BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vietējiem produktiem īpaša garša

Antra Ērgle

2015. gada 4. marts 00:00

1092
Vietējiem produktiem īpaša garša

Bauskas sieviešu kluba «Apvārsnis» dalībnieces februāra beigās vienu dienu veltīja jaunas, taču vietējo klientu vidū jau populāras konditorejas apmeklējumam Īslīces pagasta Bērzkalnos.

Apciemot ģimenes vadīto veikalu ar ceptuvi aktīvās novada dāmas mudinājis viens no tās pastāvīgajiem klientiem, «Bauskas Dzīvei» atklāja biedrības vadītāja Raimonda Ribikauska.

Izmanto iespēju
Veikals, kas pievienojies tīklam «Lats», Bērzkalnos strādā astoņus gadus, stāsta saimniece Magdalīna Mahļineca. Tikpat ilgi te strādā pārdevējas Jolanta Rimševica no Gailīšu pagasta un Danuta Morozova no Īslīces. Kopš pagājušā gada augusta atvērta konditoreja, lai paplašinātu mazā uzņēmuma piedāvājumu un iespējas.

«Mans dēls Vitālijs pabeidza Rīgas Tehnisko universitāti, taču savā specialitātē nestrādā,» atklāj Magdalīna, «ievērojām, ka veikalā iecienīti pīrādziņi, picas, ko vedām no citām ceptuvēm. Iedomājāmies – kāpēc paši nevarētu tādas gatavot, un nolēmām atvērt konditoreju. Tagad dēls uzņēmies tās produktu pārdošanu.»

Iespēju izaugsmei deva arī brīvās telpas līdzās veikalam, kas ceptuves vajadzībām bija jāaprīko ar visām higiēnas iekārtām un jāizpilda atbildīgo dienestu prasības.

Nacionālais kolorīts
Tagad ražošana uzņēmusi apgriezienus, ceptuvei ir klienti ne tikai no tuvējiem pagastiem, bet arī no Bauskas un Rundāles novada, stāsta pārdevējas. Bauzes tirgū ir stends ar zīmolu «Mīklas paradīze», ar to var pazīt Bērzkalnu cepēju gardumus.

Ceptuvē rosās konditores Lidija Nikiforjana un Ivita Konjuševska. Gan viņas, gan tirgotājas ir apmierinātas ar darbavietu un vadītājiem. Pašām cepējām esot grūti nosaukt vienu gardāko cepumu, bet Jolanta teic – labākā ir meduskūka. Danutai vislabāk garšo klasiskā «Vecrīga».

Saimniece Magdalīna uzsver, ka ir ukrainiete, tāpēc konditorejas klāstā ir nacionālu recepšu paraugi. Ir klienti, kas šos cepumus īpaši iecienījuši. Bērzkalnos cep arī pēdējā laikā populāros sāļos kliņģerus.

Pievelk ar «odziņu»
Bērzkalnu veikalam līdzīgu biznesa modeli vairākus gadus piekopj veikalā «Argo» Jauncodē. Te līdz ar ierasto produktu klāstu ne tikai cep sāļus un saldus pīrāgus, plātsmaizes, kliņģerus, bulciņas, bet arī gatavo sātīgus salātus. Te ir iecienīta kafejnīca, un gana plašā autostāvvieta bieži ir pilna, stāsta veikala pastāvīgie klienti. Pircēji uzslavē veikala kolektīvu par plašo produktu izvēli un «draudzīgām» cenām, kā arī ātru apkalpošanu, īpaši svētku dienās, kad «Argo» apmeklē gan vietējie klienti, gan atbraucēji.

Kā vērtē uzņēmējdarbības konsultante R. Ribikauska, vietējie veikali ar ceptuvēm un nelielām ēdinātavām var piesaistīt tuvējās apkārtnes klientus ar oriģinālu garšu un vienmēr pieejamu, individuālu apkalpošanu: «Lai tirgu paplašinātu, noder pašu receptes. Labi strādā mutvārdu reklāma – apmierināti klienti parasti par labo kafejnīcu vai ceptuvi, cienājot ar gardumiem, pastāstīs draugiem un paziņām.»