BauskasDzive.lv ARHĪVS

Skolēni pētīs iecienīto našķu sastāvu

Vilnis Auzāns

2014. gada 8. aprīlis 08:09

104
Skolēni pētīs iecienīto našķu sastāvu

Skolēnu iecienīto našķu līdz šim vēl nebijusi izpēte tiks veikta Bauskas 2. vidusskolā. Līdz ar 12. klašu audzēkņiem trešdien, 9. aprīlī, to organizē ķīmijas skolotāja Anita Zibola.

Bauskas 2. vidusskola šajā mācību gadā īpašu uzmanību pievērsusi veselīga dzīvesveida popularizēšanai. Tādēļ šajā reizē 12. klašu audzēkņi sākumklašu skolēniem palīdzēs uzzināt, kas paslēpies iemīļotajos kārumos – cepumos, smalkmaizītēs, čipsos, konfektēs – un kāda ir to sastāvdaļu ietekme uz veselību. Darbnīcās varēs pārliecināties par vārāmā sāls, cukura, cietes, olbaltumvielu, sēra un dzelzs saturošu savienojumu klātbūtni, skābuma līmeni līdzi atnestajā iemīļotajā pārtikā.

Vidusskolēni vadīs izpētes darbnīcas, kurās varēs uzzināt par visdažādāko piedevu iespējamo klātbūtni pārtikas produktos. Pētījumos un eksperimentos iegūtos rezultātus apkopos, izanalizēs. 12. klašu skolēni mazos pētniekus ar tiem iepazīstinās kopīgā pasākumā pēc divām nedēļām. Par eksperimentu tiks uzņemta dokumentāla filma, kuru varēs demonstrēt vecāku sapulcēs.

«Arvien vairāk jaunieši savā maltītē izmanto dažādas ātrās uzkodas: saldinātos dzērienus, čipsus, smalkmaizītes. Mēs mēģināsim pierādīt, ka iemīļotajos kārumos ir paslēpušās ne tikai organismam nepieciešamās uzturvielas, bet daudz dažādu nevēlamu piedevu, kuru lietošana rada nevajadzīgu svara pieaugumu un dažādas veselības problēmas,» tā «Bauskas Dzīvei» izziņas pasākuma ideju skaidro skolotāja A. Zibola.