BauskasDzive.lv ARHĪVS

Atgādinājums dzīvnieka īpašniekam tuvojoties pavasarim

Atgādinājums dzīvnieka īpašniekam tuvojoties pavasarim

 Iestājies aktīvs laika periods dzīvniekiem – pavasaris. Saule uzlec augstāk un izvilina ārā visas radības, kas pārvietojas uz divām, četrām, sešām un astoņām kājām. Mūsu mīļdzīvniekiem patīk ilgstošas pavasara pastaigas ar saimnieku, kā arī bez viņa.

Runči cītīgi meklē sev līgavas, ielaižoties kilometriem garos pārgājienos, kuri nereti kļūst bagāti ar dažādiem piedzīvojumiem. Parasti precinieki atgriežas mājās ar kādu parazītu, slimību vai ievainojumu, un saimniekam jāpalīdz tikt gala ar šīm nepatikšanām. Lai saimnieks nenosirmotu pārdzīvojot par to vai dzīvnieks atgriezīsies mājās un kādā stāvoklī, šādās situācijās ir vērts ievērot piesardzības
pasākumus. Mikročips zemādā var noteikt saimnieku atrastajam dzīvniekam. Ievērojami zema iespēja vakcinētam dzīvniekam ir saslimt ar infekcijas slimību. Zāles pret blusām un ērcēm, kas ir iepilinātas dzīvniekam skaustā, neļauj asinssūcējiem nonāk uz ādas. Visiem būtu labāk, ja kaķis nestaigātu, kur pagadās. Pārvarēt dabas aicinājumu vislabāk palīdzēs kastrācija, ko var izdarīt no septiņu mēnešu vecuma.

Kaķenes skaļi uzvedas, pavēstot visiem, ka ir sākusies meklēšanās un nevienam nemanot tās aizbēg no mājām, lai pievienotos runču kompānijai. Rezultāts ir zināms: brīnišķīgi kaķēni. Lai Jums nevajadzētu darboties ar nevēlamiem pēcnācējiem, ir vērts kaķeni sterilizēt. Protams kaķenes nepeiciešams vakcinēt un ievadīt mikročipu, vismaz tām kaķenēm, kuras pastaigājas ārā.

Lai suņi varētu lielā mērā izbaudīt pavasari, satikties ar savām paziņām bez iespējamajām nepatikšanām un pazušanām un lai viegli būtu atgriezties mājās, saimniekiem būtu jāievieš piesardzības pasākumi.

Lai izvairītos no nevēlamjiem kucēniem, meklēšanās laikā nepalīdz ne higiēniskās bikses, ne augsti žogi, ne skaļa saimnieka balss, bet palīdz tikai sterilizācija. Labākais veids ierobežot suņa plānus, kurš meklē līgavu ir kastrācija. Lai izvairītos no infekcijas slimībām suni nepieciešams vakcinēt un to nepieciešams veikt katru gadu. Nereģistrēts zemādas mikročips – tā ir tikai laika tērēšana, tā kā obligāti saimnieku pašu vajag saistīt ar suni. Pavasarī ārā uz ielas paaugstinās stipri smakojošu fekāliju koncentrācija, kā rezultātā palielinās risks cērmju invāzijai. Zāles pret cērmēm vajadzētu dot kā suņiem tā arī kaķiem 1 reizi cetruksnī, bet kaķiem, kas dzīvo mājās pietiekami būs 1 reizi pusgadā.

Iestājoties pavasarim mājdzīvniekiem notiek apmatojuma maiņa. Veco apmatojumu obligāti vajadzētu izķemmēt, tas tāpēc ka izveidojušies apmatojuma kamoli bieži samirkstot var veicināt ādas iekaisumu. Izķemmēt vajag arī kaķus, tādēļ, lai dzīvniekam gremošanas traktā neveidotos apmatojuma kamoli.

Iestājoties siltam laikam, tad kad augsne kļūst pietiekami sausa, atdzīvojas arī ērces. Lai izvairītos no ērču parnēsātām slimībām vajadzētu lietot skaustā pilināmās zāles, vai speciālas kakla siksnas. Ja ērces uzbrūk dzīvniekam tikai siltā laikā, tad blusas parazitē visu gadu, tāpēc cīnīties ar tām vajag nepārtraukti. Odi arī uzbrūk netikai cilvēkiem, bet arī suņiem, atsevišķiem suņiem odu kodumi izraisa alerģiskas reakcijas. Šajā gadījumā jūsu mīļdzīvniekam palīdzēs speciāli pilieni. Odu sezonas laikā ļoti uzmanīgiem jābūt trušu saimniekiem, tāpēc ka odi ir miksomatozes ierosinātāja pārnēsātāji, pret šo saslimšanu dzīvniekus iespējams vakcinēt.

Mēs varam daudz ko izdarīt, lai ļautu mūsu mīļdzīvniekiem izbaudīt pavasari pilnā mērā – viņi ir pelnījuši to.

Vairāk informācijas http://www.royalcanin.lv/