Jaunieši izzina «Garšīgos likumus»

Garšīgi produkti ne vienmēr ir veselīgi. Šo pretrunu savā pētījumā interesentiem ceturtdien, 11. jūnijā, prezentēja Saulaines profesionālās vidusskolas audzēkņi.
Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojs Latvijā šogad sācis projektu «Garšīgie likumi». Tā mērķis ir informēt par EP lēmumiem pārtikas drošības un patērētāju tiesību jomā.
Informē patērētājus
Iesaistoties šajā projektā, audzēkņi Rundāles novada Saulainē pētīja ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) iespējamību pārtikas produktos.
EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Jolanta Bogustova pauda gandarījumu par saulainiešu aktivitāti. Stāstot par EP darbu, J. Bogustova uzsvēra paveikto likumdošanā, kas aizsargā patērētājus no ĢMO kaitīgās ietekmes. Viņa uzskaitīja daudzās aktivitātes patērētāju aizsardzībā un informēšanā.
Pretēji EP pārstāves optimismam, Saulaines audzēkņi bija sagatavojuši izvērstas prezentācijas, kurās apkopotā informācija liecināja, ka tirgotavās pieejams ļoti plašs produktu klāsts, kuros ir daudz organismam kaitīgu vielu, tostarp arī iespējama ĢMO klātbūtne.
Plaukti ir pilni
Viesmīlības pakalpojumu specialitātes 3. kursa studentes Laura Beļūne un Santa Gorijavčeva bija cītīgi izskatījušas plauktus lielveikalā. Jaunietes atzina, ka tirgotavā ir ne mazums produktu, īpaši lēto, par kuru piedevu drošību un nekaitīgumu veselībai nav garantijas. Tās atrodamas margarīnā, augu eļļās, konservētajā kukurūzā. Soja, kuras audzēšanā, iespējams, izmantoti ĢMO, atrodama saldējumā, šokolādē, desās.
Piebilstot meitenēm, projekta vadītāja skolotāja Ināra Pluce aicināja mazāk izmantot pusfabrikātus ēdiena gatavošanā, nepažēlot pāris minūtes un veikalā cītīgi papētīt informāciju uz iepakojuma: «ĢMO klātbūtne ir iespējama ļoti daudzos produktos. Tomēr no tiem var izvairīties. To arī vajag darīt.»
Pasniedzēja piebilda, ka rūpīgi jāpēta ne tikai ārvalstu, bet arī pašmāju ražotāju produkcija. Kukurūza, soja atrodama daudzos margarīnu veidos, eļļās. Pircēju iecienītajos «zivju pirkstiņos» zivju tikpat kā nav. Tajos samalti subprodukti, kuriem pievienoti sojas izstrādājumi. Lai arī Latvijā noteikts ĢMO audzēšanas aizliegums, ievest šādi «uzlabotus» produktus drīkst.
Dažādi ēdieni
«Līdztekus ĢMO kaitīgajai ietekmei lielu, pat neatgriezenisku kaitējumu veselībai var nodarīt dažādi saldinātāji. Ja jaunietim rūp sava veselība un nākotne, no tiem ir jāspēj izvairīties,» ieteica pasniedzēja. Viņai pievienojās studente Krista Tjuha. Kopā ar Antu Krūzi veiktajā pētījumā meitenes atklājušas, ka informācija par ĢMO neesamību produktā vēl nav garants, ka tas ir veselīgs un uzturā ieteicams.
Degustācijai studenti bija sagatavojuši dažādus ēdienus: pankūkas, krabju un siera groziņus, tiramisu, rupjmaizes kārtojumu, picu. Daļā no tiem bija izmantoti ĢMO, citi bija tīri no kaitīgām piedevām. Pēc garšas kaitīgo vielu klātbūtni reti kad var noteikt. Dažreiz «uzlabotie» produkti ir pat garšīgāki. Students Daniels Lavrinovičs «Bauskas Dzīvei» atzina, ka iesaistīšanās šajā projektā bijusi interesanta. Līdztekus jau agrāk dzirdētajai informācijai uzzināts daudz kas jauns.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»