BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Latraps» investēs «Latvijas Pienā»

Antra Ērgle

2014. gada 23. jūlijs 19:17

430
«Latraps» investēs «Latvijas Pienā»

Kooperatīva «Latraps» biedri kopsapulcē atbalstījuši līdzekļu ieguldīšanu trijiem citiem zemnieku kooperatīviem piederošajā pārstrādes rūpnīcā «Latvijas Piens».

Rūpnīcas īpašnieki iepriekš lēma par investīciju piesaisti, primāri tās meklējot starp vietējiem kooperatīviem, informē Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāve Sabīne Puķe. Mērķis ir veicināt piena pārstrādes rūpnīcas straujāku attīstību un aktīvāku eksporta tirgus apgūšanu.

Kā norāda lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža, biedru apsvērumi atbalstīt kooperatīviem piederošo piena pārstrādes uzņēmumu bijuši vairāki: «Pirmkārt, ir svarīgi, ka spējam saglabāt Latvijas izcelsmes uzņēmumus mūsu pašu rokās, pārāk daudz jau esam pārdevuši ārvalstu investoriem. Otrkārt, raugoties no biznesa viedokļa, tas ir jauns uzņēmums ar lielu attīstības potenciālu, un mēs redzam, ka investīcijas dos atdevi jau tuvākajā laikā. Treškārt, Latvijas lauksaimniecības kooperācijai kopumā šāda integrācija dod papildu priekšrocības, lai veiksmīgāk nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju ārvalstu tirgos.»

SIA «Latvijas Piens» dibinātāji ir piensaimnieku kooperatīvi «Trikāta KS», «Dzēse» un «Piena partneri», kas apvieno gandrīz 600 saimniecības visā Latvijā. Gan «Latrapa», gan «Latvijas Piena» dibinātāju kooperatīvu biedri ir arī starp Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novada saimniecībām.

Piensaimnieku kooperatīva «Dzēse» vadītājs Māris Petrēvics ir gandarīts par «Latrapa» biedru ticību piena rūpnīcas izaugsmei un cer uz pozitīvām izmaiņām līdz ar kooperatīva ienākšanu «Latvijas Pienā»: «Ieguvums, manuprāt, nav izmērāms tik daudz naudas izteiksmē, cik tieši ar «Latrapa» reputāciju un tās vadītāja Edgara Ružas autoritāti biznesa un valsts institūciju vidē. Uzskatu, ka tieši Edgara Ružas talants un pieredze mums palīdzēs sasniegt plānotos mērķus.»

LPKS «Trikāta KS» valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs augstu novērtē graudkopju balsojumu, izprotot, ka lēmums nav bijis viegls: «Apzinoties, ka rūpnīcas turpmākajai attīstībai ir nepieciešamas investīcijas no ārpuses, mēs primāri uzrunājām graudkopības kooperatīvus, kā lielāko no tiem – «Latraps», jo tieši viņi ir tie, kas novērtē kooperācijas nozīmi Latvijas lauksaimniecības attīstībā. Investīcijas palīdzēs jau tuvākajā laikā īstenot virkni projektu, kuri ļaus uzlabot siera ražošanas procesu, kā arī pārdot sieru ar labiem ekonomiskajiem nosacījumiem, jo tam ir vajadzīgi apgrozāmie līdzekļi.»