā. Piespriesto nāves sodu uzpildīja 1951. gadā Rīgas Centrālcietumā.

Nākamajā rītā bija cerēts spēlēt peintbolu. Taču diena iesākās nepatīkami – jau no paša rīta bija pērkona negaiss ar zibeni. Tā kā pārgājienā piedalījās arī pavisam jauni jaunsargi, peintbols atlikts uz citu reizi.  Mazliet noguruši, jaunsargi devās mājup.