BauskasDzive.lv ARHĪVS

Izcilākais tumšais alus top Bauskā

Vilnis Auzāns

2010. gada 30. aprīlis 18:00

2135
Izcilākais tumšais alus top Bauskā

Latvijas alus darītavu produkcijas degustācijā divas izcilības balvas saņēma SIA «Bauskas alus» izstrādājumi. Degustācija risinājās Bauskā 29. aprīlī. SIA «Bauskas alus» ražošanas direktors Mārtiņš Zirnis informē - kategorijā «tumšais alus» izcilu vērtējumu ieguva «Bauskas tumšais speciālais alus» un «Bauskas tumšais Premium alus». Vēl eksperti šajā kategorijā par izcilu atzina «Aldara» alu «Porteris». Savukārt gaišo alu grupā visi degustācijai piedāvātie dzērieni saņēma vērtējumu «ļoti labi». «Bauskas Dzīve» degustāciju starplaikā aprunājās ar ekspertiem. Valdis Čunka no uzņēmuma «Aldaris» nosauca trīs raksturlielumus, kas palīdz noteikt alus kvalitāti. Tas ir dzidrums, putas un pirmās garšas izjūtas, paņemot dzērienu mutē. Nils Johansons no «Piebalgas alus» piebilst, ka eksperti vērtē arī, kā alus garšas īpatnības atbilst dotajam raksturojumam. Savukārt vecmeistars no Bauskas Kārlis Zālītis savos komentāros ir pavisam lakonisks: «Es paņemu vienu malku un uzreiz jūtu, garšo man tas alus vai ne. To jušanu ar vārdiem nevar izskaidrot.» Meistars vienīgi piebilst, ka svarīgi, lai alus būtu atbilstīgas temperatūras, jo silts alus dzeršanai neder. SIA «Bauskas alus» valdes loceklis Vladimirs Barskovs atzīst, ka tā bijusi viņa iniciatīva rosināt Latvijas Alus darītāju savienību rīkot alus degustāciju tieši Bauskā: «Mums ir interesanti satikt kolēģus, esam priecīgi viņus uzņemt. Arī pašiem uzņēmuma darbiniekiem gatavošanās šim pasākumam liek nedaudz sapurināties, sakopt un sakārtot visu.» Vadītājs izsaka vēlmi, ka alus degustācija Bauskā varētu kļūt par tradīciju. Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš «Bauskas Dzīvei» atzīst, ka šāda vērienīga degustācija rīkota pēc pāris gadu pārtraukuma. «Latvijas alus darītavām tā ir iespēja pirms aktīvās alus sezonas sākuma palepoties ar savu produkciju, novērtēt kolēģu veikumu,» tā P. Liniņš. Degustācijā Bauskā tika izvērtēta Latvijas deviņu alus darītavu produkcija. Eksperti atsevišķi vērtēja gaišo, tumšo un mucu alu. Vērtējums izteikts trijās kategorijās: labi, ļoti labi, izcili. Eksperti bija visu triju alus darītavu pārstāvji. Degustāciju vadīja ilggadējā alus tehnoloģe Astrīda Ruško, komisijas priekšsēdētājs bija Kārlis Zālītis.