BauskasDzive.lv ARHĪVS

Policija brīdina par viltotu eiro izplatīšanu lauku reģionu mazajos veikaliņos

LETA

2014. gada 4. decembris 16:27

151
Policija brīdina par viltotu eiro izplatīšanu lauku reģionu mazajos veikaliņos

Pēdējā laikā viltotu eiro izplatītāji arvien biežāk cenšas realizēt viltojumus lauku reģionu mazajos veikaliņos, novērojusi Valsts policija (VP).

Latvijā viltoto eiro apmēri šogad ir pieauguši, bet tas ir likumsakarīgi, jo iepriekš Latvijā nebija iespējams norēķināties ar eiro, skaidro policijā. Šogad desmit mēnešos VP ir konstatējusi 747 viltotas eiro banknotes un 273 monētas ar kopējo nominālvērtību 41 824 eiro.

Visizplatītākās ir 50 eiro banknotes - policija desmit mēnešos konstatējusi 399 viltojumus ar šādu nominālvērtību, tāpat plaši izplatītas ir 20 eiro banknotes, taču 100 eiro banknotes bijušas vien 96.

Jau tagad redzams, ka, tuvojoties gada beigām, viltojumu skaits pieaug, turklāt ir parādījusies jauna tendence - blēži arvien biežāk viltoto naudu cenšas realizēt mazajos veikaliņos, it sevišķi lauku reģionos, jo mazajos veikaliņos bieži nav iekārtas, ar ko pārbaudīt banknošu autentiskumu, skaidro policijā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, policija aicina mazos tirgotājus būt īpaši vērīgiem. Ja gada sākumā bija vairāki gadījumi, kad viltojumi bija ļoti nekvalitatīvi, tad šobrīd lielākoties tos ar neapbruņotu aci ir grūti atšķirt no īstām banknotēm.

Sagaidāms, ka nākamgad viltojumu izplatība varētu pieaugt vēl vairāk, jo eirozonai pievienosies arī Lietuva, līdz ar to Latvija robežosies ar divām valstīm, kurās oficiālā valūta būs eiro. Jau septembrī VP Zemgales reģiona darbinieki Jelgavā aizturēja kādu 26 gadus vecu Lietuvas iedzīvotāju, kurš veikalā mēģināja norēķināties ar viltotu 50 eiro banknoti.