BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas pils apmeklētājiem dejo igauņu «Saltatriculi» un «Fioretto»

Inese Sprance

2016. gada 7. marts 07:37

537
Bauskas pils apmeklētājiem dejo igauņu «Saltatriculi» un «Fioretto»

Stāstu par galminiekiem un vienkāršiem iedzīvotājiem Bauskas pilī 5. martā izdejoja seno deju grupa «Saltatriculi» no Igaunijas pilsētas Tartu un ar viņiem kopā «Fioretto» no Rakveres.

Klātesošie mirkli varēja pabūt 15. gadsimtā, baudot renesanses laika pievilcību tērpos, dejās un dzīvās mūzikas pavadījumā. Renesanse ir galma sociālo deju uzplaukuma laiks un skatuves dejas rašanās priekšvēstnese. Dejas tad kļuva par galma svinību un augstmaņu svētku neatņemamu sastāvdaļu.

Grupa «Saltatriculi» koncertā demonstrēja gan galminieku, gan vienkāršo ļaužu atšķirības ne tikai apģērbā, bet arī dejošanas manierē. Galminieki katru dienu aptuveni divas stundas veltījuši dejas tehnikas izkopšanai, tālab tā bija izsmalcināta.

Abas deju grupas – «Saltatriculi» un «Fioretto» – bija ieradušās Bauskā Kulli Kresas vadībā. Deju grupas «Saltatriculi» nosaukums tulkojumā no latīņu valodas nozīmē 'dejotāji'. Otra kolektīva vārds apzīmē 16. gadsimtā iecienītus deju soļus, tulkojumā – 'mazais ziediņš'.

«Sākotnēji grupa Tartu pulcēja cilvēkus, kurus saistīja renesanses kultūra, teātris, mūzika un deja. Reizēm tikšanās laikā dalībnieki izspēlēja kāda renesanses laika mākslinieka darbus. Interesentu pulks aug, jo cilvēkus aizrauj vēsture. Daļa entuziastu nodarbības apmeklē sporta pēc un gūst labus panākumus svara zaudēšanā,» smejot stāsta K. Kresa.

Igaunijas seno deju grupas ir spēcīga komanda – daudz dara paši. Tērpus veido grupas dejotāja un kostīmu dizainere Eve Valpere. Agrāk pašdarbniekus atbalstījusi Tartu pašvaldība, taču tagad viss topot par personiskajiem līdzekļiem. Dejotājas atzīst, ka ļoti svarīgi tērpam izvēlēties piemērotu audumu un to uzšūt atbilstīgi cilvēka augumam, lai apģērbs netraucē kustēties. 

Taujāta, kā jūtas Bauskas pilī, K. Kresa smaidot atbildēja: «Mēs dievinām Bauskas pili! Te jau 2014. gadā aizvadījām deju meistarklasi. Esam priecīgi atgriezties un nakšņot jauniekārtotajā pils rezidences daļā.»   

Vairāk lasiet «Bauskas Dzīves» drukātajā versijā.