BauskasDzive.lv ARHĪVS

Jaunieši pēta un analizē pārtikas produktus

Aina Ušča

2010. gada 18. maijs 15:08

1356
Jaunieši pēta un analizē pārtikas produktus

Kokakola, košļājamā gumija un čipsi ir nevis mūsdienīgu pusaudžu identitātes atribūti, bet veselībai diezgan kaitīgi produkti. To uzzinot, Bauskas 2. vidusskolas 4. klašu audzēkņu sejas pauda neaprakstāmu izbrīnu.Bērni 17. maijā klausījās 12. klašu jauniešu sagatavotās prezentācijas par ķīmijas stundās iegūto prasmju izmantošanu sadzīvē.  Skolotājas Anitas Zibolas audzēkņi jau otro reizi īsteno pētniecisku projektu, organiskās ķīmijas zināšanas pielietojot praksē. Skolēni izvēlas pārtikas produktus, kosmētikas un citas ikdienā visbiežāk izmantojamas preces, analizē to sastāvu un nosaka, vai tas pieder veselīgu vai, gluži pretēji, organismam nevēlamu produktu grupai.  Šajā semestrī pētījumos piedalījās triju 12. klašu audzēkņi, kuri strādāja grupās. Temati bija daudzveidīgi. Jaunieši analizēja kokakolu, čipsus, enerģijas dzērienus, sieriņu «Kārums», vairākus piena produktus, Šveicē ražotu piena šokolādi, batoniņu «Snikers» un citus bērnu iecienītus našķus.  Auditorijas uzmanību visvairāk saistīja Justīnes Jesikenas prezentācija par kartupeļu čipsiem un enerģijas dzērieniem. Pētījumā gūtās atziņas viņa izklāstīja bērniem viegli saprotamā valodā, izvairoties no sarežģītiem ķīmisku vielu nosaukumiem. «Vienīgais padoms, ko varu jums sniegt, ir nelietot enerģijas dzērienus un, cik vien iespējams, ierobežot čipsu ēšanu. Es pati jau to daru. Apzināta atteikšanās no našķiem man nesagādā grūtības, jo zinu, ka gribu saglabāt labu veselību,» sacīja Justīne.Arī ķīmijas skolotāja Anita Zibola augstu vērtē audzēknes prasmi uzrunāt jaunāko klašu bērnus. Pedagoģe piemetina, ka šo spēju Justīne ir attīstījusi, mērķtiecīgi strādājot. Anitai Zibolai ir liels gandarījums par 12. klašu skolēnu aizrautību un iniciatīvu pētījumu veikšanā.  Vairāk par šo tēmu lasiet trešdienas, 19. maija, laikrakstā «Bauskas Dzīve».