BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Jaunpagasts Plus» ierosināta maksātnespēja

www.bauskasdzive.lv

2014. gada 21. oktobris 15:40

1071
«Jaunpagasts Plus» ierosināta maksātnespēja

Spirta, bioetanola un alkohola ražotājam SIA «Jaunpagasts Plus» ierosināta maksātnespēja, liecina «Firmas.lv» informācija. Kā apliecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā, maksātnespējas procesa lieta Talsu rajona tiesā ierosināta 20.oktobrī, ziņo aģentūra LETA.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās Latvijā reģistrētā SIA «Zemeka», kam pieder cūku audzēšanas komplekss «Cirmas bekons». Pagaidām maksātnespējas procesa administratora pretendents ir Jānis Jurkāns. Ieraksts Tiesu informatīvajā sistēmā liecina, ka maksātnespējas procesa lieta tiks vērtēta 4.novembrī.

«Bauskas Dzīve» jau rakstīja, ka uzņēmums atlaidis vairāku darbiniekus ražotnē Iecavā. Pēdējā darbinieku atbrīvošana bijusi šajā vasarā. Tad SIA «Jaunpagasts Plus» pārstāve Una Ulme atturējās atklāt atlaisto un vēl atlikušo speciālistu skaitu, taču uzsvēra – atlaišanas cēlonis ir valsts atbalsta liegšana par bioetanola ražošanu, kas pēdējā desmitgadē bija «Jaunpagasta» Iecavas rūpnīcas pamatnodarbe.

Šim nolūkam pirms dažiem gadiem uzstādītas pilnīgi jaunas iekārtas, kas ar pilnu jaudu īsti nav strādājušas. «Zaļās enerģijas ražošanas atbalstīšana atzīta par bankai riskantu, tāpēc investīcijas faktiski nav iespējams iegūt,» pauda U. Ulme. Uzņēmuma īpašnieks Donāts Vaitaitis «Bauskas Dzīvei» komentāru atteicās sniegt.

Agādināsim, ka «Jaunpagasts» darbiniekus masveidā atlaida 2012. gadā Talsu novada ražotnē. Iecavniekus pirmā lielākā atlaišana skāra 2013. gada aprīlī, pēc tam, kad teju divus gadus uzņēmumā faktiski bija dīkstāve un vairākums speciālistu bija saņēmuši minimālo algu. Kā toreiz skaidroja vadība, tas bija «pagaidu risinājums, lai nevajadzētu ražotni atdot bankai». Darbiniekus solīja pieņemt atpakaļ, kad atsāktu ražošanu, taču to nav izdevies izpildīt.

Otrs pēdējos pāris gados tirgū piedāvātais oriģinālais «Jaunpagasta» produkts ir graudu proteīna lopbarības piedeva «Baltiprot 60», kam līdz šim nav izdevies izveidot pietiekami plašu noieta tirgu.

Šogad aprīļa beigās spirta, bioetanola un alkohola ražotāja SIA «Jaunpagasts plus» devusi 20,67 miljonu eiro komercķīlu a/s «Norvik banka» par SIA «JP Termināls» parādiem. Tas ir projekts, ko «Jaunpagasts» pirms vairākiem gadiem sāka īstenot Rīgas ostā.

«Jaunpagasts Plus» apgrozījums 2013.gadā bija 3,54 miljoni eiro salīdzinājumā ar 9,93 miljoniem iepriekšējā gadā.

Uzņēmuma zaudējumi pērn bijuši 1,99 miljoni eiro, kas ir nedaudz mazāk nekā 2012.gada rādītājs - 1,98 miljoni eiro.

«Jaunpagasts Plus» dibināts 1997.gadā Virbu pagastā, tā pamatkapitāls ir 4 268 580 eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ar 60% kapitāldaļu ir Donāts Vaitaitis, savukārt SIA «BioAkcept» pieder 25%, Aleksandram Stolinam - 10%, bet Anatolijam Basenko - 5% kapitāldaļu.