BauskasDzive.lv ARHĪVS

Aptaukošanās – mūsdienu problēma

Zane Gorškova

2014. gada 29. oktobris 00:00

1238
Aptaukošanās – mūsdienu problēma

Jaunieši no Bauskas Valsts ģimnāzijas, pilsētas pamatskolas un 2. vidusskolas, kā arī Īslīces vidusskolas 23. oktobrī tikās pirmajā «Jauniešu veselības akadēmijā».

Skolēni apņēmušies aizvadīt septiņu nedēļu informatīvi izglītojošu un radošu lekciju ciklu par cilvēka fizisko un garīgo veselību. Pirmajā nodarbībā par sabalansētu ēšanu stāstīja uztura speciāliste Liene Sondore.

Noder brīvpusdienas
Bauskas pilsētas pamatskolas 9. klases skolēni Artūrs Krūmiņš un Elīna Pole ar interesi klausījās profesionāles vēstījumā, uzdeva jautājumus un vēlāk atzina, ka ir pārsteigti par «Veselības akadēmijas» pārliecinošo startu.

Artūram ir īpaša interese par veselīgu dzīvesveidu, ieteikumus par sabalansētu uzturu viņš smeļas grāmatās un internetā. «Es vērtēju, ko ēdu, bet redzu, ka mani vienaudži nereti «grēko»,» atklāj jaunietis. Viņa klasesbiedrene Elīna uzskata, ka internetā atrodami apšaubāmi ieteikumi, turklāt informācijas pārbagātības dēļ jaunieši nespēj sameklēt noderīgus padomus un krīt kārdinājumā ar neveselīgu pārtiku.

«Jābūt ļoti lielam gribasspēkam, lai paietu garām neskaitāmajiem saldumu plauktiem, čipsiem un citiem nevēlamiem produktiem. Ar tiem veikali ir pārpildīti,» atzīst Elīna. Viņa stāsta, ka sliktus ēšanas paradumus popularizē klasesbiedri, kuri skolā našķojas.

Tomēr jauniete novērojusi, ka situāciju var uzlabot. Viņa uzteic skolu par brīvpusdienām, jo iepriekš, kad jaunieši par ēdienu maksāja paši, nereti priekšroka bija neveselīgam ēdienam. «Pusdienās iet visi, un starpbrīžos veidojas garas rindas. Turklāt šogad skolā darbojas jauns ēdināšanas uzņēmums un pusdienas ir kļuvušas garšīgākas,» piebilst Elīna.

Mērlente par mazu
Uztura speciāliste L. Sondore stāsta, ka viens no viņas darba instrumentiem ir pusotru metru gara mērlente, ar kuru viņa nosaka pacientu aprises. Pēdējo divu nedēļu laikā trim klientiem tā bijusi pārāk īsa, lai apņemtu vēderu. Pasaules Veselības organizācija aptaukošanos definē kā sarežģītu hronisku slimību, kas rodas ģenētiski un vides ietekmē.

Eiropas Komisijas 2012. gada pētījumā par aptaukošanos Eiropas Savienības valstu vidū Latvija ierindojas desmitajā vietā. Rezultāti rāda, ka šī problēma kļūst aktuālāka pieaugušo vidū. Latvijā 16,9 procenti pieaugušo cieš no aptaukošanās. Tas rada komplicētas sekas – zemu pašapziņu, sirds un asinsvadu slimības, locītavu sāpes, kuņģa un zarnu trakta slimības, neiroloģiskus traucējumus – depresiju, ēšanas traucējumus, uzvedības problēmas.

Viens no risinājumiem ir ēšanas paradumu maiņa, uzskata speciāliste. «Nav kaitīgu vai indīgu ēdienu. Viss atkarīgs no tā, kā spējam to sabalansēt,» skaidro L. Sondore, «ja uzņem vairāk kaloriju, tās vajag sadedzināt.» Uztura speciāliste iesaka nodarboties ar fiziskām aktivitātēm 1–1,5 stundas katru dienu. Ieteicams dienā noiet 10 000 soļu. Viņa nūjojot noiet sešus septiņus kilometrus dienā, līdz ar ikdienas gaitām izpildot šo normu. Neskatoties uz dažādo informāciju, L. Sondore atbalsta ideju par trim maltītēm dienā. Ja ir vēlme, vēlajās brokastīs var apēst ābolu vai burkānu. «Ja šādus paradumus izveido bērnībā, tad vēlāk nav nekādu problēmu,» secina speciāliste.

Ziemas krājumi
«Cilvēks ir kā māja, kas uzbūvēta no olbaltumvielu ķieģelīšiem, tāpēc produktus, kas satur olbaltumvielas, jālieto uzturā katru dienu,» informē L. Sondore. Viņa iesaka ēst liesus piena produktus un gaļu, zivis, omletes ar dārzeņiem un dzert «Piena spēku», it īpaši pēc fiziskas slodzes. Par izciliem produktiem viņa sauc zirņus, pupas, lēcas, arī kinvu jeb kvinoju un amarantu.

Cukurs un baltie milti ir «tukšās» kalorijas, kas nedod nevienu vērtīgu vielu, tikai izraisa atkarību, secina uztura speciāliste. Cilvēkam nepieciešami saliktie ogļhidrāti, piemēram, pilngraudu produkti, kas rada enerģiju. Kā labu izvēli viņa iesaka pilngraudu maizi, graudus, pārslas, brūnos rīsus, pilngraudu pastas, prosu, griķus, grūbas, miežus un ar mizu vārītus kartupeļus.

Organismam vajadzīgie tauki tīrā veidā atrodami eļļās, avokado, riekstos, sviestā, cūkgaļā, putnu un liellopu gaļā. Savukārt slēptie tauki ir ātrajās uzkodās un bulciņās. Vidēji jaunietei ar nepalielinātu fizisko slodzi dienā jāuzņem 1000 līdz 1500 kilokalorijas. Vienā dubultajā siera burgerā slēpjas puse no dienas normas, vienā megaburgerā ir kilokaloriju dienas norma.

Speciāliste stāsta, ka cilvēkam jāuzņem daudz šķidruma, vislabāk tīru ūdeni. Vajadzīgo daudzumu aprēķina šādi: pieaugušam cilvēkam ieteicams izdzert 35 mililitrus uz vienu kilogramu ķermeņa masas, senioriem – 20 mililitrus.


L. Sondore iesaka izmantot sezonas produktus: tagad var ēst sakņaugus, sēnes, augļus un ogas. Ja iespējams, jāveido krājumi ziemai, jo tas būs ieguldījums veselībā.

Garants nākotnei

Bauskas pašvaldības izglītības nodaļas vadītājs Ģirts Bernauts atgādināja Ārstniecības likuma 5. pantu, kurš noteic, ka ikvienam ir pienākums rūpēties par savu, tautas, savu tuvinieku veselību. Viņš norādīja uz būtiskākajām skolēnu veselības problēmām, ar kādām audzēkņi meklē palīdzību pie skolas medmāsas.

Ģ. Bernauts aicināja jauniešus nevairīties no fiziskām aktivitātēm. Dati rāda, ka vecāko klašu skolēni tiek biežāk atbrīvoti no sporta stundām.

Bauskas novada domes deputāte un izglītības, kultūras un sporta lietu komitejas priekšsēdētāja Inita Nagņibeda uzsvēra, ka atbalsta sportotgribētājus, jo ar gadiem vērtības un vajadzības mainās. Viņa savā ģimenē popularizē veselīgu dzīvesveidu un aicināja jauniešus jau tagad likt ieguldījumu nākotnē: «Aktīvu dzīvošanu un veselīgu ēšanu jaunībā varēsit novērtēt, kad būsit manos gados.»

UZZIŅAI

Septiņu nodarbību cikls «Jauniešu veselības akadēmijā» norit, sadarbojoties Zemgales mutes veselības centram un Bauskas bērnu un jauniešu centram. Finansiāli to atbalsta Bauskas novada dome.

Nākamā nodarbība paredzēta 30. oktobrī pulksten 13 Bauskas 2. vidusskolā. Savu pasaules redzējumu atklās ceļotājs un Austrumu cīņu meistars Andžejs Reiters.