BauskasDzive.lv ARHĪVS

„Husqvarna” svin 325 pastāvēšanas gadus

„Husqvarna”

2014. gada 7. maijs 09:40

206
„Husqvarna” svin 325 pastāvēšanas gadus

Inovatīvās zviedru tehnikas ražotāja „Husqvarna Group” dibināšanas datums ir 27.aprīlis pirms 325 gadiem! Īpašās jubilejas svinību ietvaros sagatavots atskats uz „Husqvarna” unikālo vēsturi – no ieročiem līdz robotizētiem zāles pļāvējiem, nepārtraukti uzstādot jaunus tehnoloģiju un ērta pielietojuma standartus.

Kopš darbības sākuma 1689. gadā „Husqvarna Group” ir ražojusi plašu kvalitatīvu produktu klāstu. Nevainojamas prasmes inženierzinību jomā, aizrautīgs uzņēmējdarbības gars un dedzīga tiekšanās pēc kvalitātes radījusi inovatīvus risinājumus, veiksmīgi aizvadot uzņēmumu no ieroču ražošanas līdz šujmašīnu, sildierīču un motociklu izstrādei un visbeidzot – līdz mūsdienu modernajai āra darbu un dārza tehnikai.

„Husqvarna” jau 325 gadus attīsta un izstrādā kvalitatīvus produktus, lai to lietotāji varētu sasniegt lieliskus rezultātus,” teic „Husqvarna” grupas prezidents un vadītājs Kajs Vērns. „Lūkojoties nākotnē mēs turpināsim ražot augstas veiktspējas produktus un risinājumus, par pamatu ņemot savas vērtības – uzņēmējdarbības garu un ciešu kontaktu ar klientiem.”

„Husqvarna Latvija” vadītājs Juris Marhilevičs saka: „Latvijā „Husqvarna” produktus var iegādāties jau vairāk nekā 20 gadus. Vietējie patērētāji ir guvuši pārliecību par „Husqvarna” produktiem un augstu vērtē to kvalitāti. Pateicoties lojālajiem klientiem esam kļuvuši par tirgus līderiem, kas mums savukārt uzliek par pienākumu apmierināt klientu pieaugošās prasības. Tāpēc „Husqvarna” cenšas saglabāt savu līdera pozīciju inovatīvo tehnoloģiju attīstībā, lai palīdzētu mūsu pircējiem vieglāk veikt vides apsaimniekošanas darbus.”

SIA „Husqvarna Latvija” tika nodibināts 2005. gadā, taču jau kopš 1997.gada Latvijā „Husqvarna” pārstāvēja Electrolux Mežu un parku apsaimniekošanas nodaļas pārstāvniecības birojs, kas ir daļa no ”Electrolux”. Pašlaik „Husqvarna Latvija” ir vairumtirdzniecības uzņēmums „Husqvarna”, „Jonsered”, „”McCulloch” un „Gardena” āra darbu un dārza apsaimniekošanas produktu izplatīšanai, kas tiek realizēti „Husqvarna” tirdzniecības pārstāvniecību vietās un lielākajos mājsaimniecības preču veikalos visā valstī.

Mantojums
XVII gs. beigās kari, kas plosīja Eiropu, sekmēja Zviedrijas ieroču ražošanas apjoma pieaugumu. Ražošanai vajadzēja hidroenerģiju, tāpēc Zviedrijas dienvidos Huskvarnā (ko tolaik rakstīja kā Husqvarna) pie ūdenskrituma 1689. gadā aizsāka urbšanas darbus; tur esošajā fabrikā joprojām ražo daudzus produktus.
Kad vajadzība pēc ieročiem saruka, uzņēmums saskatīja iespēju paplašināt darbību, izmantojot ieroču ražošanā apgūtās precīzās inženierijas prasmes, pavisam citādu produktu izveidē, sākot ar šujmašīnām, medību ieročiem, ar malku kurināmām plītīm, gaļas maļamajām mašīnām, divriteņiem, motocikliem, gāzes plītīm, mikroviļņu krāsnīm un neskaitāmiem citiem izstrādājumiem. Kopš pagājuša gadsimta sešdesmitajiem gadiem uzņēmums nodarbojas galvenokārt ar āra darbu un dārza tehnikas ražošanu parkiem, dārziem, mežiem un celtniecības industrijai. 

Rūpes par apkārtējo vidi un ergonomiski apsvērumi
Neskaitāmu atšķirīgu produktu izstrādē un ražošanā iegūtā tehnoloģiskā kompetence kļuva par būtisku atbalstu jaunu produktu projektēšanā un pastāvošo risinājumu uzlabošanā – tā bija agrīna pieeja netradicionālas pieejas meklējumiem.

Gadu gaitā „Husqvarna” ir apliecinājusi līdera lomu tehnoloģijās, radot nozīmīgus, apbalvojumus guvušus produktus un risinājumus, koncentrējoties uz lietotāja ērtībām:


X-Torq®; to galvenokārt izmanto rokās turamos instrumentos; tas samazina benzīna patēriņu un izmešu daudzumu, ievērojot visstingrākās prasības apkārtējās vides aizsardzības jomā;
AutoTune™ -  tehnoloģisks un videi draudzīgs sasniegums profesionālu ķēdes zāģu ražošanā, kas iespējami samazina izmešu daudzumu un optimizē dzinēja darbību, ļaujot ietaupīt laiku, kas citkārt būtu jāpavada, regulējot karburatoru;  
ar baterijām darbināmi pļāvēji un ķēdes zāģi daļējiem profesionāļiem – tie ir viegli, klusi un nerada tiešas emisijas;
robotizēti zāles pļāvēji – klusi zāles pļāvēji pašgājēji, kas mājīpašniekiem un ražotņu vadītājiem ļauj ietaupīt laiku; tie nerada tiešas emisijas un patērē ļoti maz enerģijas; 
demontāžas roboti, kas paredzēti celtniecības industrijai, par spīti vieglajam svaram, ir ārkārtīgi jaudīgi; tie ir aprīkoti ar tālvadību, ļaujot veikt demontāžas darbus vietās, kas strādniekiem būtu pārāk bīstamas.
Pagrieziena punkti vēsturē

1689 – šauteņu fabrika
Kad XVII gs. beigās Zviedrijā attīstījās ieroču ražošana, atsevišķu darbību realizēšanai bija nepieciešama hidroenerģija. Zviedrijas dienvidos Huskvarnā, kur tika veikti urbšanas darbi, atrodas mūsu pirmā fabrika. XVIII gs. sākumā šauteņu fabrika, kas piederēja valstij, nodarbināja apmēram tūkstoti cilvēku. Pēdējo šauteni izgatavoja 1989. gadā.

1867 – akciju sabiedrība
Izveidota akciju sabiedrība „Husqvarna AB”.

1872 – jauni darbības lauki
„Husqvarna” līgums ar karalisti par šaujamieroču izgatavošanu beidzas, un uzņēmums nolemj paplašināt darbību. Tā iezīmējas ārkārtīgi inovatīva un mērķtiecīga perioda sākums, kurā rodas plašs jaunu produktu klāsts, tostarp šujmašīnas (1872), medību ieroči (1877), ar malku kurināmas plītis (1884), gaļas maļamās mašīnas (1890) un pirmā zviedru rakstāmmašīna (1895). Ziemeļvalstīs „Electrolux joprojām pārdod mājsaimniecības iekārtas. Šodien šujmašīnu ražošana ir daļa no „SVP Worldwide”.

1896 – divriteņi
Fabrikā tiek aizsākta divriteņu ēra, un divriteņi ar „Husqvarna” zīmolu kļūst populāri. Reģistrēts liels patentu skaits. Pēdējais divritenis tika izgatavots 1962. gadā.

1903 – sākas motociklu ēra
Kad viegli un jaudīgi dzinēji sekmē tādu sacīkšu un motokrosa motociklu radīšanu, kas izrādās vieni no panākumiem bagātākajiem vēsturē, „Husqvarna” slava izplatās visā pasaulē. Pēc vairākiem gadu desmitiem (1982. gadā) „Husqvarna” ražotais motocikls MC 258 iegūst pirmo vietu leģendārajā Parīzes–Dakāras rallijā 250 cc klasē. Motociklu struktūrvienību atdalīja 1987. gadā, un tagad tā ir Austrijas uzņēmuma „Pierer AG” sastāvdaļa.

1919 – pirmais zāles pļāvējs
Kad „Husqvarna” pārņem „Norrahammars Bruk”, produktu klāsts paplašinās, iekļaujot apkures katlus un zāles pļāvējus. Šis solis vēlāk izrādījās pirmais pretī Grupas pašreizējam galvenajam darbības laukam – āra darbu un dārza tehnikas ražošanai. Pirmais motorizētais „Husqvarna” zāles pļāvējs, kas paredzēts komerciālai lietošanai, tiek laists klajā 1947. gadā, savukārt 1959. gadā tirgū laists pirmais mājīpašniekiem domātais modelis.

1959 – pirmais ķēdes zāģis
Sarūkot pieprasījumam pēc divriteņiem, mopēdiem un motocikliem, mežsaimniecības nozīme Zviedrijā aizvien pieaug. „Husqvarna” zināšanas par dzinējiem, kas iegūtas, ražojot motociklus, tagad tiek pielietotas citu produktu izstrādes sfērās. Uzņēmums laiž klajā pirmo ķēdes zāģi – Husqvarna 90. Ķēdes zāģi veidoja slavenais zviedru dizainers Sikstens Sasons, un tā radīšanā tika pielietota motociklu ražošanā izmantotā skaņas slāpēšanas tehnoloģija, lai tā trokšņa līmenis būtu zemāks nekā konkurentu ražojumiem. Ķēdes zāģi vēlāk izmanto celtniecības jomā izmantojamo spēka zāģu radīšanā.

1968 – Flymo
Iegūts uzņēmums „AB Flymo”, kas ražo zāles pļāvējus ar gaisa spilvena sistēmu.

1969 – jaunu ergonomikas standartu radīšana
Klajā laistajam Husqvarna 180 ir ārkārtīgi nozīmīga pretvibrācijas funkcija, kas palīdz izvairīties no tā sauktā „balto pirkstu” sindroma – pasaulē izplatītas mežsaimniecības strādnieku problēmas.
1973. gadā „Husqvarna” laiž klajā pasaulē pirmo ķēdes zāģi ar automātisku ķēdes bremzi. 1999. gadā ieviesta funkcija TrioBrake™. Tā ļauj lietotājiem iedarbināt ķēdes bremzi ar labo roku, līdz ar to vēl vairāk samazinot mežsaimniecības strādnieku savainošanās risku.

1970 – pirmā valdes locekle
Kad Lilu Vetergrēnu ievēl „Husqvarna” direktoru valdē, viņa kļūst par pirmo sievieti, kas ieņem valdes locekles amatu Zviedrijas biržā kotētā sabiedrībā.

1978–79 – āra darbu un dārza tehnikas klāsts izplešas
Uzņēmumu „Husqvarna” iegūst „Electrolux”, un darbība āra darbu un dārza produktu jomā turpina izplesties gan dabiskā ceļā, gan iegādājoties citus uzņēmumus, piemēram „AB Partner” un „Jonsereds AB”. Uzņēmums tagad ražo ķēdes zāģus, motociklus, zāles pļāvējus un spēka zāģus.

Astoņdesmitie gadi – nostiprināta pozīcija ASV
Dabiska izaugsme un citu uzņēmumu iegāde paplašina „Husqvarna” darbību mauriņam un dārzam paredzēto produktu ražošanā. Divi nozīmīgi ieguvumi – Poulan/Weed Eater un Roper Corp – papildina „Husqvarna” produktu klāstu, tā padarot ASV par lielāko dārza aprīkojuma tirgu.

1995 – radīts robotizētais zāles pļāvējs
„Husqvarna” grupa bija tirgus celmlauži, kas radīja pasaulē pirmo robotizēto zāles pļāvēju ar saules baterijām. Šis ir pasaulē pirmais pilnībā robotizētais zāles pļāvējs, ko darbina tikai un vienīgi saules enerģija; tas ir mūsdienu Husqvarna Automower® priekštecis. 2013. gadā klajā tiek laists trešās paaudzes modelis ar iebūvētu GPS. Bija jāpaiet nepilniem 15 gadiem, līdz robotizēto zāles pļāvēju pārdošanas apjoms sāka pa īstam pieaugt un tie kļuva par lielu veiksmes stāstu.

2002 – spēka zāģi un dimantu instrumenti
„Partner AB”, 1958. gadā laižot klajā pirmo spēka zāģi kā zāģa piederumu, aizsāka procesu, kas mūsdienās izveidojies par darbību komerciālajā celtniecības sfērā. Kad 2002. gadā tika iegūts „Diamant Boart International”, darbība celtniecības biznesā divkārt pieauga, padarot uzņēmumu par sava segmenta pasaules līderi.

2006 – nostājoties uz savām kājām
„Husqvarna” atkal kļūst neatkarīga un tiek uzrādīta NASDAQ OMX Stokholmas fondu biržā. Uzņēmuma centrs atrodas Stokholmā.

2007–2008 – paplašināšanās
„Husqvarna” izvērš darbību apūdeņošanas jomā, iegūstot Gardena zīmolu. Zenoah iegāde 2007. gadā iezīmē ietekmīgu zīmolu un papildproduktu ieguvi, kā arī ģeogrāfisku izplešanos Japānā. 2008. gadā paplašināta ražošana Ķīnā, pārņemot „Jenn Feng” darbību un sākot būvēt jaunu ķēdes zāģu un citu rokās turamu ierīču fabriku.

2009 – „Husqvarna” demontāžas robots
„Husqvarna” laiž klajā pirmo tālvadības demontāžas robotu. Tas radīts visu demontāžas darbu veikšanai, kā arī situācijām, kas strādniekiem ir pārāk bīstamas.

2009 – rūpes par apkārtējo vidi
„Husqvarna” grupa nepārtraukti uzlabo savus produktus un darbības procesus, ņemot vērā vides, drošības un ergonomiskus apsvērumus. Pēdējā laikā pievērsta pastiprināta uzmanība energoefektīvu produktu radīšanai. 2009. gadā „Husqvarna” laiž klajā AutoTune™ – tehnoloģisku un videi draudzīgu sasniegumu profesionālu ķēdes zāģu jomā. Tehniskais jauninājums automātiski regulē benzīna plūsmu, optimizējot veiktspēju un mazinot izmešu apjomu. 2012. gadā „Husqvarna” laiž klajā produktu klāstu, ko darbina ar baterijām – ķēdes zāģus, trimerus, dzīvžogu šķēres un raideri. Tie nerada izmešus; samazināts radītais troksnis un vibrācija, kā arī apkopei nepieciešamās pūles.

2013 – ķēdes zāģu ķēdes
Vēlēšanās pilnīgi optimizēt ķēdes zāģu veiktspēju, izmantojot „Husqvarna” grupas tehnisko ekspertīzi ķēdes zāģu ražošanas jomā, noved pie ieguldījumiem jaunas ražotnes izveidē, lai izgatavotu zāģu ķēdes.

Par “Husqvarna Group”
“Husqvarna Group” ir pasaulē lielākais āra darbu un dārza tehnikas, tostarp robotizēto zāles pļāvēju, dārza traktoru, motorzāģu un trimeru ražotājs. Eiropā „Husqvarna Group” ir līderis patērētājiem paredzētu apūdeņošanas produktu jomā un ir viena no pasaules līderēm celtniecības un akmens apstrādes industriju griešanas aprīkojuma un dimantu instrumentu ražošanā. „Husqvarna” produkcija caur izplatītāju tīkliem un vairumtirgotājiem tiek izplatīta vairāk nekā 100 pasaules valstīs. 2013. gada „Husqvarna Group” neto pārdošanas ieņēmumi sasniedza 300 miljardus SEK un grupa nodarbināja vidēji 14000 darbinieku vairāk nekā 40 valstīs.