Līgo svētkos alkst pēc latviskuma

Baušķenieku Jāni Rotšteinu vietējie pazīst kā mūzikas skolotāju, diriģentu un kormeistaru, taču tikai tuvākie zina, ka Jānis ir prasmīgs pavārs.
Virtuvē patīk saimniekot visiem. Jānim ar sievu Vēsmu ir noruna, ka viens taisa ēst, otrs – novāc galdu. «Man nepatīk mazgāt traukus, tāpēc bieži piesakos gatavot,» smej Jānis.
Svētā jāņuguns
Kad «Bauskas Dzīve» viesojas pie Jāņa, viņš uzbūris ainu par Līgo svētkiem, kuros pie viņa pulcējas ģimene, radi un draugi. Viņam mugurā ir balts linu krekls, galvā ozollapu vainags, ko parasti kā dāvanu vārdadienā uzpin ģimenes draudzene Rita. «Jo lielāks, jo labāks. Lieliskākas dāvanas nav, jo var redzēt, ka tas gatavots ar sirdi,» uzskata Jānis. Pagalmā smaržo jāņuzāles un pozitīvu gaisotni rada tuvinieku klātbūtne.
Privātmājā Bauskā Jānis ar ģimeni dzīvo vien divus gadus. Pērn pagalmā nosvinēti pirmie Līgo svētki. Jānis atceras, ka bijis ļoti auksts, lai pasargātos no lietus, uzslieta telts un kastē izveidots neliels ugunskurs. Kārtīgu jāņuguni pilsētā nav atļauts kurt, sērīgi atklāj Jānis. Viņš uzskata, ka šajos svētkos vajadzētu ļaut apiet likumu, jo ugunskurs Jāņu naktī ir svēta lieta.
Rada noskaņu
Rotšteinu ģimenē Līgo svētki parasti sākas agri. Uzreiz pēc brokastīm visi salec mašīnās un dodas uz pļavām visā bijušajā Bauskas rajonā. Tiek vāktas vārpas, graudzāles, meijas, skaistas pļavu puķes, ko vēlāk pin vainagos un liek lielās vāzēs, lai rotātu pagalmu.
Meklējot jāņuzāles, ģimene pievērš uzmanību, kā līgot gatavojas citviet, kā rotā mājas un veido ugunskura vietu. Ģimene Līgo dienu ir spontāni pavadījusi Elejā, Tērvetē, Zaļeniekos. Tur iespējams paklausīties ielīgošanas koncertus. «Laikus radām svētku noskaņu,» atklāj stāsta varonis. Šogad 21. jūnijā Jānis ar kori «Kamarde» uzstāsies pirmssvētku koncertā Gailīšu pagasta atpūtas kompleksā «Miķelis». Koris sagatavojis Līgo dziesmas, Jāņa vadībā dziedātāji izpildīs lustīgas ziņģes. Ar koriem «Runda» un «Grenctāle», kuros baušķenieks strādā, šogad nav paredzēti ielīgošanas koncerti.
Negaršo alus
Jānis stāsta, ka ir beidzis Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolu kā vokālists, pēc tam apguvis mūzikas skolotāja un mūzikas terapeita profesiju Liepājas Universitātē. Ar mūziku viņam ir cieša saikne, tāpēc Līgo svētki nav iedomājami bez dziedāšanas. Tuviniekiem šī nodarbe arī iet pie sirds. Parasti skanīgo «Līgo, līgo!» papildina arī jestri deju soļi un rotaļas.
«Lai Līgo sanāk lielāka dancošana, daļu ēdiena sagatavojam jau iepriekšējā dienā,» atklāj Jānis. Viņš bieži mājās cep kūkas, tortes, plātsmaizes, rausīšus. «Mīklu taisām paši vai nopērkam jau gatavu veikalā,» piebilst baušķenieks. Jāņu sieru ģimene nesien, jo mājās netur lopiņus, kas dod pienu. «Kā slinkie latvieši, sieru nopērkam gatavu,» smej līgotājs. Jānis alu nedzer, jo viņam tas negaršo. Ciemiņi parasti svētkos ierodas ar savu alu, bet Jānis dzer kvasu. Svētku galdam tiek gatavoti dažādi salāti un uzkodas. Rasols un krabju nūjiņu salāti sen vairs nav ģimenē iecienīti.
Jānis stāsta, ka līgotāju vidū ir arī jaunā paaudze, tāpēc svinību programma iepriekš netiek plānota, viss notiek organiski un pēc izjūtām. Jāņa māte Maija līdz ar saulesgaismu vienmēr sagaida Jāņu rītu. Kad paaugsies divgadīgais dēls Valters un astoņgadīgais Endijs, bērniem piemeklēs tautiskāku tērpu svētku svinēšanai.
Diriģents atklāj: «Es parasti ģērbju balto linu kreklu, bet ir sajūta, ka vajag vilkt tautastērpu.» Viņš piebilst, ka Līgo svētkos sirds alkst pēc latviskuma. Ja sākas diskotēka, tad pasākumam zūdot jēga. Kādus Jāņus nākotnē viņš apsolās sagaidīt Brīvdabas muzejā, lai izjustu svētku tautisko raksturu.
Rotšteinu ģimenes ieteikumi Līgo galdam
Jāņu šašliks
Pie saimniekiem iegādājas cūkgaļu. Garšvielu veikalos atrod maisījumu «Dimā iesms» jēra gaļas marinēšanai. Divas dienas pirms Līgo gaļai pievieno timiānu, garšvielu maisījumus, pielej ūdeni un etiķi. Var arī eksperimentēt, pievienojot majonēzi.
Ja gaļu grib sagatavot sausajā marinādē, dienu pirms ēšanas tai pievieno garšvielu maisījumu un citronu sulu.
Salāti
Sagriež svaigus ledus salātus. Uz pannas apcep saulespuķu sēklas un atsevišķi – vistas fileju. Visu sajauc ar majonēzi.
Sagriež Ķīnas kāpostu, tomātus un gurķus. Piejauc klāt konservētu kukurūzu, sagrieztu žāvētu vistu un konservētas ananasu šķēlītes. Samaisa ar majonēzi.
Uzkodas
No rīvētiem kartupeļiem sacep mazas, karotes lieluma, kartupeļu pankūkas. Sajauc kopā «Fetas» sieru ar zaļumiem. To klāj uz mazajām pankūciņām. Pa virsu uztin svaigu plānā kārtā sagrieztu lasi.
Maizi «Ķieģelītis» apgrauzdē uz pannas. Smalki sagriež sīpolus, skābus ābolus un siļķi. Visu sajauc ar majonēzi un smērē uz apcepta grauzdiņa. Uzkodu grezno ar citrona šķēlīti. Pieprasīta uzkoda to vidū, kam garšo zivis.
Marinētas raudas, vimbas un līdakas savā sulā. Zivis, ko var nomakšķerēt vietējās ūdenstilpēs, sasāla, sagriež un pilda burkās. Klāt pievieno lauru lapu, četrus melnos piparus un eļļu. Burkas karsē uz lēnas uguns aptuveni divas stundas. Kad tās atdziest, ņem ārā. Pasniedz ar sīpoliem.
Aukstās karbonādes marinādē. Iepriekšējā dienā sacep vistas fileju. Sagatavo marinādi no ūdens, etiķa, sāls, cukura, lauru lapām, melnajiem pipariem un krustnagliņām. Marinādi uzvāra, pēc tam to pārlej pāri sagrieztiem sīpoliem un karbonādei. Nākamajā dienā pasniedz aukstu.
Saldais
Rabarberu plātsmaize. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. 180 gramus mīksta sviesta saplucina gabaliņos, tam pievieno pusglāzi skābā krējuma un vienu tējkaroti cepamā pulvera Visu sajauc viendabīgā masā. Pievieno divarpus līdz trīs glāzes miltu un kārtīgi izmaisa. Sākumā mīklu maisa ar karoti, pēc miltu pievienošanas – ar rokām. Ja nepieciešams, miltus pieber vairāk, jo masa ir jāsaveļ bumbā.
Mīklu izveltnē uz cepampapīra. Maliņām jābūt uzlocītām uz augšu. Nomizo 450 gramus jeb 12 kātus rabarberu, sagriež gabalos un izkārto vienmērīgi pa visu mīklu.
Krēmam sajauc vienu glāzi skābā krējuma ar vienu olu, pieber vienu nepilnu glāzi cukura, kārtīgi izmaisa un masai pievieno divas ēdamkarotes miltu. Kārtīgi samaisīto masu vienmērīgi pārlej pāri rabarberiem. Kūku cep 50 minūtes. Kad gatava, atdzesē un sagriež.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»