BauskasDzive.lv ARHĪVS

Grāmatas pieved pie lasītājiem

Grāmatas pieved pie lasītājiem

Katru gadu aprīlī ir Bibliotēku nedēļa. Vecumnieku novada Skaistkalnes pagasta bibliotēkā šīs nedēļas centrālā aktivitāte 20. aprīlī bija akcija «Grāmatas izbrauc pie lasītājiem».

Latvijas Bibliotekāru biedrība šogad mūs aicināja uz sadarbību, attiecību attīstīšanu vietējā sabiedrībā. Vērsta uzmanība uz bibliotēku ne tikai kā vietu, kas nodrošina pieeju informācijai un zināšanām, kultūrai, izklaidei un mūžizglītībai, bet arī kā vietu, kur ņem vērā vietējo iedzīvotāju intereses un vajadzības.

Devāmies pie iedzīvotājiem, līdzi vedot grozus ar grāmatām dažādām gaumēm un krāsainiem informatīviem bukletiem par Skaistkalnes pagasta bibliotēku. Ikviens varēja piedalīties mazā daiļlasīšanas konkursā, bija pārsteigumi un bibliotēkas sarūpētas dāvaniņas. Ar grāmatām, ziediem un uzrakstiem noformētais biblioauto piestāja gan Skaistkalnes centrā, gan pie daudzdzīvokļu namiem un lasītājus cienījamos gados apciemoja mājās.

Devāmies uz pagasta apdzīvoto vietu Putni. Izbraukums noslēdzās dārzeņu uzglabāšanas pagrabā, kur biblioauto ierašanās raisīja lielu sajūsmu un prieku. Piedāvātās aktivitātes sasildīja un ienesa gaišumu darba ikdienā. Kaut diena bija lietaina un bieži traucēja slapjdraņķis, cilvēki bija ļoti atsaucīgi, ar interesi izvērtēja piedāvāto lasāmvielu, iepazinās ar putnu grāmatu, kurā līdztekus putnu raksturojumam un attēliem pievienotas to dziesmas. Sevišķu atsaucību izpelnījās daiļlasīšanas konkurss, kurā dzejolis bija jānolasa atbilstīgi izvēlētajam emociju simbolam. Vēsajā dienā ikviens varēja sasildīties ar karstu kafiju un saldumiem.

Savu viedokli par piedzīvoto pauž Brigita Gedrovica, Valsts valodas centra sabiedriskā palīdze: «Esmu ilggadēja Skaistkalnes bibliotēkas apmeklētāja. Lasu laikrakstus un grāmatas, izmantoju interneta pakalpojumus un labprāt piedalos dažādos pasākumos. No Valsts valodas likuma ievērošanas viedokļa ļoti atzinīgi vērtēju Skaistkalnes pagasta bibliotēkas vadītājas Daigas Jakuškas un bibliotekāres Ingas Pavlovskas ieguldīto darbu akcijā «Grāmatas izbrauc pie lasītājiem». Nesen Latvijas Televīzijā izskanēja informācija par grāmatu atrašanu atkritumos. Mūsu pagasta bibliotēkā ir pretēji – notiek grāmatu apmaiņa starp bibliotēku un lasītājiem, tiek piedāvāta informācija par jaunāko literatūru, fonda papildināšanu nosaka lasītāju pieprasījums. Esmu pārliecināta, ka pēc minētās akcijas bibliotēkā būs jauni lasītāji. Pateicoties bibliotēkas darbinieču sirsnīgajai attieksmei pret lasītājiem un radošajai izdomai, tiek nodrošināta latviešu valodas un tautas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana.»

Bibliotekāres jutās gandarītas par pagasta iedzīvotāju atsaucību un viesmīlīgo uzņemšanu ikvienā biblioauto pieturas vietā. Ceram, ka mums izdevās ienest gaismas stariņu pelēcīgi lietainajā dienā.
Arī turpmāk bibliotēka apciemos savus esošos un potenciālos lasītājus, kuri dzīvo un strādā pagasta attālākajās vietās. Uz tikšanos!