BauskasDzive.lv ARHĪVS

Rokmūzikas vēsture savulaik rakstīta arī Bauskā

Vilnis Auzāns

2016. gada 28. februāris 09:28

776
Rokmūzikas vēsture savulaik rakstīta arī Bauskā

Latvijas 1. rokkafejnīcā Rīgā ceturtdien, 25. februārī, prezentēja dokumentālās filmas «Savējie sapratīs» pirmo daļu «Sešdesmitie. Sākums». Tajā plaši atspoguļota grupas «Katedrāle» darbība.

Pagājušā gadsimta 60. un 70. gadu mijā «Katedrāle» bija populārākais rokmūzikas ansamblis. Vienu gadu šo mūziķu mītnes vieta bija Bauska un piepilsētas ciemats Mūsa. Viens no dokumentālās filmas veidotājiem Mareks Bērents atgādina, ka par pirmajiem latviskā roka aizsācējiem uzskatāma grupa «Katedrāle». Tajā spēlējuši Gunārs Šimkus, Vilnis Šmīdbergs, Einārs Raibais, Vladimirs Smirnovs, Ilgvars Leitis, Aļgirdas Uķira.

«Šie puiši līdz perfekcijai bija izkopuši «The Beatles» skanējumu un tad ķērās pie oriģinālkompozīciju sacerēšanas. «Katedrāles» dziesmas tajā laikā ir kā diena pret nakti, salīdzinot ar citu grupu pašsacerētajiem gabaliem, un kalpo par iedvesmas avotu tā laika topošajai mūziķu paaudzei,» stāsta M. Bērents.

Dokumentālo filmu triloģijā «Savējie sapratīs» paredzēts izdot trīs filmas «Sešdesmitie. Sākums», «Septiņdesmitie. Spožums un posts» un «Astoņdesmitie. Jauna ēra». Tas būs stāsts par 60. – 80. gadu latviešu rokmūziķiem, kas, spītējot cenzūrai un aizliegumiem, atļāvās publiski paust alkas pēc brīvības un neatkarības.

Dokumentālās filmas pirmās daļas prezentāciju apmeklēja trīs no kādreizējās grupas mūziķiem: V. Šmīdbergs, G. Šimkus un I. Leitis. Sarunā ar «Bauskas Dzīvi» vīri atcerējās spilgtākos iespaidus no laika, kad dzīvoja un muzicēja Bauskā. Par to varēs izlasīt laikraksta pavasara pielikumā pirms Lieldienām.