BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kas konservēšanā var aizstāt etiķa esenci?

Mārīte Ozoliņa

2010. gada 14. jūlijs 13:31

6481
Kas konservēšanā var aizstāt etiķa esenci?

«Bauskas Dzīves» lasītāji lūdz padomu: «Veikalos vairs nevar iegādāties etiķa esenci. Ja receptē rakstīts, ka jāliek viena ēdamkarote esences, cik šādā gadījumā būtu jāņem galda etiķa?» Savu skaidrojumu sniedz pieredzējusi saimniece īslīciete Ilga Saltupa: «Mani secinājumi ir praksē pārbaudīti, un esmu pārliecinājusies, ka pietiek ar divām ēdamkarotēm etiķa, ja vēlas maigāku marinādi. Stiprākas garšas cienītājiem vajadzēs trīs ēdamkarotes etiķa vienam litram marinādes.Ne tikai etiķi var izmantot kā konservantus. Gurķu marinēšanai derēs arī citronskābe, puse vai viena tējkarote. Katrās mājās ir savas prasības, tādēļ arī pieļaujamas variācijas. Ķirbju konservēšanai, piemēram, ļoti labi var izmantot cidonijas un citronu, kam vajag noņemt miziņu, lai gatavajā produktā nebūtu rūgtuma. Dārzos ienākušās sarkanās jāņogas, to sulu arī var izmantot par konservantu.»Ja arī citiem ir kādi padomi un ieteikumi, varat šeit dalīties pieredzē.