BauskasDzive.lv ARHĪVS

Krājumus ziemai gatavo vakaros un naktīs

Zane Gorškova

2015. gada 31. jūlijs 00:00

1340
Krājumus ziemai gatavo vakaros un naktīs

Vasara ir aktīva sezona sportotājiem. Sparīgākie regulāri piedalās pagastu mačos, kur brīvdienas aizvada Bauskas sporta centra «Mēmele» galvenā speciāliste Inga Ūbele, tāpēc gatavošanai laiku var atvēlēt tikai vakaros un naktīs.

Mēdz eksperimentēt
Ingai virtuvē pie sienas ir izkārtne ar uzrakstu: «Live well, love freely, laugh often!» (latviski – «Dzīvo labi, mīli brīvi, smejies bieži!»). Kad «Bauskas Dzīve» viesojas pie novada sportistu krustmāmiņas, rodas iespaids, ka mājā visi vadās pēc šī ieteikuma. Koridorā notiek remonts, un apkārt – liela rosība. Savukārt virtuvē valda mīlestība – pie loga uz palodzes guļ mincis, un apkārt tekalē mazbērni. Ingai smaids no sejas nepazūd. Virtuvē viņai patīk, bet pati uzskata, ka nekāda lielā saimniece nav. «Vasaras un rudens velšu likšana burkās nav pienākums, bet atpūta, no kā gūstu prieku,» piebilst Inga.

Viņa stāsta, ka tas ir komandas darbs. Kopā ar vīru Valdi šovasar burkas vākojuši līdz trijiem naktī, savukārt bērni nolasījuši dārzā visus ķiršus un jāņogas. Inga priekšroku dod vienkāršām receptēm, lai pie plīts nav jāstāv divas dienas. Tomēr mēdz arī eksperimentēt, piemēram, ievārījumā tradicionālajām ogām pievieno persikus, apelsīnus un banānus.

Saimniece atminas, ka mammas laikā rabarberi bija pēdējie, ko izmantoja ievārījumā, jo tā skaitījās «nabagu zapte», bet tagad tā ir cieņā. Pati pirmo reizi pirms pieciem gadiem to vārījusi bez citiem augļiem. Izmēģināta kombinācija ar apelsīniem, bet par vislabāko atzīts rabarberu tandēms ar banāniem. Tas der, gatavojot arī ērkšķogu ievārījumu. Tad kārums nav tik sīvs un ir tumīgāks.

Stiprina veselību
Pēdējos gados daudz ogu, arī dārzeņu un sēņu saldē. Pērn ražīgākajā sēņu laikā, kad Iecavas novada Dzelzāmurā un Vecumnieku novada Taurkalnē varēja pielasīt pilnu bagāžnieku ar baravikām, meža veltes tika marinētas, sālītas un liktas zem sloga, kā arī saldētas. Šogad ģimene vien divreiz ēdusi sēņu mērci, bet, ja saglabāsies lietains laiks, būs bagātīga raža, spriež Inga. Pagājušajā gadā pēc sēņošanas, nākot ārā no meža, ģimene pamanījusi pilnu pīlādžu krūmu, no kura izvārīts ievārījums. Tas ir skābeni rūgts, bet tas vienmēr ļoti garšojis Ingas mammai, tāpēc izmantots kā labākais pildījums saldās rauga mīklas bumbiņās jeb pončikos.

No vasarā ievāktajām un sagatavotajām ogām Ingai pašai vislabāk garšo tās, kuras sablenderē ar cukuru un sasaldē. Vienīgi saldētava kļuvusi visam par mazu, secina saimniece.

Saldētās ogas, arī upeņu, aveņu, pīlādžu ievārījumi ziemā palīdz stiprināt veselību. Bērni ievārījumu labprāt pievieno putrām, saldummīļi ēd ar baltmaizi, Inga izmanto saldajās ruletēs un kūkās.

Eksotiskais un vietējais
Līdz šim tapuši arī dzelteno un sarkano saldo ķiršu kompoti, ērkšķ-ogu-banānu, rabarberu-banānu, ķiršu-zemeņu ievārījumi, jāņogu želeja, ko vizuāli pievilcīgāku dara nedaudz svaigu ogu pievienošana jāņogu sulai pirms cukura kausēšanas utt. Vēl tikai gaidāms ābolu, bumbieru un plūmju laiks. Mājiniekiem vislabāk garšo skābāki gardumi no rabarberiem vai brūkleņu-ābolu ievārījums.

Šogad ir bagātīgs ražas laiks. Pašiem pie mājas aug ķirši, bet omītes dārzā ir atrodams viss nepieciešamais, izņemot banānus, smej saimniece. Plūmju un ābeļu zari sniedzas līdz zemei, tāpēc jāizmanto iespēja, augļi jāgatavo ziemai. Pēc ilgiem gadiem būs jāpērk papildu burkas, secina Inga, piebilstot, ka katru ievārījumu pilda apmēram desmit burciņās. Mājās apēst to nevar, tāpēc ar lielāko prieku dod bērniem un dāvina svētkos apkārtējiem. Augstā gruntsūdens slāņa dēļ Ūbeļu ģimenes mājā pagraba nav, tāpēc sarūpētie gardumi tiek uzglabāti šķūnī. Aukstās ziemās burciņas tiek segtas ar segām vai nestas istabā, lai 20 grādu salā neaiziet postā.

Ingai patīk krāsaini ievārījumi, tāpēc, konservējot blāvās ogas, viņa cenšas pievienot kādu sārtu, arī marinējot gurķus, burkā nokļūst dzērvenes vai jāņogu ķekariņš. Garajos vakaros top ne tikai ievārījumi, bet arī gatavi saldie – ogām vai plūmju pusītēm var uzbērt virsū tējkaroti želatīna un pārliet ar cukura sīrupu. Tas sastingst, ja izvēlēts pareizs želatīns. Ziemā augļu želejas ņem no burkas ārā un var ēst ar putukrējumu. Zināšanas un pieredze konservēšanā aizgūta no paaudzes paaudzē. Vecmāmiņa un mamma to labi pratušas, tāpēc Ingai liekas pašsaprotami, ka ziemas krājumus veikalā nepērk, bet sarūpē vasarā. Inga to dara jau
30 gadus.

RECEPTES

Banānu-ērkšķogu ievārījums
Vienu kilogramu ērkšķogu notīra un nomazgā. Ielej katliņā ūdeni un vāra kopā ar ērkšķogām 20 minūtes. Vienu kilogramu banānu notīra, sagriež ripiņās un pievieno vārītajām ērkšķogām. Vāra vēl 20 minūtes. Pievieno vienu kilogramu ievārījuma cukura un visu vāra vēl desmit līdz 15 minūtes. Ik pa laikam apmaisa. Gatavu ievārījumu pilda izkarsētās puslitra burciņās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Aveņu-melleņu ievārījums
Liek katlā kilogramu aveņu, 500 gramus melleņu un kilogramu ievārījuma cukura. Nepārtraukti maisot, vāra piecas minūtes. Nosmeļ putas. Lej karstās, tīrās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Banānu-jāņogu ievārījums
Notīra un noskalo vienu litru jāņogu. Četrus lielus banānus nomizo un samīca putriņā. Ogas, banānus un 300 gramus cukura liek katlā un, nepārtraukti maisot, vāra uz mērenas uguns apmēram 15 minūtes. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsumā.

Pīlādžu-ābolu ievārījums
1,4 kilogramus pīlādžu pārlasa un nomazgā. 600 gramus ābolu nomizo un sagriež mazos gabaliņos.
Pīlādžus, ābolus, divus kilogramus cukura un divas trīs vaniļas pākstis liek katlā un vāra, laiku pa laikam noņemot putas. Ievārījums ir gatavs, kad ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi kā ananasi. Gatavo ievārījumu pilda burkās un aizvāko ar metāla vāciņiem.

Ābolu-aveņu čatnijs (pikantā mērce)
Vienu kilogramu skābu ābolu nomizo, izgriež serdi un sagriež gabaliņos. Puskilogramu sīpolu nomizo un sīki sakapā. 250 mililitrus ābolu etiķa un 300 gramus cukura uzvāra katlā kopā ar garšvielām – pustējkaroti sarkano piparu, vienu ēdamkaroti sasmalcināta ingvera un naža galu sasmalcinātu krustnagliņu. Pievieno ābolus un sīpolus, pārsedz ar vāku un vāra 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg. Pievieno puskilogramu aveņu un vāra vēl piecas minūtes. Gatavo čatniju sapilda tīrās, siltās burkās un cieši aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Aprikožu-melleņu ievārījums ar timiānu
400 gramiem aprikožu izņem kauliņus un sagriež mazos gabaliņos. Var izmantot žāvētas aprikozes, bet tās vispirms aptuveni 12 stundas jāizmērcē vai jāizvāra, vai jāiztvaicē. Pievieno 250 gramus ievārījuma cukura un uzvāra. Pieliek septiņus timiāna zariņus. Turpina vārīt trīs minūtes. Pievieno 100 gramus jeb apmēram 200 mililitrus melleņu un vāra vēl aptuveni minūti. Rūpīgi noputo. Pilda karstās, sterilizētās burciņās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

Fizāļu marmelāde
500 gramus fizāļu nomizo, noskalo un sagriež uz pusēm. Liek katliņā, pielej ūdeni un vienu ēdamkaroti svaigi spiestas citrona sulas. Uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra apmēram piecas minūtes. Pieber 400 gramus ievārījuma cukura un vāra vēl trīs minūtes. Lej karstās, sterilizētās burkās, aizvāko.

Cidoniju džems
Divus kilogramus cidoniju nomazgā, nomizo, pārgriež uz pusēm un izņem serdes. Sagriež nelielos gabaliņos. Dažas sēkliņas iesien marlītē kopā ar puskanēļa standziņu un divām krustnagliņām un pievieno augļiem.
Pielej 300 mililitrus ūdens un visu karsē, līdz sāk vārīties. Vāra apsegtā katlā uz zemas uguns pusotru stundu, līdz cidonijas kļuvušas mīkstas. Vārīšanās laikā cidoniju masa regulāri jāapmaisa, citādi biezenis piedegs.
Marli ar garšvielām izņem. Ar kartupeļu stampiņu saspiež cidonijas. Pievieno viena citrona sulu, 500 gramus želejas cukura un vēlreiz visu kopā uzvāra. Maisot turpina vārīt vēl piecas minūtes. Uzreiz pilda sterilizētās burkās. Burkas aizvāko un noliek uzglabāšanai piemērotā vēsā vietā.
Cidoniju džemu var izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Cidoniju džems labi garšo kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma var iegūt pusotru litru džema.

Upeņu-persiku ievārījums ar melno balzamu
Vienu kilogramu upeņu sablenderē, tikpat persiku nomizo, izņem kauliņus, sagriež rupjos kubiņos.
Sagatavotās upenes ber katlā, pievieno persikus, kilogramu ievārījuma cukura un visu samaisa. Uzvāra un uz ļoti lēnas liesmas vāra aptuveni 15 minūtes.
Beigās pievieno gabaliņos salauztus 100 gramus rūgtās šokolādes, iemaisa un ļauj tai izkust. Pielej 100 mililitrus balzama, samaisa un veikli pilda sterilās burciņās, uzreiz aizvākojot.