BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pavāri radīs Bauskas ēdiena recepti

Uldis Varnevičs

2014. gada 19. marts 07:33

1282
Pavāri radīs Bauskas ēdiena recepti

Bauskas tūrisma informācijas centrā (TIC) otrdien, 18. martā, tikās ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji, lai spriestu par Bauskas novadam raksturīga ēdiena radīšanu.

Inese Turkupole-Zilpure, Bauskas TIC vadītāja, atzina, ka atsaucība bijusi lielāka nekā pirms diviem gadiem – ieradušies pārstāvji no Codes pagasta zemnieku saimniecības (z/s) «Vaidelotes», Īslīces pagasta viesu nama «Bērzkalni», Mežotnes pils, Gailīšu pagasta atpūtas kompleksa «Miķelis» un SIA «Bauskas alus». Apspriedē sanākušie vienojās par recepšu izstrādes plānu un iespējamiem ēdieniem.

«Tūristi bieži prasa – kāds ēdiens ir šai vietai raksturīgs, kas te cilvēkiem vislabāk garšo?» sacīja I. Turkupole-Zilpure. Īpaši, kādā pilsētā vai vietā izcelti ēdieni ir mūsdienu nozares produkts, kas interesē gan Latvijas, gan ārzemju viesus. Daudzviet ar īpašo ēdienu reklamē vietējos ražotājus un zemniekus.

Sanākušie uzsvēra, ka svarīgi piesaistīt jau pazīstamus Bauskas novada zīmolus. «Jāizmanto «Bauskas alus» iespējas,» akcentēja Mežotnes pils pārdošanas un mārketinga daļas vadītāju Ilze Djačuka. SIA «Bauskas alus» pārdošanas direktore Daiga Solzemniece stāstīja par uzņēmuma vēlmi sadarboties ar kādu vietējo ēdinātāju, kas varētu gatavot īpašas uzkodas pie alus.

Daira Jātniece no z/s «Vaidelotes» izteica cerību, ka jaunajos ēdienos vairāk izmantos vietējo zemnieku produkciju. «Maltītei jābūt tādai, lai var pagatavot uzreiz svaigu, nevis atsildīt saldētu,» piebalsoja Gints Mauriņš no Mežotnes pils. Viesu nama «Bērzkalni» ēdināšanas speciāliste Gunta Smaļķe minēja, ka reizēm viesiem pasniedz oriģinālas uzkodas, kuras viņi atceras un prasa nobaudīt pat pēc pāris gadiem.

I. Turkupole-Zilpure informēja par nosacījumiem – jāpanāk vienota recepte un viena cena visās ēdinātavās, kur tas tiks piedāvāts. TIC palīdzēs popularizēt Bauskas ēdienu, sacerot saistošu stāstu, iekļaujot tekstu drukātajos materiālos. «Jo vairāk gribēsim runāt un stāstīt par sevi, jo lielāka būs tūristu interese,» tā D. Solzemniece.

Uz nākamo tikšanos 25. martā pavārus un uzņēmējus aicināja atpūtas kompleksa «Miķelis» pārstāves Vizma Štraumane un Anžela Anufrijeva. Sanākušie vienojās, ka uzaicinās arī citus uzņēmējus ideju apspriešanai. Tiekoties «Miķelī», uzmanību plānots veltīt karstajām uzkodām un gaļas ēdieniem. Vēl pēc nedēļas plānota apspriede par saldajiem ēdieniem un aukstajām uzkodām.