BauskasDzive.lv ARHĪVS

Aicina balsot par gada monētu

Uldis Varnevičs

2015. gada 9. marts 13:15

60
Aicina balsot par gada monētu

«Latvijas Banka» līdz 24. martam rīko ikgadējo aptauju «Latvijas gada monēta», aicinot ikvienu izteikt savu viedokli, kura no iepriekšējā gadā izdotajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša, portālu informē «Latvijas Bankas» preses sekretārs Jānis Silakalns.


2014. gads Latvijas monētu mākslā bija pirmais ar eiro. Ir terminoloģisks jauninājums – dārgmetālos kaltās mākslinieciskās monētas vienkāršības labad saucam par kolekcijas monētām. Savukārt monētu tematiskās ievirzes un skaita ziņā programma saglabā iepriekšējo gadu tradīciju – atkal izlaistas sešas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem.

Pagājušajā gadā klajā laistas monētas «Ainažu jūrskola», «Baltā grāmata», «Baltijas ceļš», «Vecais Stenders», «Gadskārtu monēta» un «Kurzemes baroks». Savu izvēli var izdarīt «Latvijas Bankas» interneta vietnē bank.lv un draugiem.lv/latvijasbanka vai aizpildot anketas «Latvijas Bankas» ēkās, grāmatnīcās, muzejos un citās vietās, kas piedalās balsošanas procesā. «Latvijas Banka» nodrošina iespēju piedalīties aptaujā ar viedtālruņu palīdzību – informācijas materiāliem pievienoti QR kodi, kas ar mobilās ierīces starpniecību ļaus nokļūt balsošanas lapā.

Aptaujas rezultāti tiks paziņoti noslēguma pasākumā 28. aprīlī un divu dienu laikā publicēti «Latvijas Bankas» interneta vietnē www.bank.lv. Noslēguma pasākumā notiks izloze starp balsošanas dalībniekiem – balvās 30 kolekcijas monētas, kas izlaistas 2014. gadā.

Par 2013. gada monētu tika atzīta «Šūpuļa monēta», kuras grafisko dizainu veidoja Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. «Latvijas Banka» kopš 1995. gada ir izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un sešas eiro kolekcijas monētas. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku.

Latvijas monētas ir augstu novērtētas pasaulē – saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt «Latvijas monēta» 2010. gadā kļuva par Pasaules gada monētu. Nesen saņemta vēl viena nozīmīga atzinība – «Latvijas Bankas» 2013. gadā izlaistā komponistam Rihardam Vāgneram veltītā kolekcijas monēta atzīta par gada labāko sudraba monētu pasaulē.