BauskasDzive.lv ARHĪVS

No nāves līdz saldējumam

Antra Ērgle

2014. gada 3. oktobris 00:00

335
No nāves līdz saldējumam

Latvietis parastais, kam izdevies izvairīties no kāju sēnītes, vislabāk pazīst cepurīšu sēnes, kas aug mežos, pļavās un nu jau arī pilsētu parkos.

Pēc mūsu valsts dižākās cepurīšu sēņu zinātājas Initas Dānieles Iecavas novada «Līčupēs» vadītā semināra nācās secināt, ka gan iecavnieki, gan Bauskas novada mežu «ķemmētāji» ir pārsteidzoši izglītoti par meža veltēm. Mežgaļu skolas bērni pētniecei bija atveduši veselu grozu savdabīgu sēņu paraugu.

I. Dāniele visai strikti postulēja terminus – nesaukt sēnes kātiņa gredzenu par svārciņiem un lapiņas vai poraino daļu zem cepurītes, kurā glabājas sporas, par «švammi»! Izrādās, tā ir uzturvielām bagātākā sēnes daļa, kaut arī padara mērci vai zupu īpaši glumu un gļotainu.

INDĪGĀKĀ PASAULĒ
Cits secinājums – ja neesat droši, ka šī sēne nav indīga, labāk atstājiet to mežā. Latvijā ir bieži sastopama pasaules indīgākā dzīvās dabas substance – zaļā mušmire. Risks, apēdot šo sēni vai tās balto māsu ar nedaudz vājāku iedarbību, ir ilgais laiks, kurā neparādās saindēšanās pazīmes. Pēc dienām trim upurim pārstāj funkcionēt aknas, un var līdzēt tikai to steidzama pārstādīšana. Viltīgo mušmiru inde ietekmē arī citus orgānus un nervu sistēmu. I. Dāniele brīdina – tā nebūtu «medusmaize» pat pašnāvniekiem, jo aiziešana ir ilga, sāpīga un mokoša.

Baltā mušmire pat ir bīstamāka, jo tā prot lieliski maskēties. Sēņu «dižmamma» internetā publicējusi attēlus, kur redzama viena maza baltā mušmirīte starp identiskiem atmateņu «podiņiem». Te ir divas mācības – nelasīt pārāk mazas sēnes, jo pat zaļā mušmire maziņa ir glīta un apetītlīga, sa-ka Inita. Otrā – balto mušmiri no atmatenes un citām ēdamām līdziniecēm var atšķirt, tikai nogriežot un apskatot lapiņas, proti, pat vecai mušmirei tās ir spoži baltas, bet pārējām krāsosies pelēkas, sārtas u. c.

NE SĒNĪTES KĀJĀM SPERT
Sēnes var būt ļoti mulsinošas, atkarībā no tautas tradīcijas, stāsta I. Dā-niele. No vācu valodas tulkotajā katalogā Latvijas ekspertiem nācies atstāt norādi «indīga» pie vairākām sēnēm, ko Latvijā novāra un ēd gardu muti, piemēram, pie vilnīšiem. Cūcenes, kas marinētas ir labākā kraukšķīgā uzkoda ziemā, satur kancerogēnu vielu. Kailā mietene, ko labprāt ēd daudzas lauku māmuļas, ar gadiem rada mazasinību.

Tomēr ir daudz ēdājiem draudzīgu sēņu, kuras var pa taisno likt uz pannas un maisīt tradicionālo mērci ar sīpoliem, speķi, miltiem un krējumu. Tiem, kam tuvas daudzveidīgākas gašas, der pamēģināt citādas receptes, piemēram, desas vietā aizdarīt ar saldētām gailenēm rīta olu kulteni. Gailenes pirms sasaldēšanas jāapcep, līdz iztvaiko šķidrums. Ilgāk par pusgadu saldētas sēnes nav vēlams glabāt, jo tās zaudē garšu.

Laba ir gaileņu vai baraviku biezeņzupa, pievienojot daudz diļļu, nedaudz sīpolu un saldā krējuma. Ja kāds nevar iztikt bez tumīguma, kartupeļu vietā sēņu zupai var pierīvēt gabaliņu kabača.

Sēņu semināra jaunākie dalībnieki bija gatavi pēc ekspertes aprakstītajiem briesmu darbiem indīgākās sēnes saspārdīt. Inita tomēr teica: «Kāpēc?! Sēnes ir dabas velte, tās skaistums. Varbūt kāds grib sarkano mušmiri vienkārši nofotografēt!» Nudien, sarkanās ir īstas modeles – spriežot pēc interneta, visvairāk bildētā sēne pasaulē! Labi, ka ne visu skaisto var ēst.

Rakstam izmantotie avoti: latvijasdabasmuzejs.blogspot.com, mammamuntetiem.lv, gudrinieks.lv.

Citādi sēņu ēdieni

Gailenes paprikas laivā
Paprikas pārgriež uz pusēm, ieliek folijas «bļodiņās», piepilda ar gaileņu un siera masu. To sajauc ar veselām gailenēm, kubiņos sagrieztu sieru, sīpoliem un zaļumiem. Grilē 7 min.

Gaileņu saldējums
Gailenes 150 – 200 g ieber 150 g ūdens ar 100 g cukura un vāra 10 min. Pielej 75 g pussausā šerija un ļauj atdzist. Sēnes sakapā, šķidrumu vāra vaļējā traukā, līdz atlicis apmēram 100 g. Pievieno 5 – 6 olu dzeltenumus, samaisa un putojot karsē, līdz masa sabiezē. Atdzesē, reizi pa reizei sakuļot. Saldo krējumu 500 g saputo un ar sēnēm iejauc olu ķīselī. Pielej lāsīti apelsīnu vai citronu sulas un vēl 75 g šerija. Veidnē tur saldētavā 4 h, pa reizei apmaisot. Rotā ar saldētu apelsīnu sulu, auzu vai mandeļu drumslām.