Dzimtas sievietes pārmanto saimnieciskumu

Vecumnieku novada Stelpes pagasta iedzīvotāji Virgīniju Volodku raksturo kā kārtīgu saimnieci ar iedzimtu radošuma dzirksti, jo virtuvē viņai patīkot eksperimentēt. Rudens tradicionālajā Dārza svētku konkursā Stelpē viņas konservējumi izcīnīja godpilno pirmo vietu.
Pavarda turētāja
Virgīnija «Bauskas Dzīvi» ciemos uzņēma meitas Vitas mājoklī Vecumniekos. Virtuvē rosību palīdz radīt mazmeitiņas Luīze un Alise. Vecmāmiņa viņas sauc par divām saulītēm. Virgīnija prāto – kad meitenes izaugs, šķiet, būs lielas saimnieces. Ja tā, tad tas bērniem būs iedzimts, jo arī Vita labprāt «šeptējas» virtuvē. Ģimene atmiņā atsauc Virgīnijas mammu Lietuvā, kura bijusi kārtīga pavarda turētāja.
Virgīnija ir dzimusi Lietuvā. Jaunībā bija iecerējusi kļūt par zootehniķi, bet mamma šo izvēli neakceptēja, tādējādi viņa nolēma kļūt par skolotāju. Kad skolā viņu neuzņēma, Virgīnija Panevēžā apguva pavārmākslu. Kulinārija ir bijusi saimnieces neatņemama dzīves sastāvdaļa, kaut arī tikai trešā prioritāte. Kaimiņu zemē strādājusi restorānā un skolas ēdnīcā, kur bija jābaro ap 400 cilvēku.
Nākamā darbavieta jau bija Stelpes kolhoza ēdnīcā. Uz Latviju viņu atvilināja mīlestība, atzīstas stelpiete. Te viņa dzīvo pēdējos
34 gadus. Tagad Virgīnija strādā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Rīgā par saimniecības pārzini. Viņa atminas, ka Vecumnieku pusē iedzīvojusies ātri. Pusgada laikā apguvusi valodu. Viņa smej, ka nelielas priekšzināšanas bija gūtas ballēs Skaistkalnē, ko nereti apmeklēja lietuvieši.
Mežs baro
Mūsu tikšanās reizē Virgīnija galdā liek lietuviešu tradicionālo ēdienu – cepelīnus. Tos pagatavot viņa iemācījusies no mammas. Pildījumu kartupeļu masai var taisīt dažādi – no maltās gaļas, sēnēm, cepta šķiņķa ar sīpoliem, biezpiena un citādi. Kulināre šoreiz tos pildījusi ar malto gaļu un visu apcepusi uz pannas. Lietuvieši nereti cepelīnus arī vāra, tad tie nav tik kraukšķīgi.
Klasisko cepelīnu garšu lieliski papildināja baraviku mērce, kas gatavota no sasaldētām sēnēm. Iepriekš tās tikai noslaucītas ar mitru salveti. Tādas apcepot, baravikas garšo tā, it kā tikko būtu atnestas no meža, atklāj Virgīnija. «Šogad īsts baraviku gads,» teic pavāre, piebilzdama, ka citas sēnes grozos likuši vien retu reizi. Meža veltes viņi ievāc Stelpes tuvumā, arī pie Zvirgzdes Vecumnieku pagastā. Virgīnija atzīst, ka viņai «bezgala patīk daba». Latvijā ir tik bagātīgi meži, ka no to veltēm varētu pārtikt visu gadu, pārliecināta stelpiete.
Saimniecei no sēnēm sanāk labas mērces un zupas. Tām izmanto rudenī saceptas un sasaldētas baravikas kopā ar sīpoliem vai puraviem un burkāniem. Īpaši iecienītas ģimenē ir sēņu «karbonādes». Lielo un tīro baraviku galviņas viņa sagriež šķēlēs un panē rīvmaizē un olā. Savukārt, kad sēnes konservē, izmanto maigo marinādi, lai vēlāk tās varētu cept uz pannas vai likt salātos.
Gatavi ziemai
Saimniece vasarā un rudenī nav slinkojusi un ziemai sagatavojusi lielus krājumus. Viņa izskaitījusi, ka divus kartupeļu grozus, kas piepildīti ar pilnām burciņām, no trešā stāva uz pagrabu šogad nesusi 21 reizi. Pagraba plaukti pilni ar plūmju, melleņu, aveņu un citiem ievārījumiem. Virgīnija iesaka – ja aveņu zaptē traucē ogu kauliņi, tos pēc novārīšanas jāizkāš caur sietu. Burciņas pilda ar aveņu želeju, bet no pāri palikušajiem kauliņiem ziemā var taisīt tēju.
Krājumos netrūkst arī marinētu sēņu, gurķu un biešu. Saimniece atradusi noderīgu pielietojumu mazajām bietēm, kuras dažkārt tiek atstātas dārza vagās. Tās pārgriež uz pusēm, izvāra un sarīvē, apcep kopā ar sīpoliem, burkāniem, papriku un ķiplokiem. Ziemā var izvārīt ribiņas ar kartupeļiem, klāt pielikt burciņas saturu un sanāk smeķīga biešu zupa, atklāj stelpiete.
Katru gadu ģimenē ir cits «topa» ēdiens, šogad – gurķu ievārījums. Tas labi garšo ar gaļu, picām un hotdogos. Ziemas krājumus novērtējuši arī vietējie Stelpes Dārza svētku konkursā. Savus gardumus Virgīnija nosauca par «Burciņu balli». Tos viņa bija «ieģērbusi» no papīra darinātos «tērpos». Kā garša, tā izcilais noformējums ļāva kulinārei iegūt pirmo vietu.
LIETUVIETES VIRGĪNIJAS IECIENĪTĀS RECEPTES
Lietuviešu tradicionālie cepelīni
Četrus kartupeļus liek vārīties ar visu mizu. Kad tie novārījušies, padzesē un nomizo. Tos izmaļ ar gaļas mašīnu vai stampā, vai rīvē. Vēl sešus nevārītus kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Svarīgi ir to darīt pēc iespējas ātrāk, lai kartupeļu masa nekļūtu brūna.
Zaļos rīvētos kartupeļus liek sietā virs bļodas un notecina sulu. Kad šķidrums ir nostājies, sulu nolej, bet pārējo iejauc kartupeļu masā. Sajauc abu veidu kartupeļus un pievieno sāli. Pēc vēlēšanās var likt jebkādu garšvielu. Kartupeļu masai jābūt stingrai. Ja tā tāda nav, var pievienot miltus vai kartupeļu cieti.
Gaļas pildījumam būs nepieciešami 200 grami maltās gaļas, tai piegriež klāt vienu sīpolu un ķiploka daiviņu. Masu sajauc ar šķipsniņu sāls un cukura, pievieno arī piparus, garšvielas. Lai nebūtu sausa, var pieliet nedaudz ūdens vai eļļas.
Savukārt biezpiena pildījumam caur sietu izberž 100 gramus biezpiena. To sajauc ar pustējkaroti cukura, šķipsniņu sāls un rīvēta muskatrieksta.
Kad pildījums gatavs, no kartupeļu masas izveido plācenīti. Tā vidū liek gaļas vai biezpiena pildījumu un aizlipina cepelīnu ciet tā, lai pildījums no visām pusēm vienmērīgi būtu noklāts ar kartupeļu masu. Cepelīnus apcep uz pannas, pēc tam pasautē katliņā.
Gurķu ievārījums
Smalki sagriež un liek atsuloties divus kilogramus gurķu, divus lielus sīpolus, četrus seleriju kātus, 35 gramus sāls, 400 gramus cukura. Pēc tam pievieno pustējkaroti ingvera pulvera, vienu pilnu tējkaroti kurkumas pulvera, 280 līdz 300 mililitrus etiķa un četras līdz piecas ēdamkarotes kviešu miltu. Visu vāra apmēram 30 minūtes uz lēnas uguns.
Sievasmātes mēlītes
Samaļ un kopā samaisa četras paprikas, divus asos piparus, 100 gramus ķiploku, vienu litru parastā kečupa, vienu glāzi eļļas, vienu glāzi etiķa (9%) un divas ēdamkarotes sāls. Visu karsē katlā, kamēr sāk vārīties. Nomizo un sagriež apmēram divu centimetru lielumā trīs kilogramus kabaču. Tos liek klāt šķidrajai masai un vāra apmēram 30 minūtes. Salātus karstus pilda burkās.
Biešu ķopsis
Katlā uzkarsē 500 mililitrus eļļas. Sablenderē 500 gramus sīpolu un 200 gramus ķiploku. Visu liek katlā un apcep. Tad sablenderē 500 gramus paprikas un pusotru kilogramu tomātu, to pievieno masai un vāra trīs līdz piecas minūtes. Klāt pieber 60 gramus sāls, 200 gramus cukura un 200 mililitrus etiķa.
Beigās pievieno četrus kilogramus rīvētu biešu un visu vāra vēl 45 minūtes. Kad gatavs, karstu liek burkās un vāko ciet.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»