BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pārdomas pēc publiskās apspriešanas sanāksmes

Ērika Pulkstene

2015. gada 27. marts 06:41

2301
Pārdomas pēc publiskās apspriešanas sanāksmes

Bauskas novada administratīvās ēkas zālē 19. martā notika publiskās apspriešanas sanāksme par administratīvā korpusa-sporta spēļu halles rekonstrukciju Pilskalna ielā 26 Bauskā. Manuprāt, publiskās apspriešanas sanāksmēm jānotiek tad, kad objekta būvniecība ir plānošanas stadijā, nevis tad, kad lēmums jau ir pieņemts un top dokumentācija būvdarbu iepirkuma izsludināšanai, tāpēc arī uzskatu, ka ziņa par šo pasākumu gan Latvijas Radio, gan Latvijas Televīzijā bija nepatiesa.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 331 «Paredzētās būves publiskās apspriešanas kārtība» publiskās apspriešanas mērķis ir saskaņot sabiedrības un būvniecības ieceres ierosinātāja intereses, nodrošinot pašvaldības lē­mumu atklātumu saistībā ar teritorijas attīstību, kā arī iespēju sabiedrībai pie­dalīties lēmumu pieņemšanā.

Lai kopienas iedzīvotāji piedalītos kādu lēmumu pieņemšanā un savu viedokļu izteikšanā, ir jābūt informācijai par topošās būves vietu, apjomu un finansēšanas avotiem. Šajā gadījumā novada iedzīvotājiem savlaikus bija jābūt informētiem par to, ka Bauskas pilsētā tiks celtas divas sporta būves par kopējo summu 9 miljoni eiro. Turklāt šo objektu apgūšanai līdzekļus plānots iegūt, ņemot aizņēmumu Valsts kasē. Tas nozīmē, ka 9 miljonu kredīts būs jāatdod 30 gadu laikā no novada iedzīvotāju nodokļos samaksātās naudas.

Latvijā neviena tāda apjoma sporta būve nav uzcelta par nodokļu maksātāju naudu. Piemēram, Madonas sporta centra un Ludzas pilsētas sporta halles būvniecībai izmantotas arī valsts budžeta mērķa dotācijas, Valgundes sporta halles būvniecībai līdzekļi piesaistīti projektu konkursā «Zema enerģijas patēriņa ēkas», kas ir klimata pārmaiņu finanšu instruments.

Es uzskatu, ka informācija par administratīvā korpusa-sporta spēļu halles rekonstrukciju gan reģionālajā, gan centrālajā presē parādījās tad, kad lēmums par šī objekta būvniecību jau bija pieņemts. Tāpēc nav ne mazāko šaubu, ka pasākums «Publiskās apspriešanas sanāksme par administratīvā korpusa-sporta spēļu halles rekonstrukciju Pilskalna ielā 26 Bauskā» bija formāls un iedzīvotāju intereses un viedokli klaji ignorējošs.

Mēs esam spriest un lemt spējīgi novada iedzīvotāji, nevis pelēka ļaužu masa, kurai var uzspiest jebkuru «pareizo» viedokli. Savukārt iedzīvotājiem ir jāpadomā par to, kāpēc tik svarīgus lēmumus pašvaldība var atļauties pieņemt, publisko apspriešanas sanāksmi sarīkojot tad, kad «vilciens jau ir aizgājis»...