BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pankūkas garšo bērniem un Šekspīram

Zane Gorškova

2015. gada 27. februāris 00:00

578
Pankūkas garšo bērniem un Šekspīram

Ļoti agri iestājies meteoroloģiskais pavasaris. Ļaudis sākuši kļavu sulu tecināt, un sniega tikpat kā nav. Ziema atkāpjas, un tas jānosvin.

Nevadās pēc grāmatas
Meteņi ir pavasara gaidīšanas svētki, līvu apdzīvotajos novados un Rīgā tos vēsturiski sauc par Vastlāvjiem. Citviet tos dēvē citādāk. Kaimiņi lietuvieši svin Užgavēni, savukārt slāvu tautas – Masļeņicu. Citur Eiropā un Amerikā pavasara gaidīšanas svētki sakrīt ar karnevālu laiku un tiek dēvēti par «trekno otrdienu» vai «pankūku dienu». Šomēnes daudzviet īpaši cildina un ēd pankūkas, jo tās simbolizē sauli, un turklāt 17. februārī atzīmēta Starptautiskā pankūku diena. Pati pirmā pankūku recepte ir atrasta angļu pavārgrāmatā ap 16. gadsimtu. Angļu dramaturgam  Viljamam Šekspīram ļoti garšojušas pankūkas, un viņš tās bieži pieminējis savās lugās.

Tradīcijas, kā sveikt pavasara iestāšanos, ir dažādas, bet mūsdienās cilvēki aizguvuši vien to, kas dvēselei tuvs, nevadoties stingri «pēc grāmatas». Mūspuses novados dažādi svinēti gan Meteņi, gan Masļeņica, piemēram, Rundāles novada Bērsteles skolas saime šonedēļ svinēja Meteņus, bet izdarībās iekļāva arī Masļeņicas ieražas.

Vieno audzēkņus
Skolas vadītāja Gunta Šurna stāsta, ka šos svētkus atzīmēt sākuši pirms kādiem desmit gadiem. Reiz Bērstelē viesojušies krievu valodas skolotāju metodiskās apvienības dalībnieki, un tad pavasaris sagaidīts, kārtīgi ievērojot Masļeņicas tradīcijas. «Mums iepatikās, tāpēc nolēmām ko līdzīgu atkārtot citus gadus,» atklāj G. Šurna. Turklāt Viesturu pagasta Bērsteles ciemā dzīvo daudz krievvalodīgo ģimeņu ar bērniem, kuriem Masļeņicas tradīcijas ir ļoti tuvas.

Šoreiz bērni ar pedagoģēm Meteņiem sāka gatavoties drīz pēc Ziemassvētkiem, jo bija zināms, ka ciemos brauks mazās atvases no Svitenes bērnudārza. Viņi apguva dziesmas un rotaļas, piecgadīgie un sešgadīgie bērni mācījās tautasdziesmas. Sagaidot viesus, telpas bija rotātas ar puzuriem, bērni bija tērpušies maskās. Audzinātāja Vija uzskata, ka tradīcijas jācildina un vislabākais veids, kā vienot audzēkņus, ir dažādu tautu ieražu godināšana. Abu skoliņu bērni piedalījās sporta sacensībās, salmu lelles vietā dedzināja «stiķu un niķu» maisu, kuru bērni bija sapildījuši ar savām blēņām. Kā atzīst svētku jaunākie dalībnieki, vislabākā pasākuma daļa ir pankūku ēšana, jo tā piederas pie Masļeņicas tradīcijām.

Saldas un sāļas piedevas
Par gaisīgām, sauli simbolizējošām rauga pankūkām bija parūpējusies skolas pavāre Zoja Pūne. Viņa stāsta, ka citkārt labos laikapstākļos pankūkas top ārā lielās pannās uz ugunskura, bet šogad izmantota virtuve.

Ēst gatavošanā viņai ir liela pieredze, tāpēc divu stundu laikā viena pati spēj izcept tik daudz gardumu, ka visa skola staigā ar pilniem vēderiem. Pirmās praktiskās iemaņas Zoja apguvusi 16 gadu vecumā. Strādājusi Rīgā, Daugavpilī, Bauskas pilskalna restorānā, bet Bērsteles skolas virtuvē aizvadījusi jau 26 gadus. Viņa atklāj, ka audzēkņus bieži lutina, tāpēc pankūkas nav tikai svētku ēdiens. Lai rauga pankūkas būtu gardākas, bērni no mājām bija atnesuši savus iemīļotos ievārījumus. Pacentusies bija arī pavārīte, dienu pirms svētkiem izvārīdama svaigu ābolu zapti.

Ne tikai svētdienu rīti, bet viss februāris lielai daļai iedzīvotāju, tāpat kā mazajiem bērniem, asociējas ar pankūku ēšanu. Lai tās neapniktu, jāeksperimentē ar piedevām – gan saldām, gan sāļām.

PANKŪKU PASNIEGŠANAS VARIĀCIJAS

Pankūkas ar aromātiskiem āboliem brūnajā cukurā
Āboli, uzglabāti vēsos lauku pagrabos un pareizos apstākļos, ir pieejami arī pēdējos ziemas mēnešos. Tajos joprojām ir daudz vitamīnu un vērtīgu uzturvielu. Nomizo dažus saldskābus ābolus, sagriež tos gabaliņos un sautē, pievienojot pāris karošu brūnā cukura un garšvielas pēc izvēles – kanēli, kardamonu, krustnagliņas. Šo spēcīgo garšu vietā var izmantot arī vaniļas pāksti, jo tās garša ir neitrālāka un patīk teju ikvienam neatkarīgi no vecuma. Augļus sautē, kamēr ābola gabaliņi kļuvuši mīksti un sulīgi. Pasniedz kopā ar savām mīļākajām pankūkām.

Pankūkas ar vaniļas saldējumu un šokolādes mērci
Ātrais mērces gatavošanas variants: labas kvalitātes kakao sajauc kopā ar cukuru un karsē, nepārtraukti maisot. Vaniļas saldējums labi kontrastēs ar karstajām pankūkām un kopā ar šokolādes rūgtumu veidos lielisku garšas buķeti.

Pankūkas ar medu un riekstiem
Ņem mīļākos riekstus un apgrauzdē tos uz pannas vai cepeškrāsnī, lai padarītu intensīvāku riekstu aromātu. Sakapā riekstus mazākos gabaliņos un atbrīvo tos no miziņām. Pankūkas pārlej ar karoti smaržīga Latvijas ziedu medus un pārber ar riekstiem. Vegāni medus vietā var lietot kļavu, agaves vai rīsu sīrupu.

Pankūkas ar ceptiem banāniem un putukrējumu
Banānus sagriež ripiņās, pārber ar cukuru un cep uz pannas izkausētā sviestā, kamēr tie kļūst mīksti un zeltaini brūni. Pasniedz kopā ar pankūkām un karoti svaigi uzputota saldā krējuma vai plombīra saldējuma.

Pankūku sainīši ar žāvētu lasi un zaļumu krēmsieru
Jau gatavas, bet vēl siltas plānās pankūkas vidiņā liek karoti krēmsiera un laša šķēli. Maliņas ceļ uz augšu, veidojot mazu sainīti, ko sasien ar sīpolloku. Laša un krēmsiera kombināciju var izmantot, arī pagatavojot mazas kanapē veida uzkodas. Izcep mazas pankūciņas dažu centimetru diametrā, to vidū liek lasi, pa virsu tam kopā ar saldo krējumu uzputotu krēmsieru un dekorē ar sarkanajiem vai melnajiem ikriem.

Pildītas pankūkas ar ķirbi un kūpinātu gaļu
Plānās pankūkas pilda ar krāsnī cepta ķirbja gabaliņiem un uz pannas apceptu kūpinātu cauraudzīti. Ķirbja saldenums labi sader ar gaļas dūmu garšu. Kad pildījums ievīstīts pankūkās, tās liek uz desmit minūtēm cepeškrāsnī. Pasniedz ar garšaugu mērci, ko pagatavo, sablenderējot kopā pētersīļus, labas kvalitātes olīveļļu un ķiploku.

Pildītas ar šķiņķi un sieru
Plānās pankūkas pilda ar šķiņķa gabaliņiem, pārberot ar rīvētu sieru. Garšu var papildināt ar tomāta šķēlīti vai kādu citu zaļumu pēc izvēles. Pankūku sarullē un cep krāsnī, kamēr siers izkusis un pankūkas kļuvušas zeltainas. Pasniedz karstas kopā ar karoti skābā krējuma vai garšaugu mērci.

Ar gailenēm un karamelizētiem sīpoliem
Pagājušais gads bija bagāts sēņu gads, un joprojām daudzās saldētavās savu kārtu gaida gaileņu krājumi. Tradicionālās sēņu mērces vietā sviestā ceptas atlaidinātas gailenes var izmantot arī pankūku pildīšanai. Uz pannas eļļā apcep Šalotes sīpolu, pievieno nedaudz diļļu un noslēgumā – sagatavotās gailenes. Pirms pasniegšanas var pārbērt ar paša diedzētiem sīpollokiem vai vitamīnu pilniem dīgstiem.
AVOTS: a/s «Dobeles dzirnavnieks» sadarbībā ar kulinārijas entuziasti Lindu Tellgrenu.